Δ. Μακροδημόπουλος: Γιατί η χώρα μας αυτοκαταστρέφεται;

- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Ποιοί καταστρέφουν τη χώρα μας; Η απάντηση στο ερώτημα έχει βρεθεί από τους κυβερνώντες και όχι μόνον: Παγίως είναι η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες, και οι μετανάστες, πέραν της κλιματικής αλλαγής, για τις πυρκαγιές που φέτος έχουν σαρώσει τη χώρα. Η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται πάντα ως ανεύθυνη για όσα συμβαίνουν. Αλλά δεν είναι μόνον φέτος. Είναι η Ηλεία το 2007,  η Μάνδρα, το Μάτι, η Εύβοια  και η Αττική κατ’ επανάληψη, το ολοκαύτωμα των Τεμπών, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Μαγνησία και η Ν. Αγχίαλος, ο Έβρος με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκή κλίμακα σύμφωνα με τον Copernicus από το 2000 από τότε που έχει στοιχεία, η Θεσσαλία σήμερα. Καταστροφές που πλήττουν τη χώρα όλο συχνότερα και σε έκταση πρωτοφανή κάθε φορά που ξεπερνάει μερικές φορές και τη δυσμενέστερη πρόβλεψη, όπως φέτος στον Έβρο και στη Θεσσαλία. Όμως πώς μπορούν να συμβαίνουν σε αυτή την πρωτοφανή έκταση σε μια εποχή με τόσες δυνατότητες, με την εκτόξευση της τεχνικής και της τεχνολογίας που σου επιτρέπουν να θωρακιστείς;  Αν φταίει η κλιματική αλλαγή και το ξέρεις, αφού το επαναλαμβάνεις κάθε φορά για να συγκαλύψεις την ανυπαρξία σου, δεν θα πρέπει έγκαιρα με κλιμακούμενες δαπάνες και εύστοχα έργα να περιορίσεις τις συνέπειές της;

Ευθύνεται η ανυπαρξία του κράτους αποτέλεσμα του πολιτικού συστήματος που το μόνο για το οποίο φροντίζει είναι να αναπαράγεται και το επιτυγχάνει αυτό “εξαγοράζοντας” την ψήφο των πολιτών με την επιδοματική πολιτική που φέρνει ψήφους και με έργα βιτρίνας. Τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αντιπυρικές ζώνες, η δασική οδοποιία,  η ανάταξη του σιδηροδρόμου δεν προσπορίζουν ψήφους και εγκαταλείφθηκαν, για να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι για τις πελατειακές σχέσεις, δηλαδή για την έμμεση εξαγορά ψήφων.

Παραδείγματα διολίσθησης του κράτους προς την ανυπαρξία; Το 1996 παρασύρθηκε η σιδηροδρομική γέφυρα Κομψάτου στη Ροδόπη, μήκους 85μ, πέντε ανοιγμάτων. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Σε 24 ημέρες πέρασε με ασφάλεια το πρώτο τρένο από τη γέφυρα σε μια ανεπανάληπτη κατά την άποψή μου επίδειξη των δυνατοτήτων του κράτους όταν δρα οργανωμένα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2017 κατάρρευσε η παρακείμενη οδική γέφυρα του Κομψάτου που κατασκευάστηκε το 1994 Σήμερα έξη χρόνια μετά έτσι παραμένει λόγω μιας ατέρμονης αλληλουχίας πορισμάτων, μελετών, άντλησης οικονομικών πόρων. Το σημαντικότερο είναι ότι με την κατάρρευση της σιδηροδρομικής γέφυρας δεν κινδύνευσε κανείς, ούτε υπήρχε περίπτωση να κινδυνεύσει. Διότι υπήρχε προσωπικό ώστε να τηρούνται οι κανονισμοί που απαιτούν ένα ανελαστικό αριθμό προσωπικού για την τήρησή τους. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Διαβάζουμε ότι στα Φάρσαλα, το φράγμα του Ενιπέα, ένα έργο που εκκρεμεί πολλά χρόνια και θεωρείται ότι θα θωρακίσει την  περιοχή, τρία χρόνια μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός, όταν είχε επικαιροποιηθεί η κρισιμότητά του, “βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης”. Εμφύλιος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Καρδίτσα και στον κάμπο, ότι έγιναν προσπάθειες αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης ενώ αγνοήθηκε ο κάμπος. Δεν μπορούσε να προστατευθεί και ο κάμπος αφού ο Ιανός πριν τρία χρόνια με τις καταστροφές που προκάλεσε έδωσε σαφή μηνύματα; (Καθημερινή 8/9/2023) Δεν υπήρχαν χρήματα;

Η κυβέρνηση μοίρασε 43 δις στη διάρκεια της πανδημίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της. Σύμφωνα με το δοκίμιο εργασίας του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) με τίτλο “Διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων των δαπανών COVID – 19 στην Ελλάδα και στη Ευρωζώνη” που επεξεργάστηκε  στοιχεία του ΔΝΤ, οι άμεσες δαπάνες της χώρας μας για τη στήριξη της οικονομίας της, σε τομείς πλην της Υγείας, ανήλθαν σε 10,7% του ΑΕΠ της, ποσοστό που άφηνε δεύτερη την Γερμανία με 9,8% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της Eurostat  που επεξεργάστηκαν οι μελετητές του ΕΔΣ έδειξαν ότι οι δαπάνες δεν εξασφάλισαν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΔΣ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν μόλις 41,2%, που τοποθετούσε τη χώρα μας στην 11η θέση μεταξύ των 19 της Ευρωζώνης καίτοι πρώτη στις δαπάνες, και στην 16η μεταξύ των 27 της ΕΕ (Καθημερινή 22/5/2021). Έτσι λοιπόν  ένα ποσοστό 58,8%, δηλαδή περί τα 25 δις ευρώ, κινήθηκε άστοχα δημιουργώντας αύξηση των καταθέσεων κατά 22,5 δις, την εκτίναξη της κατανάλωσης, της ανοικοδόμησης και της αυτοχρηματοδοτούμενης “ανάπτυξης”. Πέραν αυτών δόθηκαν αυξήσεις σε κοινωνικές ομάδες σταθερού εισοδήματος, σε συνταξιούχους, όχι σε χαμηλοσυνταξιούχους αλλά σε όλους, σε δημοσίους υπαλλήλους σε σώματα ασφαλείας, ικανοποίησαν κάθε παράλογο συλλογικό αίτημα.

Έτσι επικράτησε εκλογικά η ΝΔ υπερβαίνοντας και τις δικές της προβλέψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΝΔ στην περιφέρεια, αλλού διατήρησε τα εκλογικά ποσοστά των εκλογών του 2019 και αλλού μειώθηκαν, στην Αττική όπου έπεσαν τα πολλά δις με αφορμή την πανδημία θριάμβευσε. Αντί τα 25 δις, που εκτίναξαν τις καταθέσεις άμεσα κατά 22,5 δις, και τα χρήματα των προεκλογικών παροχών, που αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 43 και πλέον δις, να κατευθυνθούν στις υποδομές και στην ανάπτυξη διατέθηκαν προς άγραν ψήφων. Το ανησυχητικό είναι ότι το εκλογικό σώμα συναίνεσε σε αυτό.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

13/9/2023

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το εκλογικό σώμα συναινεί διότι, η μακροχρόνια εμπειρία του έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα να στηριχθεί στους ανύπαρκτους, που χρόνο με το χρόνο, η ανυπαρξία τους πέφτει όλο κ πιο πολύ στα τάρταρα. Όταν δεν έχεις κάπου να στηριχθείς, κάνεις πλιάτσικο. Διότι μόνο αυτή η λέξη περιγράφει την συμπεριφορά. Και μη μου λέτε για διαφορά ποσοστών ΝΔ. Μεταξύ περιφέρειας κ Αττικής. Μια χαρά όλοι ψηφίζουν τους αρίστους αχρηστότατους. Υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε θεσμό να σε υπερασπίζει έναντι του οτιδήποτε;;; Εχθές διάβαζα άρθρο, στο σλπρεςς νομίζω, όπου η δικαιοσύνη σε περίπτωση ποινικού, τροχαίου, σε οδηγό που έτρεχε με 120 αντί με 40 κ σκότωσε 2 παιδιά 20αρικα επιδίκασε 12.500 αποζημίωση για κάθε παιδί κ μάλιστα σε δόσεις.
    Και ερώτημα. Τα έργα, λόγω Ιανού, δεν έγιναν. Κανένα. Άρα, εγώ ο αφελής, αναρωτιέμαι… που είναι τα λεφτά του συγκεκριμένου ταμείου φυσικών καταστροφών;;;; Γιατί θα πρέπει και καλά να πληρώσω «πράσινο τέλος», υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων (σε ιδιωτικές εταιρείες, που αν εξοκυλουν πάνε κ τα λεφτά κ όλα, και τα ζητώ κ πάλι μετά από το δημόσιο -θυμηθείτε την Ασπίς, Ρουπακιώτης κι ολας υπουργός, είχαν αρνηθεί να έχουν το ΙΚΑ, κάνανε ιδιωτική ασφάλιση, αλλά όταν τίναξε τα πέταλα η Ασπίς, μια χαρά τους πλήρωσα μέσω του ΙΚΑ μου, παίρνοντας λιγότερα λεφτά εγώ στην σύνταξη μου)?
    Που είναι τα λεφτά του Ιανού;;;;
    2ο πχ;;; Όταν θεσμοθέτησαν τον ΤΑΠ, ως δημόσιο είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα ξανά έμπαινε φόρος ακίνητης περιουσίας ποτέ… το δημόσιο τον έστειλε στην αυτοδιοίκηση. Τι έγινε;;; Απλά δίνουμε διαφορετικές ονομασίες στα ίδια πράγματα. Κατά πως μας συμφέρει δλδ.
    Ένα δημόσιο που μόνη μέριμνα του είναι «ας σου πάρω εγώ τα λεφτά τώρα, και όσο θέλεις στρίγγλα, ένα δημόσιο που ποτέ δεν είναι υπεύθυνο για οτιδήποτε, ένα δημόσιο του φαίνεσθαι και ποτέ του είναι, ένα δημόσιο που συνεχώς ζητιανεύει, ενω έχει ταΐσει (τους ξένους) με χρυσά κουτάλια, ένα δημόσιο που λέγεται δημόσιο και είναι μια κουρελού, δεν υπερασπίζεται τους πολίτες του και απλά κάνει θόρυβο, τόσο θόρυβο που δεν αντέχεται πλέον, απλά δεν μας χρειάζεται. Κάνουμε κι εμείς ότι μπορούμε να μαζεύουμε κι ας είναι ρώγες.
    Ντροπή και αίσχος. Δεν αντέχεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα