Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών ακόμη και όταν η αξία του περιουσιακού στοιχείου φτάνει στα 800.000 ευρώ «πάγωσε» προς την αγορά προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.
Διότι ήρθε σε μια χρονική στιγμή που οι γονείς έσπευδαν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν πρώτον την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου από την 1/10/2021 και δεύτερον την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2022.
Πλέον ο παράγοντας φόρος φεύγει από τη μέση. Με αφορολόγητο 800.000 ευρώ ανά γονέα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα παίζει πλέον κανέναν απολύτως ρόλο. Ωστόσο, παρά τον αρχικό… ενθουσιασμό που προκαλεί η είδηση του μηδενισμού του φόρου, ο ενδιαφερόμενος γονέας θα πρέπει να σταθμίσει και άλλους παράγοντες πριν απόφασίσει να αναβάλλει τη μεταβίβαση.
Αρχικά είναι το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου η έκδοση της οποίας θα είναι υποχρεωτική (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) από την 1/10/2021 και μετά προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή επί ακινήτου. Κάποια στιγμή, ταυτότητα θα αποκτήσουν όλα τα κτίσματα. Ωστόσο, η έκδοση προσαυξάνει το τελικό κόστος κατά εκατοντάδες ευρώ. Και που σημαίνει ότι όποιος σπεύσει μέχρι το τέλος του μήνα, μεταθέτει αυτή την υποχρέωση για αργότερα ή και πολύ αργότερα.
Υπάρχουν κάποιοι που ούτως ή άλλως δεν θα πλήρωναν φόρο (και είναι αρκετοί). Ως εκ τούτου, έχουν κάθε λόγο να μην περιμένουν την ενεργοποίηση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ από την 1/10/2021 αλλά να ολοκληρώσουν «εδώ και τώρα» τη συναλλαγή για να αποφύγουν και την ηλεκτρονική ταυτότητα και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Από την άλλη, σε περιοχές με μείωση τιμής ζώνης, η αναμονή μπορεί να είναι «χρυσός» καθώς θα συρρικνώσει τα έξοδα μεταβίβασης τη στιγμή που ο φόρος θα είναι ούτως ή άλλως από την 01/10/2021 στο μηδέν.