Λάζαρος Καμπουρίδης Αντιστράτηγος ε.α.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία, υποκρύπτουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα οι εξελίξεις επηρεάζουν και τα εθνικά μας θέματα.
Μπορεί η κλιμάκωση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ να στιγματίσθηκε από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου 2023, όμως οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου περί «αναδιαμόρφωσης του χάρτη της περιοχής», πυροδότησαν εφιαλτικά σενάρια για τον Ερντογάν καθώς είδε ότι απειλούνται οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί του.
Αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, φιλοερντογανικά ΜΜΕ, είχαν αναφέρει ότι σκοπός της επίθεσης της Χαμάς ήταν η ακύρωση του εμπορικού διαδρόμου Ινδικός Ωκεανός-Σ. Αραβία-Ισραήλ-Ελλάδα-Ευρώπη. Από την στάση της Άγκυρας έγινε ξεκάθαρο επίσης ότι, ο σκοπός της επίθεσης ήταν και η ακύρωση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» στη βάση των οποίων το Τελ Αβίβ θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις με τα αραβικά κράτη, εξέλιξη η οποία δεν ήταν καθόλου αρεστή όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και στην Τεχεράνη.
Η Άγκυρα από την πρώτη στιγμή προσπάθησε μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου να δημιουργήσει έναν πολιτικό-στρατιωτικό συνασπισμό μουσουλμανικών κρατών για να πετύχει την ήττα του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς αντιλήφθηκε ότι η εξάλειψη της Χαμάς θα αποτελούσε κομβικό σημείο υλοποίησης των δηλώσεων Νετανιάχου περί «αλλαγής του χάρτη της περιοχής», εξέλιξη πολύ απειλητική για τα οράματα και τις οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν.
Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε ότι, η Τουρκία έλαβε αποφάσεις αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) για την αντιμετώπιση της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ. Ενδεικτικά αναφέρονται, η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στην Συμφωνία Ελέγχου Συμβατικών Όπλων Ευρώπης (CFE), η ίδρυση νέων Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή της Αλεξανδρέττας κ.α.
Η εξάλειψη της τρομοκρατικής Χαμάς στη Γάζα και η ανακοίνωση του Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ, δημιούργησαν νέα δεδομένα και προκάλεσαν συζητήσεις στην Άγκυρα περί στοχοποίησης της Τουρκίας από το Ισραήλ, οι οποίες έλαβαν επίσημη μορφή με σχετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου την 1η Οκτωβρίου 2024.
Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν επίκειται στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας, όμως υπάρχει μία σειρά από λόγους οι οποίοι ώθησαν τον Ερντογάν να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις και να θυματοποιήσει την Τουρκία ενάντια στους ισραηλινούς σχεδιασμούς.
Αν και μία τέτοια δήλωση βολεύει τον Ερντογάν στο εσωτερικό πεδίο για την συσπείρωση του εκλογικού σώματος, μιας και τα ποσοστά του κόμματός του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Ερντογάν, παρουσιάσθηκαν χάρτες στα τουρκικά ΜΜΕ όπου μέρος της τουρκικής επικράτειας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ισραήλ στοχοποιώντας ταυτόχρονα και τους Κούρδους της περιοχής καθώς εμφανίσθηκαν ως σύμμαχοι του Ισραήλ στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Ο Ερντογάν λοιπόν αφού είδε ότι δεν μπόρεσε να συμπαρασύρει τις αραβικές χώρες εναντίον του Ισραήλ όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ενεργούσαν στη Γάζα, προσπαθεί τώρα να πάρει με το μέρος του τις χώρες της περιοχής στα εδάφη των οποίων ζουν Κούρδοι. Δηλαδή τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Ένας άλλος λόγος των δηλώσεων Ερντογάν, είναι να χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ έναντι των ισραηλινών σχεδιασμών μιας και απειλούνται τα οράματα του Τούρκου Προέδρου και ειδικότερα το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» το οποίο καθιστά την Τουρκία την μόνη δύναμη ελέγχου της περιοχής. Δηλαδή ο Τούρκος Πρόεδρος έμμεσα καλεί τις ΗΠΑ υπό το πρόσχημα επέκτασης του πολέμου, να αναχαιτίσουν το Ισραήλ καθώς αντιλαμβάνεται ότι, είναι αδύνατο να σταματήσει την εφαρμογή του σχεδιασμού του Τελ Αβίβ για την περιοχή, που είναι η εξάλειψη όλων των απειλών στην περιφέρειά του.
Τα σενάρια περί επίθεσης του Ισραήλ εμφανίσθηκαν με μεγαλύτερη ένταση στην Τουρκία από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό από πλευράς Άγκυρας, ότι μία επιτυχία της ισραηλινής επιχείρησης στο Λίβανο αποτελεί απειλή για τα ευρύτερα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή. Δηλαδή την υλοποίηση του «Εθνικού Όρκου» ο οποίος προβλέπει την κατάληψη του βορείου Ιράκ, της βόρειας Συρίας, της Κύπρου, νησιών του Αιγαίου και της Ελληνικής Θράκης και ο οποίος έχει εισαχθεί φέτος στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας. Επίσης απειλείται και η υλοποίηση του τουρκικού Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», αφού όπως τονίζουν Τούρκοι αναλυτές, μία πιθανή επιτυχία του Τελ Αβίβ στο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο την επιδίωξη της Τουρκίας για αποκλειστικό έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Άγκυρα στοχοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενη ότι παρέχει υποστήριξη με την διάθεση των αεροδρομίων της για τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Επίσης στη βάση της ίδιας τουρκικής στρατηγικής, στοχοποιείται και η Ελλάδα καθώς όπως ισχυρίζονται Τούρκοι αναλυτές, περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις, το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας» αποτελεί το μεγάλο όραμα Ερντογάν σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση ενός τουρκοϊσλαμικού συνασπισμού κρατών εκμεταλλευόμενη τις πλούσιες σε πηγές και υπέδαφος τουρκόφωνες χώρες καθιστώντας την Τουρκία, πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.
Η ανατροπή των συσχετισμών από τις επιχειρήσεις των ισραηλινών στην περιοχή, δημιουργεί προϋποθέσεις για την ακύρωση του Σχεδίου «Αιώνας της Τουρκίας», το οποίο περιλαμβάνει τον «Εθνικό Όρκο» και το Δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» εξέλιξη καθόλου αρεστή στον Τούρκο Πρόεδρο.
- Δημοσιεύεται στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»