«Εάν το τουρκικό κράτος μας δώσει μισθό 2.000 ευρώ και ένα όπλο, τότε θα δράσουμε παντού στη Γαλλία»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Απευθυνόμενος στους 200.000 Τούρκους κι όχι μόνο, αυτό το ανατριχιαστικό δήλωσε ανοήτως, μεταξύ άλλων,  ο Τούρκος διαμένων στη Γαλλία Ahmet Cetin, φέτος το καλοκαίρι 2020 σε μια ανάρτησή του βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, https://www.youtube.com/watch?v=Pr4GSWgIr_s  κι έγινε πασίγνωστος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guillaume Perrier, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal du dimanche, στις 5-10-2020, με τίτλο : «Στη Γαλλία, η τουρκική διασπορά διατελεί υπό την επιρροή του Ερντογάν» (En France, la diaspora turque reste sous l’influence d’Erdogan).

Ποιος είναι αυτός ο παραδόπιστος «πατριώτης γαλλο-κατακτητής» ;

Ο εκπρόσωπος του τμήματος νεολαίας του κόμματος «Ισότητα και Δικαιοσύνη», ένα φιλο-Ερντογανικό μικρο-κόμμα που κατέβασε δεκάδες υποψηφίους στις βουλευτικές  εκλογές της Γαλλίας το 2017.

Όταν μέρα νύχτα ακούμε, εμείς αλλά και ολάκερη η οικουμένη, τις απειλητικές ονειρώξεις επανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίες ενσταλάζονται στα μυαλά θερμοκέφαλων Τούρκων μπουνταλάδων, όπως του  Ahmet Cetin, και βιώνουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της ανατολικής Μεσογείου και εσχάτως στο Ναμπόρνο Καραμπάχ, δεν εκπλήσσομαι που ο Emmanuel Macron ξεκίνησε τη μάχη ενάντια στον «αποσχισμό» (séparatisme) από την Μιλούζ, έδρα μιας μεγάλης τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το φιλο-Ερντογανικό νεφέλωμα στη Γαλλία ήταν ο κύριος στόχος της πρώτης προεδρικής ομιλίας για τον «αποσχισμό». Αυτό δεν εμπόδισε το δημοτικό σχολείο της Avicenna, ένα μουσουλμανικό ίδρυμα εξωθεσμικό, να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του σχολικού έτους του Σεπτεμβρίου 2020. Στην ρίζα του βρίσκεται η τουρκική ισλαμική οργάνωση Millî GörüsΕθνικό όραμα»), που πήρε το όνομά της από το δόγμα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στην Κολωνία, του Necmettin Erbakan, ιδρυτή του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ. Ο  Ερντογάν μαθήτευσε δίπλα του, πριν χειραφετηθεί από αυτόν για να ιδρύσει το κόμμα AKP το 2001.

400 τζαμιά και αίθουσες προσευχής επί συνόλου 2.500.

Κοντά στην Τουρκική Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και στους αδελφούς Tariq και Hani Ramadan, η Ισλαμική Συνομοσπονδία Millî Görüs προωθεί ένα αντι-δυτικό εθνικιστικό Ισλάμ. Επιβλέπει περίπου 500 τζαμιά στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία (71τζαμιά), με νέα σχέδια στο Grigny και στο Creil. Επενδύει επίσης σε ιδιωτικά σχολεία όπου παρέχεται μια πολύ συντηρητική σουνιτική θρησκευτική εκπαίδευση. Εκτός από τη Mulhouse, η τουρκική οργάνωση διαχειρίζεται το σχολικό συγκρότημα Eyyûb Sultan στο Στρασβούργο, που σχετίζεται με το μεγάλο Τζαμί με το ίδιο όνομα, καθώς και άλλα στο Clichy, CorbeilEssonnes και VillefranchesurSaône. Σύμφωνα με τη σελίδα της στο Facebook, πολλά σχολεία βρίσκονται υπό σχεδιασμό, στο Metz, στη Grenoble, στο Bordeaux, στη Besançon και στο Belfort της Γαλλίας. Επί μακρόν αυτόνομη από την τουρκική κυβέρνηση, η Millî Görüs βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία της πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και χρησιμεύει ως σύνδεσμος (ρελέ) για την τουρκική διασπορά στη Γαλλία. Για αυτό, συνεργάζεται με το DITIB, το γαλλικό υποκατάστημα της Diyanet, την ισχυρή κρατική θρησκευτική διοίκηση που πληρώνει ιμάμηδες και ελέγχει 250 τουρκικά τζαμιά, στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 150 Τούρκοι ιμάμηδες, αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από την Diyanet που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μιλούν γαλλικά, λειτουργούν σε αυτά τα τζαμιά. Συνολικά, το τουρκικό Κράτος κυριαρχεί στο γαλλικό τοπίο, έχοντας τον έλεγχο των σχεδόν 400 τζαμιών και αιθουσών προσευχής, επί συνόλου περίπου 2.500. Ο Ahmet Ogras, ένας μακρινός ξάδερφος της συζύγου του Τούρκου προέδρου, προήδρευσε του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM) από το 2017 έως το 2019, εξ ονόματος των τουρκικών οργανώσεων. Πέρα από τα τζαμιά και τα σχολεία, ο φιλοτουρκικός πολιτικο-θρησκευτικός ακτιβισμός έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με την τουρκική κυβέρνηση να προσπαθεί να ενισχύσει τον έλεγχό του σε 500.000 Τούρκους πολίτες ή τουρκικής καταγωγής. Το Cojep (Συμβούλιο Δικαιοσύνης, Ισότητας και Ειρήνης), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 στο Belfort από κάποιους ισλαμιστές και εθνικιστές ακτιβιστές της τουρκικής διασποράς, έπαιξε ένα πρωτοποριακό ρόλο.

Ένας  μηχανισμός για την καταγγελία της ισλαμοφοβίας

Αυτή η οργάνωση μπορεί να είναι υπερήφανη που αναγνωρίζεται και της ζητείται η γνώμη από τον ΟΗΕ ή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει μια σαφή πολιτική ατζέντα. Συμμετέχει στην άρνηση της «φερόμενης γενοκτονίας των Αρμενίων» και κατά της διδασκαλίας της στο γαλλικό σχολείο, υποστηρίζει την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» της τουρκικής κυβέρνησης και καταγγέλλει την ισλαμοφοβία στη Γαλλία. Το Cojep, το οποίο έχει αναγνωρίσει τους οικονομικούς δεσμούς του με το AKP, το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, καθοδηγείται από τον Ali Gedikoglu, έναν υπερεθνικιστή ακτιβιστή που καταδικάστηκε για «υποκίνηση μίσους» το 2018. Σύμφωνα με αυτόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο Μαντέλα του 21ου αιώνα» ! Ο γιος του Hamza Gedikoglu διορίστηκε σύμβουλος του Ερντογάν φέτος το καλοκαίρι. Ένα πρώην μέλος του Cojep, ο Saban Kiper, πρώην δημοτικός σύμβουλος (του Σοσιαλιστικού Κόμματος-PS) στον Δήμο του Στρασβούργου, έχει προσχωρήσει στο DITIB. Άλλοι ήταν και οι επικεφαλής του κόμματος «Ισότητα και Δικαιοσύνη» που κατέβασε δεκάδες υποψηφίους στη Γαλλία στις βουλευτικές  εκλογές του 2017. Ανάμεσά τους κι ο παραπάνω Ahmet Cetin.

Αυτά είναι τα ξένα Κράτη που χρηματοδοτούν το Ισλάμ στη Γαλλία

Η τελευταία έκθεση, σχετικά με τη χρηματοδότηση μουσουλμανικών τόπων λατρείας στη Γαλλία, δημοσιεύθηκε από τους γερουσιαστές Nathalie Goulet και André Reichardt τον Ιούλιο του 2016. Εκείνη την εποχή, οι εισηγητές ανέφεραν ότι αυτή η χρηματοδότηση ήταν «περιθωριακή» αλλά προκάλεσε «ερωτήματα». Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία συμμετείχε περισσότερο στην εκπαίδευση ιμάμηδων παρά στην κατασκευή τζαμιών. Το Μαρόκο, ιδιοκτήτης του τζαμιού του Évry, θα συμμετείχε με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ στη συντήρηση άλλων κτιρίων και στην εκπαίδευση περίπου 30 ιμάμηδων. Η Αλγερία, χάρη σε μια συμφωνία με το μεγάλο τζαμί του Παρισιού, επιδοτεί το τελευταίο με 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι είχε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση 8 τζαμιών, συμπεριλαμβανομένου και του τζαμιού του  SaintDenis, και καταβάλλοντας τους μισθούς 14 ιμάμηδων που διαμένουν στη Γαλλία.

Πηγή : Le journal du dimanche

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα