Ειδικός Συνεργάτης: οι αλλαγές που επέρχονται με την αγορά των φρεγατών

- Advertisement -

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα εξής :

1. Η ανακοίνωση γίνεται ΚΑΙ από τον ΠΘ, ο οποίος προσωπικά επιδίωξε την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος.

2. Ο ΠΘ και ο ΥΕΘΑ προαναγγέλουν και τέταρτη φρεγάτα : “πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα FDI. Την τέταρτη του ίδιου τύπου που θα έρθει να προστεθεί στον «ΚΙΜΩΝΑ», το «ΝΕΑΡΧΟ» και τον «ΦΟΡΜΙΩΝΑ», ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό” (ΥΕΘΑ, 19 Σεπ 24).

3. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (βλ. ανακοίνωση ΥΕΘΑ)

4. Εκτυλίσσεται ευρύτερου σχεδίου στρατηγικής ενίσχυσης της Εθνικής μας Άμυνας, που θα επιτρέψει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει. Προφανώς με τον όρο “ευρύτερο σχέδιο” εννοείται Ευρωπαϊκό σχέδιο.

5. Η Ελλάδα θεωρεί ότι, απειλείται από την Τουρκία και για αυτό κάνει αυτού του επιπέδου εξοπλισμούς. Ειδικά το όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, η Ελλάδα το εκλαμβάνει ως πολεμικό δόγμα• για την Ελλάδα, η εφαρμογή της “Γαλάζιας Πατρίδας” σημαίνει ΑΝΑΦΛΕΞΗ. Η Τουρκία, υπό το “κέλυφος” του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” έχει συγκεντρώσει όλες τις διεκδικήσεις της, τις έχει προβάλλει, τις έχει αναβαθμίσει. Προφανώς όλα αυτά ανάγονται σε Ευρωτουρκικά ζητήματα • όρα στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τούσκ για τον Ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό θόλο. Ωστόσο, η Ελλάδα βλέπει με σιωπηλή και συνετή επιφύλαξη τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς όλα τα χαρτοφυλάκια Άμυνας και εξωτερικών ανατέθηκαν σε πολιτικούς προερχόμενους από τις βαλτικές Χώρες και ανατολικοευρωπαίους, η σκέψη των οποίων διέπεται από μονοθεματικότητα στους ανατολικοευρωπαίους, μία αδυναμία να αντιληφθούν τους κινδύνους που έχουμε εδώ στο Νότο¹ (Τουρκία όπως την αντιλαμβάνεται η Ελλάδα).

6. Προφανώς αυτό συνδέεται με τη βούληση της Χώρας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 νμ σε ανύποπτο χρόνο, προφανώς όταν το επίπεδο ισχύος (όλων των συντελεστών ισχύος ακόμη και αυτών που παράγονται από την ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική συμφωνία/ συμμαχία με πολύ ισχυρές ρήτρες] δύναται να παράξει την ικανή και αναγκαία ΑΜΥΝΑ και ΑΠΟΤΡΟΠΗ.

7. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας (από τον χαιρετισμό του στην τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας FDI HN «Νέαρχος» στα ναυπηγεία της Naval Group στη #Lorient) :

a. Η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό σταθμό για το Πολεμικό Ναυτικό μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Xώρας.

b. Ενισχύει την εθνική μας αποτρεπτική ισχύ. Επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας, ως χώρα με μακρά ναυτική παράδοση, στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας.

c. Επιβεβαιώνει τη θέση μας ως αξιόπιστου συμμάχου και ισχυρού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

d. Το νέο σημαντικό στοιχείο της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως και της τρίτης φρεγάτας, της «ΦΟΡΜΙΩΝ», είναι οι δυνατότητες που προσθέτουμε στο οπλοστάσιο της. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις. Η προσθήκη αυτή αφορά τμήμα του ευρύτερου σχεδίου στρατηγικής ενίσχυσης της Εθνικής μας Άμυνας. Ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.

Ανακοίνωση Πρωθυπουργού για τις φρεγάτες του ΠΝ : “Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει. Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή.”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα