του Δημήτρη Μακροδημόπουλου
Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο μετά το χτύπημα με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας, ανέφερε πως «η περιφερειακή σύγκρουση έχει αρχίσει να αποκτά στοιχεία παγκόσμιας», ενώ προειδοποίησε τα δυτικά κράτη που εξοπλίζουν το Κίεβο ότι μπορεί σύντομα να αποτελέσουν στόχο. Σε αυτή την περίπτωση ποιός έχει την ισχύ σε αυτό το επίπεδο ώστε να υπερασπισθεί την Αλεξανδρούπολη; Διότι η Αλεξανδρούπολη είναι έδρα αμερικανικής βάσης και εφαλτήριο προώθησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία και γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ, έτσι έγινε παγκόσμια γνωστή. Γιαυτό αποτελεί επιλεγμένο στόχο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας γεγονός που προκαλεί ανησυχίες, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας..
Όμως όταν αποφάσιζαν την εγκατάσταση της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη και χορηγούσαν με το Νόμο 4660/2020 “στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) του λιμένα Αλεξανδρούπολης…”, τότε, για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, θριαμβολογούσαν υποστηρίζοντας ότι με την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στο λιμάνι «θα θωρακιστεί η Αλεξ/πολη και η ακριτική περιοχή μας θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής» έναντι της τουρκικής επιβουλής. Ουδέν ψευδέστερον! Ο Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο “Θεωρία του Πόλεμου” και συγκεκριμένα στο Επίμετρο με θέμα: “Γεωπολιτικές και Στρατηγικές Παράμετροι ενός Ελληνοτουρκικού Πολέμου”, που διδάσκονταν και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, επισημαίνει την υπεροχή της χώρας μας στον Έβρο έναντι της Τουρκίας, λόγω της ορεινής μορφολογίας του εδάφους σε αντίθεση με τον πεδινό χαρακτήρα του εδάφους στην Ανατολική Θράκη. Μάλιστα αναφέρει ότι: “Μια γρήγορη προέλαση τεθωρακισμένων μονάδων στην Ανατολική Θράκη, την οποία ευνοεί το πεδινό έδαφος και οι περιορισμένες αποστάσεις, θα μπορούσε να αποφέρει στην Ελλάδα το σημαντικότερο πιθανό αντίβαρο απέναντι σε οποιεσδήποτε εδαφικές απώλειες σε άλλες περιοχές” Ως “άλλες περιοχές” εννοεί Αιγαίο και Κύπρο που θεωρεί εξαιρετικά ευάλωτες. Προς επίρρωση αυτών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 11 Δεκεμβρίου 1984 (Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε) σε κατ’ ιδίαν συνομιλία εντόπιζε τους φόβους του στην περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης μόνον στα νησιά. “Η Τουρκία, είχε πει, αν θέλει μπορεί να μας τσακίσει τα πλευρά Εκείνο που έκανε στην Κύπρο μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή στο Αιγαίο, σε ένα νησί, χωρίς εμείς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να τιμήσουμε τα όπλα μας”» (Χρήστος Πασαλάρης: “Οι Βαρώνοι των Media”, Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 2008, σελ. 304 και 310). Ο Έβρος και η Θράκη λοιπόν δεν έχουν πρόβλημα έναντι της Τουρκίας, αντίθετα μάλιστα αποτελούν “το σημαντικότερο πιθανό αντίβαρο απέναντι σε οποιεσδήποτε εδαφικές απώλειες σε άλλες περιοχές”, τα νησιά δηλαδή τα οποία αντί να τα ενισχύσουν τα αποδυνάμωσαν αμυντικά αποστέλλοντας εξοπλισμό τους στην Ουκρανία.
Πώς συνδέθηκε άρρηκτα η Αλεξανδρούπολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Να θυμίσουμε ότι ο κ. Δένδιας, τον Μάιο του 2022, δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ» στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε: «Θέλαμε τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στη Θράκη. Ένα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» (Καθημερινή 10/5/2022).
Μάλιστα ο κ. Δένδιας κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Αλεξανδρούπολης τον Ιανουάριο του 2024 (μάλλον διότι ενέπλεξε την πόλη έστω έμμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία και μια λουτρόπολη μεταβάλλεται σε ενεργειακό κόμβο), είπε ότι επισκεπτόμενος το λιμάνι είδε «ως πραγματικότητα» αυτά που ονειρευόταν το 2019, όταν υπέγραψε την πρώτη Αμυντική Συμφωνία «με τη μεγάλη υπερατλαντική μας φίλη και δύναμη, τις ΗΠΑ», εξ ου και χαρακτήρισε εαυτόν «ευτυχή» ως άνθρωπο.
Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε η AHEPA στις 28 Νοεμβρίου 2022 με θέμα “Η Αλεξανδρούπολη στον 21ο αιώνα” και συμμετοχή αμερικανών και ημεδαπών στρατιωτικών, διπλωματών και πανεπιστημιακών, όλοι τους εγκλώβισαν τον μελλοντικό ρόλο της πόλης στα όρια των στρατιωτικών επιδιώξεων της υπερδύναμης στην Ουκρανία και ευρύτερα αλλά και στα οικονομικά συμφεροντά της με τη μετατροπή της πόλης σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε “χαβούζα της Ευρώπης”. Και στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο το εμβληματικό Εθνολογικό Μουσείο Θράκης με θέμα “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων” ήταν ολοφάνερο ότι οι ξένοι σύνεδροι είχαν ακούσει για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον ρόλο της στα ψυχροπολεμικά πλαίσια της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία και στην ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο προς υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Να θυμίσουμε το άρθρο της Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 23/6/2024 με τίτλο “Ο υποβρύχιος στόλος των Ρώσων στοχοποιεί την Αλεξανδρούπολη – Πώς απαντά η Αθήνα” σύμφωνα με το οποίο η NAVTEX που είχε εκδώσει ξαφνικά η κυβέρνηση για “επιστημονικές εργασίες” του πλοίου “Αλκυών” στο Θρακικό Πέλαγος και στις εκβολές του Έβρου από 11 – 22 Ιουνίου ήταν «απλώς ένα κακοφτιαγμένο πρόσχημα, για να ικανοποιηθούν το αμερικανικό αίτημα και οι αμερικανικές φοβίες για πιθανό “σουλάτσο” ρωσικών πυρηνικών και μη υποβρυχίων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τα οποία μέχρι στιγμής είναι άφαντα, αλλά μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να καταφέρουν πλήγματα στην Αλεξανδρούπολη και σε εγγύτερες περιοχές με αμερικανικές και νατοϊκές εγκαταστάσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικού εδάφους».
Στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες με την κλιμάκωση του πολέμου λαμβάνονται ήδη μέτρα (καταφύγια, οδηγίες) για την προστασία των πολιτών.
Μακροδημόπουλος Δημήτρης
Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412
26/11/2024
Την σημερινή ”Αλεξανδρούπολη” την φοβάται πρώτα η Τουρκία γιατί περιορίζει τις ”τσιριτσάτζουλες” του κ. Έρντογαν στο να ”μπαινοβγαίνει” στη Δύση , στην οποίαν Δύση εδώ και δυο χρόνια ”έκατσε” και ”έκρυψε” για χάρη της τους S400 και άρχισε να συζητάει για το Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ τρέμει το Ισραήλ και τους Κούρδους.
Φυσικά σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου Ρωσίας -Δύσης (δεν θα τον αποτολμήσει η περικυκλωμένη Ρωσία),θα πληγεί και η Αλεξανδρούπολη . ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ .