Είναι αδιανόητο το κακό που θέλουν να κάνουν στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θεσσαλονίκη 6/9/24

Είναι αδιανόητο το κακό που θέλει να κάνει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα ανθρώπων υποστήριξε ο Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Μαγκριώτης είπε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι δήμαρχοι, σας ευχαριστούμε για την αποδοχή του αιτήματός μας, να μιλήσουμε στην σημερινή συνεδρίασή σας.

Θα σας καταθέσουμε κείμενο 10 σημείων με τον πυρήνα των θέσεών μας.

1. Είναι ανεξήγητο με την κοινή λογική, τόσο η αρχική απόφαση το 2013, όσο και το πάθος και η επιμονή μιας ομάδας ανθρώπων, με την στήριξη των κυβερνήσεων από το 2013 μέχρι σήμερα, να κάνουν τόσο μεγάλο κακό στην πόλη, την ΔΕΘ και την οικονομία της.

2. Το 2013, ανέτρεψαν την ομόφωνη θέση όλων των κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων, όλων των φορέων της πόλης, να αναπτυχθεί η έκθεση δυτικά, εκτός του ΠΣΘ, σε δημόσιο οικόπεδο και στην θέση της ΔΕΘ, να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη. Η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην ΕΕ, 2,7 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο, όταν το κατώτερο όριο του ΠΟΥ, είναι 10 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο.
Η χώρα μας είχε δεχθεί προειδοποίηση γραπτή από την Κομισιόν το 2010 να λάβει μέτρα, γιατί και στο κέντρο της πόλης, η αέρια ρύπανση από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια ξεπερνούσαν συχνά τα επιτρεπτά όρια.
Φυσικά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, αντιθέτως έχουμε επιδείνωση. Την Άνοιξη του 2023 η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σύντομα θα αρχίσουν τα πρόστιμα.
(Η Ιατρική Θεσσαλονίκης, σε έρευνά της μιλάει για 1000 πρόωρους θανάτους, ετησίως).

3. Επειδή το 2013 είμασταν στα μνημόνια, έλεγαν ότι, δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι, αποφάσισαν να δώσουν κίνητρα στους εργολάβους, για να επενδύσουν για την κατασκευή της νέας ΔΕΘ και ένα μέρος πρασίνου.
Τα κίνητρα ήταν, ένα ξενοδοχείο, εμπορικό-επιχειρηματικό κέντρο, πάρκινγκ 2,5 χιλιάδων θέσεων.
Στην αρχή είπαν ότι χρειάζονται 124 εκ. Ευρώ για όλο το έργο και αυτά θα τα έβαζαν οι επενδυτές, οι οποίοι θα τα εκμεταλλεύονταν για να αποσβέσουν και έχουν και το εύλογο κέρδος.
Μετά δέκα χρόνια, το κόστος ανέβηκε στα 200 εκ. Ευρώ και τελευταία στα 300. Μάλιστα τα 200 με έμμεσο και άμεσο τρόπο, θα τα βάλει το δημόσιο και τα 100 οι επενδυτές.
Φυσικά το δημόσιο θα τα βάλει από το ΠΔΕ, δεν τολμούν να το ζητήσουν από τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό το Real Estate, από την ΕΕ.
Με 200 εκ. Ευρώ του δημοσίου, κάνουν την καλύτερη ΔΕΘ και ένα αξιοπρεπές Μητροπολιτικό Πάρκο, αν επιμένουν να μείνει η ΔΕΘ στο κέντρο.

Μπορούν να ανακαινισθούν μερικά από τα σημαντικά κτίρια της ΔΕΘ, αντί για τα τρία πανάκριβα υπερδιπλάσια του Παλέ Ντε Σπορ κτίρια.
Γιατί επιμένουν στο Real Estate και στο ΣΔΙΤ;

4. Κάτω από την πίεσή μας, την πίεση πολλών δημάρχων, που είναι εδώ σήμερα, αλλά και του νέου δημάρχου που ζήτησε, πάνω από 100 στρέμματα πράσινο, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν πάνω από 100 στρέμματα πράσινου.
Το ερώτημα είναι που θα τα χωρέσουν, αφού δεν αφαιρείται κανένα κτίριο.
Το τραγικό σχέδιο αποκαλύφτηκε προχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα στρέμματα που παρουσίασε ήταν 60.
Αργότερα μετά τον χαμό είπαν πως αυτό ήταν το αρχικό και ξέχασαν να το αλλάξουν. Όταν τους λέγαμε πριν τρία χρόνια ότι το πολύ 60 στρέμματα θα είναι, μας έλεγαν ψεύτες, θα είναι έλεγαν το 50/ των 175 του οικοπέδου.
Ποιος ήταν τότε ο ψεύτης;

5. Θα μπορούσα όπως και οι άλλοι φίλοι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, να μιλήσουν και πιο αναλυτικά.
Μπορούμε να το κάνουμε, αν μας δώσετε τον χρόνο.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δώσει το δημόσιο το καλύτερο οικόπεδο της πόλης στο κέντρο της, να δώσει και 200 εκ. Ευρώ, για να καταστραφεί το κέντρο της, η ΔΕΘ και να υποστεί η πόλη τα επώδυνα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης επί τα χείρω.
Όλοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Δυτική Θεσσαλονίκη, στην πράξη όμως της αρνούνται κάθε ανάπτυξη.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα