Δημιουργία του Ελληνικού DNA Barcoding Κόμβου GrBOL για τη διατήρηση της Ελληνικής Βιοποικιλότητας

- Advertisement -

 

Θεσσαλονίκη, 2/10/2024

 «Δημιουργία του Ελληνικού DNA Barcoding Κόμβου (GrBOL)» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνεται από τη διεπιστημονική ομάδα BGE του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Biodiversity Genomics Europe –  BGE», τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 12:00 με 16:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Σκοπός της Ημερίδας είναι σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος BGE, Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, η δημιουργία του πρώτου Ελληνικού DNA Barcoding Κόμβου, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τη μέθοδο DNA barcoding για τη συστηματική βιοπαρακολούθηση και τη διατήρηση και προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας, καθώς και η ανάδειξη της σπουδαιότητας του GrBOL ως ζωτικού εργαλείου στο έργο αυτό.

Η τεχνική του DNA barcoding περιλαμβάνει τη χρήση συγκεκριμένων τμημάτων του γενετικού κώδικα για την αναγνώριση και την ταξινόμηση οργανισμών. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση ειδών που είναι δύσκολο να διακριθούν με παραδοσιακές μεθόδους και είναι χρήσιμη για τη μελέτη της βιοποικιλότητας, την προστασία απειλούμενων ειδών και τη διαχείριση οικοσυστημάτων.

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα συμμετάσχουν στην Ημερίδα, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εθνικού κόμβου, αντίστοιχου με άλλους σημαντικούς κόμβους στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή του Καναδού Καθηγητή Paul Hebert από το Πανεπιστήμιο του Guelph, συντονιστή του International Barcode of Life Consortium (iBOL), ο οποίος ανέπτυξε πρώτος τη DNA barcode αλληλούχηση και θεωρείται ο πιο αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κλάδο. 

Το πρόγραμμα BGE στοχεύει στην αξιοποίηση νέων γονιδιωματικών και γενετικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την κρίση της βιοποικιλότητας. Από την έναρξή του, τον Σεπτέμβριο 2024, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 120 Έλληνες επιστήμονες από περισσότερους από 20 φορείς, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα BGE: https://biodiversitygenomics.eu/ και για το πρόγραμμα της Ημερίδας: https://grbol.auth.gr/%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα