Διορία 30 ημερών δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ: Πάρτε μέτρα για την κρίση στη Γάζα, για να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια

- Advertisement -

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία αρχείου: AP
15/10/2024  17:24
Οι ΗΠΑ δίνουν διορία 30 ημερών στο Ισραήλ για να πάρει μέτρα ώστε να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσιμες ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σε ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Ισραήλ διορία 30 ημερών, αλλιώς θα επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στο Ισραήλ μετά από τα πρόσφατα πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη μάχη του εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας εκεί και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χωρίς να διαφαίνεται τέλος σε κανένα από τα δύο μέτωπα.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε ένα από τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα τη Δευτέρα, αφού βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο φάνηκε να δείχνουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο στο έδαφος να τρέμει καθώς καιγόταν από τη φωτιά.

Το χτύπημα έπληξε τους χώρους νοσοκομείου στην κεντρική Γάζα, όπου πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο σε έναν πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές. Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, πρέπει να κάνει περισσότερα» λέει εκπρόσωπος των ΗΠΑ

«Οι εικόνες και το βίντεο με αυτό που φαίνεται να είναι εκτοπισμένοι πολίτες που καίγονται ζωντανοί μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είναι βαθιά ανησυχητικά και έχουμε καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες μας στην ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στο CBS News σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας. «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων – και αυτό που συνέβη εδώ είναι τρομακτικό, ακόμη και αν η Χαμάς επιχειρούσε κοντά στο νοσοκομείο σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Το Ισραήλ λέει ότι οι σκηνές στο νοσοκομείο χτυπήθηκαν σε «ακριβές χτύπημα κατά τρομοκρατών»

Μια δήλωση του εκπροσώπου των IDF αντισυνταγματάρχη Nadav Shoshani έκανε λόγο για «ακριβές χτύπημα βάσει πληροφοριών σε τρομοκράτες που δρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στην περιοχή ενός πάρκινγκ δίπλα» στο νοσοκομείο.

«Λίγο μετά το χτύπημα, μια πυρκαγιά ξέσπασε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, πιθανότατα λόγω δευτερογενών εκρήξεων», δήλωσε ο Shoshani. Το Ισραήλ αποδίδει τακτικά τις πυρκαγιές και τις εκρήξεις μετά τις αεροπορικές επιδρομές του σε όπλα που φέρονται να κρύβουν μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός κατηγορεί εδώ και καιρό τους μαχητές ότι διατηρούν τόσο όπλα όσο και μαχητές μέσα ή κάτω από πολιτικές υποδομές, χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Shoshani πρόσθεσε ότι το περιστατικό εξετάζεται και δήλωσε ότι «το νοσοκομείο και η λειτουργικότητά του δεν επηρεάστηκαν» από την επίθεση.

Επανέλαβε επίσης ότι οι IDF λαμβάνουν «πολυάριθμα μέτρα για να μετριάσουν τον κίνδυνο να βλάψουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, της εναέριας επιτήρησης και πρόσθετων πληροφοριών».

Δύο Δημοκρατικοί καταδικάζουν το Ισραήλ και τον Μπάιντεν μετά το χτύπημα στη Γάζα -Πιέζουν για εμπάργκο όπλων

Τουλάχιστον δύο Δημοκρατικοί βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου εξέδωσαν δηλώσεις, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

«Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά ισχυρά για να αποτυπώσουν την αγωνία των ανθρώπων που σφαγιάζονται & καίγονται ζωντανοί», ανέφερε η βουλευτής του Μιζούρι Κόρι Μπους σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας την πλήρη διακοπή των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν & εξοπλίζουν τον ισραηλινό στρατό για την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Είναι ασυνείδητο. Βάλτε τέλος σε αυτή τη γενοκτονία».

Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ ανέφερε σε δική της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η φρίκη που εκτυλίσσεται στη βόρεια Γάζα είναι το αποτέλεσμα μιας εντελώς ανεξέλεγκτης κυβέρνησης Νετανιάχου, πλήρως εξοπλισμένης από τη διοίκηση Μπάιντεν, ενώ η επισιτιστική βοήθεια εμποδίζεται και οι ασθενείς βομβαρδίζονται στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια γενοκτονία των Παλαιστινίων. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να την επιτρέπουν. Εμπάργκο όπλων τώρα».

Το Ισραήλ λέει ότι ακούει τις ΗΠΑ, αλλά τα «εθνικά συμφέροντα» θα υπαγορεύσουν το χτύπημα στο Ιράν
Εκτός από τις πιέσεις προς το Ισραήλ να περιορίσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, ο Λευκός Οίκος πιέζει επίσης την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να περιορίσει την έκταση της αναμενόμενης αντεπίθεσής της στο Ιράν, μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 180 πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν, ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ αρκετών ανώτερων στρατιωτικών διοικητών του Ιράν και συμμάχων του, αναχαιτίστηκαν και κανείς δεν σκοτώθηκε, αλλά ο Νετανιάχου ορκίστηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ότι η Τεχεράνη θα «πληρώσει γι’ αυτό».

Μετά από αυτή την απειλή υπήρξε σημαντική ανησυχία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του -κάτι που ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα υποστήριζε.

Ο φόβος είναι ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακώσει τον πολυμέτωπο πόλεμο του Ισραήλ με τις λεγόμενες ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, καθώς και τους Χούθι στην Υεμένη, σε έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας που θα επισύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ.

Αξιωματούχος του γραφείου του Νετανιάχου, απαντώντας την Τρίτη σε δημοσίευμα της Washington Post ότι η επικείμενη αντεπίθεση της χώρας του δεν θα περιλαμβάνει τη στόχευση ιρανικών πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αλλά μάλλον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δήλωσε στο CBS News ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «ακούει τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα».

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου έχει συμφωνήσει σχετικά με το ποιοι στόχοι θα χτυπηθούν στο Ιράν, πότε θα χτυπηθούν και πόσο σκληρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι εκκρεμεί ακόμη η τελική ψηφοφορία έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη. Δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή η τελική ψηφοφορία και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ή τις λεπτομέρειες της επικείμενης δράσης αντιποίνων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα