ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Τι κρύβεται πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη

- Advertisement -

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

18/11/2022  10:32
Όταν ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση του Μοχάμεντ Μένφι, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, να επεκτείνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του και στην Τρίπολη, εκτός από την Βεγγάζη, ανέλαβε και ένα ρίσκο.

Παρότι είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε να δει μόνο τον Μέμφι, είχε υπολογίσει ότι η Νάιλα Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών της Τρίπολης, θα εμφανιζόταν σε κάποιο σημείο της επίσκεψης και υπέθετε ότι αυτό θα γινόταν στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Μανγκούς, όμως, αποφάσισε να τον προϋπαντήσει στο αεροδρόμιο, αναζητώντας μια ευκαιρία φωτογράφησης και έμμεσης νομιμοποίησης δικής της και της κυβέρνησης που εκπροσωπεί. Μιας μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας έχει λήξει η θητεία, και ο μόνος σκοπός της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ διακινδύνευσε μια τέτοια ένταση στη σχέση της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, σε μια συγκυρία που η χώρα μας προσδοκά να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Λιβύη ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο; Ο κ. Δένδιας, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να διαπραγματευτεί μόνο με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές, και όχι με την μεταβατική φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών δεν ήθελε να αρνηθεί την πρόσκληση του Μένφι, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια σχέση συνεννόησης, καθώς εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει τη ομαλή εξέλιξη της επίσκεψης. Επιπλέον, ο κ. Δένδιας με την απόφαση του να μην κατεβεί από το αεροπλάνο και να ακυρώσει την επίσκεψη στην Τρίπολη έδειξε στο Κάϊρο, με το οποίο η Αθήνα έχει, κατά τις ίδιες πηγές, «σχέσεις ζωτικής σημασίας», ότι τηρεί όσα συμφωνήθηκαν, δηλαδή να υπάρχουν μόνο οι αναγκαίες σχέσεις με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Ανάλογο μήνυμα εστάλη και στις Βρυξέλλες.

Ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού του κ. Δένδια, όμως, δεν ήταν η Τρίπολη, από την οποία δεν είχε να περιμένει τίποτα άλλο πέρα από τυπικές χειραψίες αλλά η Βεγγάζη. Εκεί όπου έχουν την έδρα τους, πραγματικοί ή δυνητικοί σύμμαχοι, όπως ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, με μεγάλη ισχύ στον στρατό, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που δεν επικύρωσε το μνημόνιο με την Τουρκία, και ο πρόεδρος της Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη και ξοδεύει πολλά χρήματα για να ασκεί επιρροή στη χώρα. Η Αθήνα θορυβήθηκε από αυτή την επίσκεψη, και εκτιμήθηκε ότι ο μόνος τρόπος να εξακριβωθούν οι πραγματικές διαθέσεις του Χαφτάρ και του Σαλέχ, έναντι της χώρας μας ήταν να τους επισκεφτεί και να συζητήσει ειλικρινώς μαζί τους ο κ. Δένδιας.

Στις συναντήσεις με τους δύο ισχυρούς άνδρες της Ανατολικής Λιβύης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν χρειάστηκε, όπως μεταδόθηκε από συνεργάτες του, να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερη διπλωματία, καθώς οι συζητήσεις που έκανε ήταν απόλυτα καθαρές με τρόπο που ικανοποίησε ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Ο Χαφτάρ εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για την Τουρκία και για τα δύο μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Άγκυρα και τόνισε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν το συντομότερο από τη χώρα του. Και ο Σάλεχ, από την πλευρά του καταδίκασε τα τουρκολιβυκά μνημόνια, με τον κ. Δένδια να του εκφράζει την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη στάση του. Η Αθήνα θεωρεί σημαντικό να διατηρήσει τους δεσμούς της με την Ανατολική Λιβύη, την οποία εφοδίασε συνολικά με 230.000 εμβόλια κατά της Covid – 19, συμμετέχει στην αποκατάσταση του λιμανιού της Βεγγάζης, μέσω το οποίου διοχετεύεται η επισιτιστική βοήθεια σε διάφορες αφρικανικές χώρες και στο World Food Programme του ΟΗΕ. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που επισκέφτηκε τη Λιβύη ο κ. Δένδιας, ο οποίος πιστεύει ότι με τη συνεχή παρουσία και στήριξη της χώρας, η Ελλάδα παρότι διαθέτει λιγότερα μέσα μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα