του Δημήτρη Νακροδημόπουλου
Η δυτικοστραφής Μάγια Σάντου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία
Όσα αξιοπερίεργα συνέβησαν στη Μολδαβία, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και στην εκλογή προέδρου, αλλά και στην Γεωργία για τις βουλευτικές εκλογές, δεν αφορούν μόνον τις δύο χώρες αλλά αποτελούν προανάκρουσμα εξελίξεων ύψιστης σημασίας. Διότι η Ουκρανία και η Μολδαβία, για τις οποίες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ήδη δρομολογήθηκαν από τον Ιούνιο, όπως και η Γεωργία, στην οποία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που δυνητικά αποτελεί το έναυσμα για νέες εμπόλεμες συγκρούσεις: Και στα τρία κράτη υπάρχουν περιοχές που έχουν αποσχιστεί και αυτονομηθεί de facto, η πλειοψηφία του πληθυσμού τους είναι ρωσόφωνοι και εδρεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στην Ουκρανία η περιοχή του Ντονμπάς από το 2014 και το 2022, στη Γεωργία η Ν. Οσετία και η Αμπχαζία από το 2008 και στη Μολδαβία η Υπερδνειστερία που αυτονομήθηκε από το 1991 ύστερα από σύντομο εμφύλιο πόλεμο. Το γεγονός αυτό που θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποτροπή μιας τέτοιας απόφασης διότι μετά βεβαιότητος οδηγεί σε μόνιμες προστριβές με τη Μόσχα και προετοιμάζει νέες εστίες συγκρούσεων, ίσως και την επέκταση του πόλεμου πέραν της Ουκρανίας για την αποδυνάμωση της Ρωσίας, προφανώς αξιολογήθηκε θετικά. Γιαυτό και οι διαδικασίες μέχρι σήμερα ήσαν fast track. Γιαυτό τα τρία κράτη δεν αξιολογήθηκαν ως προς την ικανότητά τους να επιτύχουν τα περίφημα κριτήρια –σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, σεβασμού του κράτους δικαίου, υπεράσπισης των μειονοτήτων, ισοσκελισμένου προϋπολογισμού κ.ο.κ.– αλλά αξιολογήθηκαν σύμφωνα με γεωπολιτικές επιδιώξεις. Πληροί κάποια από αυτές τις χώρες, στο ελάχιστο τα κριτήρια ένταξης, μήπως διαφαίνεται προοπτική εκπλήρωσής τους στο μακροπρόθεσμο μέλλον;
Ενδεικτικές του ρόλου της ΕΕ και της Ρωσίας σε Μολδαβία και Γεωργία είναι οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μολδαβία στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοίνωνε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) διαδικτυακά, πριν τα μεσάνυχτα της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, η αναλογία ήταν 56% προς 43% υπέρ των αντιπάλων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με καταμετρημένο το 14% των ψήφων. Μια ώρα αργότερα, όταν η ΚΕΕ επεξεργάστηκε το 70% των ψηφισάντων, αυτή η αναλογία άλλαξε ελαφρώς – 55,31% προς 44,69%, κάτι που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να συμπεράνουμε ότι το δημοψήφισμα και το ευρωπαϊκό δόγμα είχαν αποτύχει. Μετά τις 2 π.μ. με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, το χάσμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από 5%. Με το τέλος της καταγραφής των αποτελεσμάτων στην επικράτεια της Μολδαβίας, με καταμετρημένο το 96% των ψηφισάντων, το 48,20% των ψηφοφόρων απάντησε «ναι» και «όχι» το 51,80%. Όμως, με την προσθήκη των ψήφων του εξωτερικού η πλάστιγγα έγειρε και τελικά το “ναι” επικράτησε με 50,39%! Αποδείχθηκε όμως ότι οι ψηφοφόροι εντός της επικράτειας της χώρας τάχθηκαν κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ενδιάμεσα στις 1 π.μ. η πρόεδρος Μάγια Σάντου κατήγγειλε τη δράση “εγκληματικής ομάδας”, όπως είπε, που στόχευε να εξαγοράσει χιλιάδες ψήφους. Μα η ίδια δεν ήλεγχε απόλυτα τους μηχανισμούς όπως φάνηκε στις διαδηλώσεις πριν ένα και πλέον χρόνο;
Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, όπου επανεξελέγη η Μάγια Σάντου. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων προηγείτο ο Αλεξάντερ Στογιάνογλο με 51,85% και με το 90% των ψήφων με 50,81% γαι να υπερτερήσει τελικά η Μάγια Σάντου με 54% με την προσθήκη των ψήφων του εξωτερικού.. «Μετράς τις ψήφους, βλέπεις πόσες λείπουν από τη “σωστή” υποψήφια και φέρνεις τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων από εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό (ψήφοι της διασποράς)», υποστήριξε από την άλλη πλευρά μέσω του Telegram ο Αντρέι Κλίσας, υψηλόβαθμο μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ανω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου. Όμως, πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προηγήθηκε εκστρατεία σε κλίμα έντασης «Εάν σας προσφέρουν χρήματα για να καταψηφίσετε έναν υποψήφιο, αρνηθείτε», προειδοποιούσε η αστυνομία, με μηνύματα μέσω τηλεφώνου ή ανακοινώσεων με μεγάφωνα σε σούπερ μάρκετ στοχεύοντας τον ρωσόφιλο υποψήφιο!
Το ίδιο συνέβη και στις βουλευτικέ εκλογές στη Γεωργία, όπου το φιλορωσικό κόμμα “Γεωργιανό όνειρο”, επικράτησε με 54%, νίκη που αμφισβητήθηκε από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Μάλιστα η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, γεννημένη στο Παρίσι, με σπουδές στο Κολούμπια, μαθήτρια του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, που υπηρέτησε επί 30 χρόνια στο γαλλικό διπλωματικό σώμα και αποποιήθηκε τη γαλλική υπηκοότητα μόλις το 2018 για να γίνει πρόεδρος, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε τον γεωργιανό λαό να αντιδράσει και να βγει στους δρόμους!
Όλα αυτά αφορούν κατ’ αρχάς τους δύο λαούς. Όμως η ομοιότητα των συνθηκών με την Ουκρανία είναι τόσο προφανής ώστε δεν είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς τη συνέχεια. Με υποβολέα πάλι την ΕΕ ως προπομπό των συμφερόντων των ΗΠΑ.
Μακροδημόπουλος Δημήτρης
Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412
4/10/2024