Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Θυμίζω στους αναγνώστες μου τι έγραφα στις Ανιχνεύσεις στις 29-07-2017 : «το Εθνικό Μέτωπο προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού είχε την πιθανότητα να κερδίσει αυτό τις γαλλικές εκλογές και να επιχειρήσει τις ανατροπές που υπόσχονταν και συνακόλουθα να προκαλέσει επιπτώσεις τόσο εθνικές όσο και υπερεθνικές». «Μάλιστα υπήρξαν πολιτικοί αναλυτές που είπαν και έγραψαν ότι μπορεί μεν το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) να μην κέρδισε τις γαλλικές εκλογές του 2017, όμως θα το επιτύχει το 2022». Και συμπέραινα : «το κόμμα του Εθνικού Μετώπου δεν είναι τόσο κραταιό όσο φάνηκε στην παγκόσμια κοινή γνώμη, προκαλώντας σε πολλούς αστήρικτο τρόμο. Είναι ένα οικογενειακό κόμμα από της ιδρύσεώς του» https://www.anixneuseis.gr/?p=172071. Έκτοτε οι εξελίξεις στο εν λόγω ακροδεξιό κόμμα μάλλον ενδυνάμωσαν την άποψή μου και εξηγούμαι.
Στις 21-09-2017 αποχώρησαν από το Εθνικό Μέτωπο δυο ευρωβουλευτές του : ο Florian Philippot (ο εξ αριστερών της φώτο), «Κυριαρχιστής» (souvereniste), πρώην No 2 του ΕΜ και η Sophie Montel, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα των «Πατριωτών» (νέου ακροδεξιού σχηματισμού), μαζί με 2.500 άλλα μέλη. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=175555. Στις 27.11.2017 διάβασα στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Μετώπου το ανακοινωθέν του, αναφορικά με την «προδοσία» των ψηφοφόρων της περιοχής του Pas-de-Calais από τον βουλευτή του José Evrard (ο εκ δεξιών της φώτο) ο οποίος συντάσσεται, κι αυτός, με τον Florian Philippot. Έτσι από τις 8 έδρες που είχε η Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση της έμειναν μόνο 7. Δεν δικαιούται να κάνει ούτε κοινοβουλευτική ομάδα! Θέλετε κι άλλη αρνητική εξέλιξη ; Ο διαγραφής δημοτικός σύμβουλος του ΕΜ Franck Sinisi στο δήμο Fontaine, της περιοχής Isère, καταδικάστηκε στις 28-11-2017 σε 2 μήνες φυλακή με αναστολή. Γιατί ; Για «πρόκληση διακρίσεων ή μίσους». Αφού πρότεινε να «ανακτώνται τα χρυσά δόντια» των Ρομά, όταν πεθαίνουν, ώστε έτσι να καλύπτονται τα έξοδα που κάνει για αυτούς ο εν λόγω Δήμος!!! Αυτό αναφέρουν στο ηλεκτρονικό ρεπορτάζ την ίδια ημερομηνία ο Le Monde.fr μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Και δεν έφταναν όλα αυτά τα αρνητικά, η γαλλική τράπεζα Société Générale και η τράπεζα HSBC έκλεισαν κομματικούς λογαριασμούς του Εθνικού Μετώπου η πρώτη και προσωπικό λογαριασμό της Marine Le Pen η δεύτερη, προκαλώντας την εύλογη οργή, αγανάκτηση αλλά και το ακροδεξιό παραλήρημά της σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους (παραχώρησε και σχετική συνέντευξη τύπου στις 22-11-2017). Η Societe Generale δεν υπάκουσε σε πολιτικές σκοπιμότητες, κλείνοντας αρκετούς λογαριασμούς του Εθνικού Μετώπου (FN), και επομένως δεν παραβίασε τους ισχύοντες κανονισμούς, δήλωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Γαλλίας (BdF) που κλήθηκε να πάρει θέση από το ΕΜ και από το Υπουργείο Οικονομικών. «Το κλείσιμο των λογαριασμών του Εθνικού Μετώπου δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια δυσλειτουργία των τραπεζών, υπό το πρίσμα των ρυθμιστικών τους υποχρεώσεων, και δεν αφήνει να υποθέσουμε διακρίσεις», αναφέρει η BdF σε ένα έγγραφό της. Συγκεκριμένα η Banque de France ρωτήθηκε ταυτόχρονα για τους λόγους αυτής της εξέλιξης τόσο από τον οικονομικό Διαχειριστή του ΕΜ, Wallerand de Saint-Just, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος ζήτησε «να ελεγχθεί αν τηρήθηκε ο Νόμος» στην προκειμένη περίπτωση.
Η Τράπεζα της Γαλλίας δεν μας λέει «τίποτα» και «είναι ανίκανη να μας πει τον λόγο για τον οποίο η Société Générale έκλεισε το λογαριασμό» του ΕΜ, αντέδρασε η Marine Le Pen, για την οποία «είναι η δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει» για την τύχη αυτής υπόθεσης. Στην πραγματικότητα, η Banque de France έχει εκδώσει ένα σημείωμα για να μας πει τίποτα. Απολύτως τίποτα. «Δεν έχουμε ένα πρόσθετο στοιχείο για τους λόγους που ώθησαν την Société Generale να κλείσει ξαφνικά τον λογαριασμό ενός γαλλικού πολιτικού κόμματος, είπε η Le Pen στο ραδιόφωνο RMC και στο κανάλι BFM TV.
Η Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν πραγματοποίησε επίσημη έρευνα, αλλά απλή ανάλυση βάσει «προφορικών επαφών» με τον Saint-Just και την Société générale, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα συμμορφώθηκε με το κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης, δεν αποφαίνεται για την περίπτωση της HSBC, η οποία ζήτησε το κλείσιμο του προσωπικού λογαριασμού της Le Pen, καθώς δεν έχει ερωτηθεί για το θέμα αυτό, αλλά είχε επίσης επαφή και με αυτήν την τράπεζα. Δεδομένου δε ότι το ΕΜ δεν είχε βρει άλλη τράπεζα για να μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του, η Banque de France, διέταξε την Crédit du Nord, θυγατρική της Société Générale, να του ανοίξει λογαριασμό, θεωρώντας ότι αυτή η διαδικασία είναι σύμφωνη με τους κανόνες. Όμως ο διαχειριστής του ΕΜ, Saint-Just, καταγγέλλει το γεγονός ότι η Crédit du Nord αρνείται στο κόμμα του να διαθέτει μπλοκ επιταγών, οι πληρωμές του δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο με εμβάσματα, και απαγορεύει οι δωρεές από φίλους προς το ΕΜ και οι συνδρομές των μελών του να γίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας δια της ιστοσελίδας του κόμματος.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό άρθρο της Véronique Chocron και της Lucie Soullier της LE MONDE στις 23-11-2017, με τίτλο «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του Εθνικού Μετώπου και των τραπεζών του», η «Marine Le Pen ανακοίνωσε την Τετάρτη 22-11-2017 την πρόθεσή της να προσφύγει δικαστικά, η ίδια ως πρόσωπο, εναντίον της τράπεζας HSBC» που της έκλεισε τον ατομικό της λογαριασμό. Τις φράσεις που χρησιμοποίησε ήταν, μεταξύ άλλων, : «τραπεζικός φετφάς» (για τις επιστολές που έλαβε από τις τράπεζες), «απόπειρα ασφυξίας», «μορφή θανατικής ποινής» … εξ ου και η δικαστική της προσφυγή για «διάκριση λόγω πολιτικών πεποιθήσεων». Η Le Pen υπογραμμίζει ότι το κόμμα της θα αργήσει να εισπράξει την κρατική επιχορήγηση για την εκστρατεία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. «Αυτή η κατάσταση θέτει το Εθνικό Μέτωπο μπροστά σε μια απόλυτη δυσκολία», με την οποία η Société Générale και η θυγατρική της επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες για την καταστροφή της και ως εκ τούτου για την εξαφάνισή της».
Πολύ αυστηροί οι κανονισμοί λένε οι τράπεζες
«Κανένα πολιτικό σκεπτικό» απαντάει στο λακωνικό δελτίο τύπου της η Société Générale. Αποκλειστικά και μόνο τραπεζικά κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε και η γαλλική θυγατρική της HSBC.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υπόκειται σε πολύ αυστηρούς κανονισμούς που απαιτούν από τις τράπεζες να γνωρίζουν πλήρως τους πελάτες τους. Επιπλέον, τα πρόσωπα που θεωρούνται «πολιτικά εκτεθειμένα» υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση, απαντώντας ειδικότερα σε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο η Le Pen αρνείται ότι έλαβε. Απεναντίας, ισχυρίζεται ότι αντάλλαξε τηλεφωνήματα με την HSBC, η οποία της είπε ότι δεν είχε «επαρκείς πληροφορίες για την ίδια και την προέλευση των κεφαλαίων που κατατίθενται στο προσωπικό της λογαριασμό», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Η ίδια τα θεωρεί αυτά ως προσχήματα.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Αναφορικά με τους λογαριασμούς του κόμματος της Λεπέν στην Société Générale, η προέλευση ορισμένων κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία της δυσπιστίας της τράπεζας. «Το Εθνικό Μέτωπο αντιμετώπισε δυσκολίες χρηματοδότησης στη Γαλλία και όταν τα χρήματα φθάνουν από το εξωτερικό, είναι συχνά δύσκολο να παρακολουθούνται», λέει ένας καλός γνώστης των θεμάτων τραπεζικής συμμόρφωσης. Και η αντιπαράθεση μεταξύ του ΕΜ και των τραπεζών δεν είναι καινούρια. Το 2014, το ρωσόφιλο ακροδεξιό κόμμα στράφηκε σε μια τσεχο-ρωσική τράπεζα για να λάβει δάνειο ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί μονομιάς το 2019, σύμφωνα με τον ταμία του κόμματος. Η αναζήτηση απομακρυσμένων κεφαλαίων δικαιολογείται, σύμφωνα με τους ηγέτες του εν λόγω κόμματος, εξαιτίας της άρνησης των γαλλικών και ευρωπαϊκών τραπεζών να το δανείσουν. Έτσι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2017. Η Société Générale έστειλε στην Λεπέν συστημένη επιστολή, αποκλειστικά στην ίδια, αλλά και στον Διαχειριστή της ξεχωριστά, λέγοντας : «δεν συμφωνούμε πλέον να διατηρήσουμε τη σχέση λογαριασμών που έχουμε με το Εθνικό Μέτωπο». Αυτό έγραφε η επιστολή του διευθυντή εμπορικής εκμετάλλευσης της τράπεζας, θέτοντας ως καταληκτική προθεσμία τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.
Καλά ξεμπερδέματα, θα έλεγα εγώ.
Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος.