Βόρεια Μακεδονία – Σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του δημοσιογράφου, Sasho Tanevski, στην προσκείμενη στο VMRO-DPMNE εφημερίδα “Nova Makedonija” με τίτλο «Η Μακεδονία (sic) έχει στη διάθεσή της διπλωματική νότα “τορπίλη” για τη Συμφωνία των Πρεσπών» και υπότιτλο «Εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να είναι “τυφλή και κουφή” ως προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που προκύπτουν από τη Συμφωνία του “Nivici” (σ.σ. Ψαράδες)», αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου, Stevo Pendarovski, στην Ελλάδα «υπήρξαν ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με συνέπεια και τη χρησιμοποιεί, για να εκβιάσει τη χώρα και να εξαλείψει εντελώς τον μακεδονισμό (sic) από την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο μακεδόνας (sic) Πρόεδρος, ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και στωικότητα, υπέστη αρκετές σχεδιασμένες προκλήσεις από την ελληνική πλευρά, οι οποίες ήταν τουλάχιστον αναξιοπρεπείς και προκλητικές τόσο για το μακεδονικό (sic) έθνος όσο και για το θεσμό του Προέδρου».
Η συνεχής επιμονή της ελληνικής πλευράς και της διεθνούς κοινότητας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, προφανώς υπονοεί υποχρέωση μόνο για τη Μακεδονία (sic). Η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να αλλάξει τις πινακίδες που αναφέρονται στα «Σκόπια» και μετακυλίει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη διεθνή συμφωνία στους ελληνικούς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι «απολαύουν ανεξαρτησίας στις αποφάσεις τους (;!)», προβάλλοντας, επίσης, τη δικαιολογία ότι οι πολίτες του βόρειου τμήματος της χώρας «είναι ευαίσθητοι ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας (;!)».
Ακολούθως στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι «εάν οι Έλληνες που ζουν στη Μακεδονία (sic) του Αιγαίου είναι “ευαίσθητοι” στον όρο Μακεδονία, ακόμη και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό μπροστά του, τότε γιατί οι Μακεδόνες (sic) που ζουν στη Μακεδονία (sic) να μην είναι ακόμη πιο ευαίσθητοι όταν τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός” (sic) στο σπίτι, στη χώρα τους, και όταν αλλάζει εντελώς η εθνική τους ταυτότητα;
Με τη συμπεριφορά της Ελλάδας και τις ανοιχτές δηλώσεις των τοπικών (σ.σ. ελλήνων) πολιτικών ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και (σ.σ. η Ελλάδα) ελέγχει άγρυπνα κάθε σημείο του εγγράφου που αφορά στις υποχρεώσεις της Μακεδονίας (sic), ανοίγει ξανά το θέμα εάν η χώρα μας θα πρέπει να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία με το νότιο γείτονα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις για τις οποίες υπεγράφη (σ.σ. η Συμφωνία)».
Στο δημοσίευμα παρατίθενται, στη συνέχεια, δηλώσεις του καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Igor Janev, ο οποίος τόνισε ότι υποστηρίζει «τη μονομερή καταγγελία της επιβλαβούς και παράνομης Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω διπλωματικής νότας προς την άλλη πλευρά, δηλαδή την Ελλάδα, βάσει του άρθρου 53 της Σύμβασης της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών του 1969 (σχετικά με την καταγγελία βάσει του jus cogens)».
Αυτή η νότα, όπως ανέφερε, «θα εκφράσει τη βούληση του κράτους να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω παραβίασης θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου με αναγκαστικό χαρακτήρα (…)».
Ο καθηγητής, Igor Janev, διευκρίνισε, περαιτέρω, τη σχετική νομική διαδικασία, η οποία στο τέλος θα οδηγήσει στην αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (sic) από τα ΗΕ.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο “επιβλαβής”, όπως χαρακτηρίζεται συχνά, αλλά είναι, επίσης, παράνομη συμφωνία, τόσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όσο και εξ αιτίας του γεγονότος ότι η κύρωσή της υπεγράφη από μη εξουσιοδοτημένο άτομο», τόνισε ο καθηγητής Janev, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε επίσημη επικοινωνία ή εκπροσώπηση στον ΟΗΕ, καθώς και στους εξειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ, πρέπει να γίνεται με τη χρήση του όρου “Βόρεια”, αλλιώς εκπροσωπούμαστε εσφαλμένως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι απαράδεκτο και μη νόμιμο να τεθεί υπό απαγόρευση η ταυτότητα μιας χώρας στον ΟΗΕ για αόριστο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο καθηγητής, Igor Janev και πρόσθεσε ότι «η Μακεδονία (sic) πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την απαγόρευση, ώστε να μην παραμείνει για πάντα στιγματισμένη με την ονομασία με τον όρο “Βόρεια”».
«Η Μακεδονία (sic) δεν είναι ίση με άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ και υφίσταται νομική διάκριση. Ωστόσο, μετά την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών με νότα (ως μονομερή νομική πράξη), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην (επόμενη) σύνοδο θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα της χώρας να συνεχίσει την ιδιότητα μέλους της στον οργανισμό με την (προηγούμενη) συνταγματική ονομασία, “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (sic)», ανέφερε ο κ. Janev, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ώρα να αξιοποιηθεί ως μέσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η διπλωματική νότα, καθ’ όσον «δεν πρόκειται για τον “μακεδονισμό” (sic), αλλά για την υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν στην εθνικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό. Οποιαδήποτε συμφωνία για την ταυτότητα είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου». Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «στο παρελθόν έχουν υπογραφεί μόνο δύο τέτοια έγγραφα και τα δύο έχουν υπογραφεί από τη Μακεδονία (sic)», ενώ με τη σύναψη της «παράνομης» Συμφωνίας των Πρεσπών διαπράχθηκε εθνοκάθαρση και πολιτιστική εξόντωση με μοναδικό σκοπό να μην υπάρχουν “Μακεδόνες” (sic) (…)».
Μακάρι να γινόταν, αλλά μάλλον είναι αργά. Γλίτωσαν.
Η πλάκα είναι ότι αν οι σκοπιανοί θελήσουν να καταγγείλουν την συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την διατηρήσει. Παράνοια.