ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΟΙ ΗΠΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΊΖΕΤΑΙ;

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Το National Interest δημοσίευσε χθες άρθρο του Sinan Ciddi με τίτλο Why Is The U.S. So Keen To Get Turkey Back Into The F-35 Program?
“Γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν τόσο πολύ να επαναφέρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35;”
Στο άρθρο επισημαίνονται οι λόγοι που οι ελιγμοί της Τουρκίας να αποκτήσει τα F-35 είναι αναξιόπιστοι.
Βασικά, η Τουρκία δηλώνει πως θα αποθηκεύσει τους S-400 και θα δώσει την άδεια στις ΗΠΑ να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους.
Απο το τουρκικό υπουργείο άμυνας, όμως, δηλώνουν:
«Η ανάγκη της χώρας μας για συστήματα αεράμυνας παραμένει. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα αεράμυνας S-400 παραμένει στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Ξέρουν στις ΗΠΑ τι σημαίνει Τουρκία;
Αν η Τουρκία ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 θα βρει τρόπους να αξιοποιήσει τους S-400. Ή θα τους έχει στην αποθήκη για να εκβιάζει ότι θα τους χρησιμοποιήσει.
Η Τουρκία έχει κατασκευάσει, επίσης, αεροπλάνο 5ης γενιάς αλλά της λείπει η τεχνογνωσία για κατασκευή απο την ίδια κινητήρα. Δεν αποκλείεται να θέλει τα F-35 για να υποκλέψει την τεχνολογία τους.
Θέλει, επίσης, η Τουρκία να είναι μέλος της συμμαχίας και να ταλαιπωρεί το ΝΑΤΟ αλλά παράλληλα να γίνει μέλος και των BRICKS+ και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Ο συντάκτης καταλήγει στο συμπάρασμα ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος μόνο στα χαρτιά και ενεργεί με συνέπεια σαν αντίπαλος. Και δεν έχει παράσχει αποδείξεις ότι πιστεύει ειλικρινά στην αποστολή του ΝΑΤΟ.
Επομένως απορίας άξιον είναι γιατί οι ΗΠΑ επιδεικνύουν τόση δουλικότητα απέναντι στην Τουρκία και γιατί δεν καταλαβαίνουν πως σε μια κρίσιμη στιγμή η Άγκυρα θα πουλήσει την Ουάσιγκτον.
Τόσο αφελείς είναι ή κάτι άλλο παίζεται;
Απέναντι σε αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα πως διασφαλίζει την άμυνά της; Με εκκλήσεις στον Ερντογάν να κρατήσει την Διακήρυξη Φιλίας;
Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και να βρεί και άλλους πόλους διασφάλισης της άμυνάς της (πέραν των ΗΠΑ) που δεν θα έρχονται σε αντίθεση ούτε με τη Δύση ούτε με το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ μετά τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αποχωρήσουν σιγά σιγά απο την περιοχή για τον Ινδοειρηνικό. Ποιός θα αναλάβει τον ρόλο τους στην περιοχή;
Μάλλον η Ε.Ε.
Τι σκέφτεται να κάνει η Ελλάδα στο νέο αυτό περιβάλλον;
Σκέφτεται κάτι; Η η σκέψη είναι πολυτέλεια για την Αθήνα;
Το δημοσίευμα μεταφρασμένο  ΕΔΩ
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να δώσω μια απλοϊκή απάντηση στο ερώτημα της επικεφαλίδος του άρθρου.
    Οι ΗΠΑ με οποιονδήποτε Πρόεδρο αισθάνονται μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο -και είναι -το λιοντάρι στην ζούγκλα του κόσμου και έτσι θα παραμείνει για πολλά -πολλά χρόνια μετά την κατάρρευση το 1989 σε μια εβδομάδα της μεγάλης Σοβιετικής Αρκούδας.
    Η Τουρκία-με οποιανδήποτε ηγεσία -είναι η μαϊμού στην ζούγκλα και θα η μαϊμού θα αναλάβει την ηγεσία της ζούγκλας του σημερινού κόσμου , μόνον αν λείψει το λιοντάρι (ΗΠΑ), γιαυτό στις ΗΠΑ του κάνουν πλάκα του κ. Ερντογάν , ο οποίος εδώ και ένα χρόνο κάνει πιρουέτες για τα αεροπλάνα και απλώς λέει το ΘΑ, ΘΑ ΘΑ του για τους θαυμαστές του στο εσωτερικό και το εξωτερικό ,παρ’ότι αυτά είναι περιττά για την όντως επιτυχημένη 20ετία ως πρωθυπουργός και Προέδρος της Τουρκίας.
    Να θυμηθούμε και το λεονταρή ΙΡΑΝ , – που είναι περικυκλωμένο από Αμερικανικές βάσεις και Αμερικανικά αεροπλανοφόρα – ότι ακόμη επιτίθεται (όπως απείλησε)- στο Ισραήλ μετά την δολοφονία στην Τεχεράνη του αρχηγού της ΧΑΜΑΣ .
    Νομίζουμε πως την σιωπή του Ιράν δεν την σκέπτονται ο κ. Έρντογαν και το διπλωματικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας , που δεν αποφάσισαν να διαμελισθεί η Τουρκία αν αποτολμήσει κάτι παραπάνω από τα λόγια ο πολυλογάς κ. Έρντογαν ;;;.
    Υ.Γ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ .(οράτε το δικό μας 1922)
    Θα περιμένω μια πιο σύνθετη απάντηση στο σχόλιό μου .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα