Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτογραφία: AP
31/07/2024 20:43
«Το Ισραήλ θα απαιτήσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας από οποιοδήποτε πεδίο» είπε το απόγευμα της Τετάρτης ο Νετανιάχου.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μίλησε σε διάγγελμα από το Τελ Αβίβ.
Δεν αναφέρθηκε στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».
«Το Ισραήλ θα κάνει όποιον είναι εναντίον μας να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» είπε.
«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το χτύπημα στη Βηρυτό ακούγονται απειλές από όλες τις κατευθύνσεις» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και θα σταθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε κάθε απειλή. Το Ισραήλ θα απαιτήσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας από οποιοδήποτε πεδίο».
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν αναφέρθηκε στη δολοφονία του Χανίγια, η οποία έχει επισύρει απειλές για αντίποινα.
Και αν συνασπιστούν όλοι οι άλλοι γύρω από το Ισραήλ, τότε θα παρακαλά του Αμερικανούς για σώσιμο.
Ποιοι “όλοι οι άλλοι”; Μήπως αυτό δεν έγινε το 1948, αμέσως μετά την ανακήρυξη τής ιδρύσεως τού κράτους τού Ισραήλ (Α’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος) και τα έβγαλαν πέρα με τα σχετικώς λιγοστά όπλα που είχαν; Μήπως στην συνέχεια το 1967 (4-10/6/1967), μόλις 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινών δεν διέλυσαν 65 εκατομμύρια Αράβων; Η Αμερική, μέχρι τότε, κρατούσε ουδέτερη και μάλλον φιλοαραβική στάση. Μόνο μετά την νική τού Πολέμου των 6 ημερών κατάλαβαν ποιος πρέπει να είναι ο σύμμαχός των στην περιοχή και τον Νοέμβριο τού ιδίου έτους ο πρόεδρος Τζόνσον διέταξε να αποσταλεί στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Είχε μεσολαβήσει και ο πόλεμος τής Διώρυγας τού Σουέζ (1956), όπου και πάλι δέχτηκαν επίθεση οι Ισραηλινοί από τούς Αιγυπτίους, με αποτέλεσμα να καταλάβουν (για πρώτη φορά) όλη την χερσόνησσο τού Σινά. Τώρα θα παρακαλά με τον εξοπλισμό και προπαντός την πείρα που έχει;