Είδαμε δια γυμνού οφθαλμού την τεράστια πρόκληση του Ερντογάν προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

- Advertisement -

Η μέρα μας την χθεσινή Τρίτη άρχισε με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ταραξία πρόεδρο της ισλαμικής Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και έκλεισε με μία τριμερή που ήταν όλα τα λεφτά. Σίγουρα ο Ερντογάν θα ήθελε να έχει πετύχει και ο ίδιος μία παρόμοια τριμερή συνάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκαν με τον Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα τα ενεργειακά. Μετά τις αραβικές χώρες φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον και η Γαλλία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Άλλωστε η εταιρεία που ανέλαβε το καλώδιο είναι γαλλική.

Είχε προηγηθεί και μία άλλη τριμερής,μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργο Γεραπετρίτη και Κωνσταντίνο Κόμπο, με τον ομόλογό τους της Αιγύπτου, Badr Abdelatty. Και αυτή πήγε πολύ καλά.

  • Το Κάιρο παραμένει στενός σύμμαχος με την Αθήνα και τη Λευκωσία, χωρίς καμία αλλαγή των σχέσεων λόγω της επαναπροσέγγισης που επιχειρεί η Τουρκία, η οποία στο τέλος θα μείνει να επιχειρεί…

Βεβαίως οι πάντες στην Ελλάδα τα θετικά τα θεωρούν δεδομένα και μένουν μόνο στα αρνητικά της Τουρκίας.

Είχαμε, λοιπόν, ακόμα μία συνάντηση, την έβδομη αν δεν κάνω λάθος μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Ερντογάν. Για να είμαι ειλικρινής το μόνο που βλέπω είναι τα σχετικά ήρεμα νερά στις σχέσεις, γενικά και αόριστα, διότι τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ταραγμένα.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Δεν στέλνει μεν στο Αιγαίο μαχητικά αεροπλάνα αλλά drones. Και βεβαίως τα μη επανδρωμένα οχήματα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, άσχετα αν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα τον αριθμό των παραβιάσεων.

Αλλά, πρέπει να παραδεχθούμε ότι όταν δημιουργούνται προβλήματα λύνονται με τρόπο που δεν προκαλούνται κρίσεις, αν και επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία παραμένει ανυποχώρητη στις απαράδεκτες θέσεις της. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Οι πάντες είδαν την τεράστια πρόκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν από τη συνάντηση τους, όταν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο θρασύτατος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί ούτε ένα βήμα στην Κύπρο. Αντίθετα απορρίπτει όλες τις λύσεις και δέχεται μόνο τη διχοτομική διευθέτηση των δύο κρατών, κάτι που απορρίπτουν ορθά και η Αθήνα και η Λευκωσία.

Αν δεν ήταν ευγενής ο Πρωθυπουργός -ή για να το θέσω διαφορετικά- αν στη θέση του κ. Μητσοτάκη ήταν ο Ερντογάν, θα είχε ακυρώσει τη συνάντηση. Αλλά, είναι τυχερός ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, έχει να κάνει με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που αγνοούν τις συσσωρευμένες βλακείες που εκτοξεύει, και τις αφήνουν να πέφτουν κάτω, αντί να τις ρίξουν στα μούτρα του.

Ο Ερντογάν δεν είναι ειλικρινής, συντηρεί ένα διάλογο με την Ελλάδα επειδή τον συμφέρει και με τον τρόπο αυτό δεν τον ενοχλούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει την ησυχία της, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και θα βαδίσουν με τον τρόπο αυτό όσο πάει.

Ο Ερντογάν απαίτησε από τους Αμερικανούς να ακυρώσουν τις κυρώσεις εναντίον της τουρκική πολεμικής βιομηχανίας και να του παραχωρήσουν και τα μαχητικά F-35. Είναι θρασύς ο άνθρωπος χωρίς αμφιβολία, καθώς γνωρίζει ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν επειδή αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400.

Δυστυχώς, στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμα γραφειοκράτες που εργάζονται για να εξυπηρετήσουν ξανά την αντιδυτική και αντισημιτική Τουρκία. Ομιλούμε για την ντροπή της αμερικανικής κοινωνίας. Εάν πετύχουν την άρση των κυρώσεων θα πρόκειται για μία ξεκάθαρα ανθελληνική ενέργεια, την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει από τώρα, όσο είναι καιρός…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com/2024/09/idame-dia-gimnou-ofthalmou-tin-terastia-proklisi-tou-erntogan-pros-ton-prothipourgo-tis-elladas-o-michalis-ignatiou-stin-ekpompi-ton-ikonomou-ke-pavlopoulou-ston-skai-video/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα