«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ»… Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βολιβίας: Μπήκε στο προεδρικό, κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, που κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρσε ως επικεφαλής πραξικοπήματος, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει στόχο την «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν αναδόμηση της δημοκρατίας, να την κάνουν μια πραγματική δημοκρατία. Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Σούνιγα περιστοιχισμένος από στρατιώτες, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου έχουν πάρει θέσεις αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι στρατιωτικές δυνάμεις που περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Λουίς Άρσε διόρισε νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις μετά την «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Πας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βολιβίας κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Σούνιγα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Ποιος είναι ο Σούνιγα και η διαμάχη του με τον Εβο Μοράλες

Ο Βολιβιανός στρατιωτικός καριέρας διορίστηκε διοικητής του Στρατού τον Νοέμβριο του 2022, με διάταγμα του Προέδρου Αρσε. Πριν από αυτή τη θέση, ο Σούνιγα υπηρέτησε ως συνταγματάρχης του συντάγματος REIM-23 Max Toledo και αργότερα ως Επιτελάρχης και Ταξίαρχος.

Η καριέρα του Σούνιγα έχει σημαδευτεί από διαμάχες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως συνταγματάρχης, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 2,7 εκατομμυρίων μπολιβιάνος προοριζόταν για κοινωνικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την επταήμερη φυλάκιση.

  • Στις 24 Ιουνίου 2024, λίγες ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, ο στρατηγός δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βολιβίας θα συλλάβουν τον πρώην Πρόεδρο Έβο Μοράλες εάν ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025. 

Χαρακτήρισε τον Μοράλες «προδότη» , τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε επανάσταση κατά της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι το Σύνταγμα της Βολιβίας απαγορεύει στον Μοράλες να επιστρέψει στην εξουσία.

Οι στρατιωτικοί «είναι ο ένοπλος βραχίονας της χώρας και θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα με κάθε κόστος», είχε προσθέσει. Αυτή η διακήρυξη οδήγησε στην απόλυσή του, από τον στρατηγό στις 25 Ιουνίου.

Προηγουμένως, ο Μοράλες είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον στρατηγό ότι διοικεί τη οργάνωση Pachajcho, που φέρεται να εμπλέκεται σε ένα «μαύρο σχέδιο» για την εξάλειψη των ηγετών της παραγωγής κόκας και των πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μοράλες.

Το κυβερνών κόμμα στη Βολιβία, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), είναι βαθιά διχασμένο μεταξύ του Άρσε και του Μοράλες, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν σύμμαχοι, αλλά πλέον αντίπαλοι ενόψει των εκλογών του 2025.

Ο Μοράλες διεκδικεί το χρίσμα του MAS για να είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές, ενώ ο Άρσε ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Bolivia

https://hellasjournal.com/2024/06/iste-ipo-kratisi-stratige-sinelifthi-o-chouan-chose-souniga-proin-archigos-tou-genikou-epiteliou-stratou-tis-volivias-katigorite-gia-apopira-praxikopimatos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα