του Δημήτρη Καραμήτσου*
Προς τη διαδικτυακή εφημερίδα VORIA.GR
Ως προς τα διαλαμβανόμενα στην απάντηση του Δήμου εκ μέρους του προέδρου κ. Λεκάκη για το θέμα της αναθηματικής πλάκας έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Ο Χαρακτηρισμός «Πλήρης κάλυψη» από τη διαδικτυακή εφημερίδα σας που γράφει: «Πλήρη κάλυψη στις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη όσον αφορά τον εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτώβρη 1944, καθώς και για την τοποθέτηση σχετικής αναθηματικής πλάκας στην αρχή της οδού “30ης Οκτωβρίου”» είναι ανακριβή και ιδού γιατί:
Στην απάντηση του κ. Λεκάκη αναφέρονται όλα τα νομότυπα γεγονότα και αποφάσεις για τον εορτασμό, αλλά τελείως άσχετα με τη συγκεκριμένη χάραξη της μαρμάρινης πλάκας. Το προεδρικό διάταγμα 50/2016 στο άρθρο 1 αναφέρει «Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης».
Στην παράγραφο 7 της δημοσίευσής σας δεν αναφέρεται ποιο κείμενο θα χαραχθεί στην αναθηματική πλάκα.
Επιπλέον στην παράγραφο 8 περί έγκρισης ονοματοθεσίας ανωνύμου οδού (…) σε οδό 30ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει αναφορά καθόλου σε αντάρτες του ΕΛΑΣ ούτε χρησιμοποιείται ο όρος ναζιστικά στρατεύματα, αλλά αναφέρονται τα γερμανικά στρατεύματα. (Αριθμ. Απόφασης 1663/19-12-2016 δημοσιευμένη στις 13-1-1917.
Παραθέτω την κατακλείδα του ανωτέρω εγγράφου του Δήμου:
(…) μετά από διαλογική συζήτηση, προχώρησε στη λήψη της παρακάτω απόφασης,
με βάση τις διατάξεις των άρθρων 65, 67, 69 του Ν. 3852/2010
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εγκρίνει την ονοματοδοσία ανωνύμου οδού του Δήμου Θεσσαλονίκης από το
Βασιλικό Θέατρο και την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών μέχρι τη συμβολή της με την
οδό “Γ. Σεπτεμβρίου”, σε οδό “30ης Οκτωβρίου”, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της
Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 για την ονομασία και μετονομασία
συνοικιών – οδών και πλατειών.
Με τη συγκεκριμένη ονομασία τιμάται η μνήμη της επετείου της απελευθέρωσης της
Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Δεν προκύπτει από το εν λόγω έγγραφο η τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας και η συγκεκριμένη χάραξη. Υπάρχει μόνο ένα άλλο έγγραφο της 17-10-2016 με Απόφαση 5944 περί της δαπάνης όπου η Αντιδήμαρχος κυρία Γεωργία Ρανέλλα πήρε απόφαση (αρ. πρωτ. 2758/87419 της 27/10/016 ) για να πληρωθεί το κόστος κατασκευής της αναθηματικής πλάκας με 806,00 Ευρώ, χωρίς να συζητηθεί και αποφασιστεί επισήμως τι θα αναγράφεται σε αυτήν.
Στην παράγραφο 8, το αστείο επιχείρημα της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκαν τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου, η οποία συνέβη στις 22 Ιουλίου, έχω να παρατηρήσω τα εξής: το γράμμα που συναποστείλαμε στον Δήμαρχο κ. Κ. Ζέρβα 520 άτομα δόθηκε στο πρωτόκολλο στα τέλη Μαΐου 2021 και δεν δικαιολογείται να μη απαντήσει ο Δήμαρχος επί 2 μήνες. Επίσης δυο επιστολές της Αποκεντρωμένης διοίκησης δεν απαντήθηκαν παρά την παρέλευση διμήνου. Είναι προφανές ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα και επομένως είναι έκθετος και παραβιάζει τον νόμο με το να μη απαντά ενώ παρέρχεται δίμηνο διάστημα.
Τονίζω ότι 520 πολίτες ζητούμε η αναθηματική πλάκα να συνάδει με το προεδρικό διάταγμα 50/2016 και τίποτε περισσότερο.
*Δημ Καραμήτσος
Πρόεδρος Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας Θράκης
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Συγγραφέας ιστορίας νεότερης Ελλάδας
ΕΣΤΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΔΟΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΜΕ ”ΣΤΗΝ ΒΡΑΣΗ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ” .
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ -ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΕΣ( ΛΟΓΩ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ) ”ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ”-.