του Παντελή Σαββίδη
1.-Αυτήν την φορά όλοι πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας.
2.-Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε αυτοδυναμία. Την πήρε. Περίμενε και ο ίδιος και το κόμμα του και οι οπαδοί του κάτι παραπάνω. Οι ψηφοφόροι δεν του το έδωσαν. Το ερώτημα είναι γιατί; Η δυναμική του εξαντλήθηκε στο ποσοστό που πήρε. Δεν είναι μικρό. Αλλά κάτι υποδηλοί η απαίτησή του και το όριο. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμήθηκε ως το μη χείρον.
3.-Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να αλλάξει την χώρα αν θέλει. Αν την αλλάξει θα μείνει στην ιστορία. Αν δεν το κάνει μετά απ μερικά χρόνια θα του λένε τα ίδια που λένε σήμερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. “Είχε την ευκαιρία να κάνει μεγάλες αλλαγές και δεν τις έκανε”. Και η καταδίκη θα είναι απόλυτη.
4.-Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές σε μια κοινωνία με την ελληνική νοοτροπία. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να μεταφέρει ορισμένα υπουργεία ή τις πηρεσίες τους εκτός αθηναϊκού κέντρου και το ανέβαλε διότι δεν συμφωνούσαν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι. Με την ίδια λογική και τον ίδιο τρόπο λειτουργεί όλο το ελληνικό κράτος. Αν υποχωρήσει, που το θεωρώ και το πιθανότερο, δεν θα έχει πετύχει τίποτε. Αν προχωρήσει θα τον μνημονεύουν, ακόμη, και οι αντίπαλοί του.
5.-Παιδεία, Υγεία, Κρατική Δομή, Συγκεντρωτισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Τα στελέχη του δεν έχουν δείξει ευρύ πνεύμα πολιτικής διαχείρισης των θεμάτων. Και ο τεχνοκρατισμός, αν υπάρχει και όπου υπάρχει, δεν αρκεί. Το τρένο της εκβιομηχάνισης η Ελλάδα το έχασε. Μπορεί να προλάβει το τρένο των νέων τεχνολογιών. Είναι υπαρξιακή ανάγκη να το κάνει. Όχι, μόνο, για την οικονομία αλλά και για την άμυνα της χώρας. Η παιδεία έχει ανάγκη μιας πρωτοπορίας στις νέες τεχνολογίες και ενός γερού υποβάθρου κλασικής παιδείας. Θα βρεθεί η Χρυσή Τομή;
6.-Σε επίπεδο κρατικής δομής πρέπει να επανέλθει ο Καποδίστριας στην θέση του Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης τελείωσε την περιφερειακή Ελλάδα. Την κατέστρεψε.
7.-Πρέπει, επίσης, να εγκαταληφθεί η συγκέντρωση των πάντων στο λεκανοπέδιο. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει τρείς πρωτεύουσες. Μια πολιτιστική, την Αθήνα, μια Διοικητική, την Αλεξανδρούπολη και μια οικονομική την Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση της διοίκησης στην Αλεξανδρούπολη αποδομεί το σύστημα διαφθοράς (το οποίο δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά γιατί κανείς δεν θέλει να το κάνει) και ενισχύει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η Αθήνα είναι εξ ορισμού το πολιτιστικό κέντρο του ελληνισμού και η Θεσσαλονίκη ως οικονομική πρωτεύουσα θα ανοίξει δυνατότητες που δεν μπορεί, λόγω θέσης και αγκυλώσεων, η Αθήνα. Μια τριπλή πρωτεύουσα θα βοηθήσει, πρωτίστως, την Αθήνα. Θα της δώσει ανάσακαι την ευκαιρία να διαμορφωθεί ως σύγχρονη μεγαλούπολη χωρίς τα αρνητικά της πληθυσμιακής συσσώρευσης. Θα καλλιεργήσει, επίσης, την ιδέα μιας αποκεντρωτικής λογικής και θα δώσει μια κινητικότητα στον πληθυσμό που θα ενεργοποιήσει το σύνολο της χώρας.
8.-Ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα βασίζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην προληπτική ιατρική και σε αξιοπρεπή νοσοκομεία είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Διαφορετικά, όποιος δεν έχει χρήματα, απλώς, θα πεθαίνει πριν την ώρα του.
9.-Ο κόσμος αλλάζει και οι παγκόσμιες αλλαγές θα επηρεάσουν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις που άπτονται των εθνικών θεμάτων. Το ευτύχημα είναι ότι ο λαός δεν έδωσε τη δυνατότητα στην ΝΔ να αποφασίζει μόνη της ούτε για τις συνταγματικές αλλαγές, ούτε για την έγκριση συμφωνιών που άπτονται κυριαρχίας. Η ανάληψη του Υπουργεόυ Εξωτερικών απο τον κ. Γεραπετρίτη υποδηλοί απόλυτο έλεγχο του υπουργείου απο τον κ. Μητσοτάκη. Και τα άλλα δύο πρόσωπα είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης ως σήμερα στην Ουάσιγκτον, η οποία φέρεται να αναλαμβάνει ως αναπληρωτής υπουργός, ανήκει στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Το ίδιο και ο υφυπουργός Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.
10.-Ο χώρος της αριστεράς συρρικνώθηκε. Η ευθύνη για την συρρίκνωση της κεντροαριστεράς βαραίνει το ΠΑΣΟΚ αλλά για την ευρύτερη αριστερά βαραίνει τον Συριζα. Ο Συριζα δεν ικανοποίησε την κοινωνία με την διακυβέρνησή του. Τυφλωμένοι εξουσιομανείς κατέλαβαν την εξουσία και αντί για πολιτική έβγαλαν τα απωθημένα τους. Οι ίδιες οι αριστερές τάσεις του λένε πως ο Συριζα δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερά. Αλλά έχει. Ο Συριζα εκφράζει την δικαιωματική αριστερά. Το δίπολο Αριστερά-Δεξιά χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.
Το αδιέξοδο του Συριζα είναι ότι το στυλ Τσίπρα παρήλθε και χωρίς τον Τσίπρα δεν έχει ηγετική προσωπικότητα να τον κρατήσει ψηλά στο πολιτικό σκηνικό.
12.-Το ΠΑΣΟΚ μετά την καθίζησή του ανακάμπτει. Σιγά σιγά αλλά ανακάμπτει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του είναι άπειρη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες στην κοινωνία. Μπορεί να τις τροφοδοτήσει αν η ηγεσία του δείξει την ικανότητα και την ευελιξία που χρειάζεται. Ως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δώσει χαρακτήρα και ταυτότητα στο κόμμα. Πρέπει να βρει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού ΠΑΣΟΚ και της γενιάς και της σημερινής γενιάς. Η επίδειξη ηλικιακού ρατσισμού θα το βλάψει.
13.-Το ΚΚΕ πήγε καλά. Ίσως είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη κομμουνιστικό κόμμα με τέτοια υψηλά ποσοστά. Οι ψηφοφόροι του, είναι, μάλλον, δυσαρεστημένοι αριστεροί, όχι κατ ανάγκην κομμουνιστές, οι οποίοι δεν εκφράζονται ούτε απο το ΠΑΣΟΚ ούτε απο το Συριζα. Όσο υπάρχει ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση τόσο το ΚΚΕ θα διατηρεί τις δυνάμεις του και θα τις ενισχύει. Η φιλοσοφία του Σχεδίου Μάρσαλ δεν ήταν, απλώς, να ανακάμψουν τα κράτη που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές στον Β!ΠΠ. Το Σχέδιο απέβλεπε στο να βγάλει απο την ανέχεια τις κοινωνίες για να μην βρούν καταφύγιο στην κομμουνιστική ιδεολογία. Όσο υπάρχει ανέχεια, τόσο το ΚΚΕ θα ενισχύεται.
14.-Στην πλην ΚΚΕ αριστερά, θα δοθεί μάχη μεταξύ Συριζα και ΠΑΣΟΚ για την επικράτηση. Η δυναμική αυτήν την στιγμή ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Θα δούμε αν καταφέρει να την διατηρήσει.
14.-Δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν κόμματα τα οποία επιβίωσαν στην εκλογική αναμέτρηση. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που ψήφισε ακροδεξιά. Οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών δεν είναι ούτε ακροδεξιοί, ούτε φασίστες, ούτε ναζιστές. Είναι απογοητευμένοι άνθρωποι που θέλησαν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους. Η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί να καλύπτει την κεντροδεξιά. Δεν καλύπτει την κλασική δεξιά. Δεν αναφέρομαι στην ακροδεξιά. Αλλά στην καραμανλική και σαμαρική δεξιά.
15.-Ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας ψήφισε κόμματα τα οποία είναι προσανατολισμένα προς το τρίπτυχο Πατρίδα-Οικογένεια-Θρησκεία. Το τρίπτυχο αυτό το έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τα κόμματα του πυρήνα του λεγόμενου Συνταγματικού Τόξου. Οι άνθρωποι, όμως, που πιστεύουν στις αξίες αυτές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Αυτό το τμήμα της κοινωνίας θα εκφράζεται στη βουλή. Και θα μπορεί να ενημερώνεται και να αντιδρά σε οτιδήποτε βλάπτει τις αντιλήψεις και τα πιστεύω του.
16.-Η Ελλάδα απο σήμερα θα μπει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού. Το αν θα μετασχηματισθεί θετικά ή αρνητικά θα το δούμε στην πορεία.
17.-Η εικόνα που παρουσίασαν προεκλογικά τα ΜΜΕ αποτελεί όνειδος για την δημοσιογραφία. Πριν ο κλάδος φθάσει στο απόλυτο μηδέν καλόν είναι οι ιθύνοντές του να το δουν και να το εξετάσουν.
Να σας έχει ο θεός καλά! κύριε Σαββίδη. Δεν μας έχει μείνει άλλος. Ακόμα και ο Μ. Κοττάκης υποτιμά στο πρωτοσέλιδο της Εστίας τους ψηφοφόρους του Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια ως “ντεμέκ” (μάλιστα στα τουρκικά…) πατριώτες-πιστούς.
“Σας βγάζω το καπέλο” για τη φράση: Η εικόνα που παρουσίασαν προεκλογικά τα ΜΜΕ αποτελεί όνειδος για την δημοσιογραφία.
Μπράβο σας και για την ανωτερότητα ήθους και πνεύματος να βλέπετε ότι υπάρχει ευκαιρία για κάποια τομή στην πολιτική “διαχείριση”. Ίσως είναι ο μόνος πρωθυπουργός που δουλεύει και μάλιστα πολύ, άσχετα αν το κάνει τεχνοκρατικά-αμερικάνικα (και άσχετα με το τί είναι το Μητσοτακέικο) αυτός “σηκώνει μανίκια” στ’ αλήθεια και σκέφτεται τους φτωχούς (κάτι που δεν κάνει ο Σύριζα).
Εύγε και για την πρόταση με τις τρεις πρωτεύουσες! (αν και ούτε για πολιτισμό κάνει η Αθήνα. ίσως μόνο για “περήφανες παρελάσεις” των Λοάτκι -τη σημαία των οποίων κρέμασε στην εκκλησία ο Ελπιδοφόρος)
“Ακόμα και ο Μ. Κοττάκης υποτιμά στο πρωτοσέλιδο της Εστίας τους ψηφοφόρους του Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια ως “ντεμέκ” (μάλιστα στα τουρκικά…) πατριώτες-πιστούς”
Προφανώς δεν διάβασες το άρθρο, Μαρία. Δεν τούς υποτιμά ο Κοττάκης (το άρθρο είναι ανυπόγραφο), αλλά ο Μητσοτάκης. Παραθέτω απόσπασμα:
“ΕΥΘΕΙΑ ἐπίθεση στόν πατριωτισμό καί τήν πίστη πού ἐκφράζει τό κόμμα «Νίκη», χρησιμοποιῶντας τήν τουρκική λέξη «ντεμέκ», ἐξαπέλυσε χθές βράδυ ἀπό τήν Θεσσαλονίκη ὁ Πρόεδρος τῆς ΝΔ.
Κλιμακώνοντας τήν κριτική πρός τήν «Νίκη» πού ἔλαβε διψήφια ποσοστά στήν Βόρεια Ἑλλάδα, ὁ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εἶπε στούς Θεσσαλονικεῖς: «Ὅσοι, λοιπόν, μέ τήν συμπεριφορά τους, τελικά, προσβάλλουν τό σταυρό ἤ τήν γαλανόλευκη, ἄς τό ἀκούσουν καλά. Ἀρκετά μέ τούς “ντεμέκ” πιστούς καί “ντεμέκ” πατριῶτες”
Ναι, έκανα λάθος. Δεν είχα διαβάσει ακόμα το κείμενο. το πάθος τυφλώνει. Αλλά ο Κοττάκης τα έχει τετρακόσια.
Σαφώς και τα έχει. Προσωπικά μ’ αρέσει σαν δημοσιογράφος. Δεν ξέρω αν είναι δικό του το άρθρο, αλλά μάλλον έτσι φαίνεται.
“Ο κ. Μητσοτάκης προτιμήθηκε ως το μη χείρον.
3.-Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να αλλάξει την χώρα αν θέλει”
Οι αλλαγές με βαθιές τομές απαιτούν πολιτικούς με σιδηρά θέληση και πυγμή και ο Μητσοτάκης δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας μέτριος πολιτικάντης. Δεν ξέρω αν θέλει, αλλά φοβούμαι ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί. Δεν έχει το απαιτούμενο κύρος για να επιβάλει την θέλησή του.
“Η ανάληψη του Υπουργεόυ Εξωτερικών απο τον κ. Γεραπετρίτη υποδηλοί απόλυτο έλεγχο του υπουργείου απο τον κ. Μητσοτάκη”
Ο Γεραπετρίτης, ο οποίος λέει ότι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα 6νμ!…. Πάλι καλά που μάς τ’ άφησε κι αυτά…
“Οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών δεν είναι ούτε ακροδεξιοί, ούτε φασίστες, ούτε ναζιστές”
Αυτό είναι αληθές, συνέβαινε και μ’ αυτούς που ψήφιζαν Χ.Α., αλλά ελάχιστοι το καταλάβαιναν. Π.χ. στην Αθήνα, στην ταλαίπωρη συνοικία τού Αγίου Παντελεήμωνος, η Χ.Α. “χτυπούσε” 20-25%. Γιατί; Μα διότι ουδέποτε πολιτικός, πλην αυτής, πάτησε τα πόδια του εκεί, για να δει το χάλι που είχαν κάμει οι λαθρομετανάστες.
Έκαμα μερικά σχόλια στα “πεταχτά”, μιας και δεν μπορώ ούτε προτίθεμαι να σχολιάσω ολόκληρο το επιτυχημένο άρθρο σας.
Συμφωνῶ γενικά μέ τήν ἀνάλυσή σας στά δεδομένα τῆς πολιτικῆς, στήν κατάσταση ὡς ἔχει μέ τούς συγκεκριμένους συσχετισμούς.
Τίποτα σέ μία κοινωνία δέν μπαίνει στόν αὐτόματο πιλότο. Ὅλα χρειάζονται συνεχῆ ἀγώνα καί ἐπαγρύπνηση. Ἕνας μεγάλος ἡγέτης ἔχει τήν δύναμη νά ξεσηκώνει ἕνα κύμα δημιουργικοῦ πάθους γύρω του. Τίς ἄλλες περιόδους πρέπει νά προχωρᾶμε ὅλοι μαζί σάν σύνολο.
῾Η ἀποκέντρωση εἶναι στόχος. Οἱ τρεῖς πρωτεύουσες, οἱ δύο στόν Βορρά δέν ξέρω ἄν εἶναι σωστό. Χρειάζονται ὅμως σέ κάθε μεγάλη περιφέρεια ἐκτός ᾿Αττικῆς, ὅπως Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ἤπειρος, Μακεδονία κλπ μία πόλη-κέντρο μέ Νοσοκομεῖο σύγχρονο, εἶναι τό πιό βασικό στήν ἐποχή μας κοινωνικό ἀγαθό. ῾Η ὀργανωμένη πολεοδομική ἀνάπτυξη τῶν περιφερειῶν θά φέρει οἰκονομική ἀνάπτυξη, ἀποσυμπίεση τῶν πιεζομένων περιοχῶν, νέες θέσεις ἐργασίας, εὐκαιρίες γιά δημιουργικές δράσεις νέες, καινοτόμες ἰδέες, τά νέα μέσα βοηθοῦν. Κάποιες περιοχές ὅπως οἱ τουριστικές θέλουν ἔλεγχο στήν ἀνάπτυξη, γιά νά τίς διαφυλάξουμε, νά τίς προστατεύσουμε ἀπό τήν καταστροφή. Τά συμφέροντα εἶναι μεγάλα, ἄν δέν διοχετεύσουμε τήν ἀνάπτυξη στίς ὑποβαθμισμένες περιοχές, μέ στόχο τίς μοντέρνες καλλιέργειες, τήν μοντέρνα κτηνοτροφία, παραγωγικές δράσεις, νέους σύγχρονους οἰκισμούς ἤ ἀναβίωση τῶν χωριῶν, πολιτικές πού τό κράτος πρέπει νά ὀργανώσει, θά παραμένουμε θεατές ὑποβάθμισης αὐτῆς τῆς πανέμορφης χώρας.
Οἱ καιροί ἔχουν ἀλλάξει. Οἱ μίζερες ὀπτικές δέν ἔχουν θέση σέ μία κοινωνία πού θέλει νά λέγεται προοδευτική. ῾Υπάρχουν προοδευτικοί ἄνθρωποι σέ ὅλο τό δημοκρατικό φάσμα. Οἱ ἀριστεροί ἔχουν νέα πεδία δράσεων. Οἱ πληγές νομίζω ἔχουν σέ μεγάλο βαθμό θεραπευθεῖ, μέ τήν πορεία πού διανύσαμε καί μέ προσέγγιση τῶν ὀπτικῶν, μέ τήν πρόοδο. Νέα δεδομένα ἔχουν ἀλλάξει τόν τρόπο ἐργασίας, τίς ἐργασίες τίς ἴδιες. Πρέπει νά τά δοῦμε, νά ψυχανεμιστοῦμε τά ὅρια. Πρῶτα καί τελικά ὁ ἄνθρωπος, ὁ πολιτισμός μας τό ἔχει θέσει ἀπό ἀρχαιοτάτων ἐτῶν καί ἀπό πολύ μεγάλους στοχαστές. Ἄς μήν ὑπολειπόμαστε.
῾Η παιδεία εἶναι τό ἄλλο μεγάλο ἀγαθό, ἐκεῖ ἔχουμε μεγάλα προνόμια, μεγάλες ὑποχρεώσεις νά ἀλλάξουμε τίς μεθόδους, νά ἐκλαϊκεύσουμε ἀκόμα καί τήν κλασσική παιδεία, νά προχωρήσουμε μπροστά. Δέν ἀρκοῦν μόνο τά ἐκπαιδευτικά κτίρια πού ὑπάρχουν, οὔτε τό διδακτικό προσωπικό, λείπει τό ὅραμα. Ὅραμα εἶναι ἡ παιδεία στόν καθένα, νά ἀγγίζει τίς ψυχές, νά μορφώνει ἀνθρώπους, νά κατεβάζει τήν ποίηση στό λαό, οἱ κάτω πρέπει νά ἀνέβουν, ἄν θελήσουν οἱ μορφωμένοι νά τό ὁραματιστοῦν. Τό παλιό καί τό καινούργιο μαζί, ὁ συνδυασμός τῶν συνταξιούχων ἡλικιακά μέ τούς νέους μπορεῖ νά δώσει ζωντάνια στήν κοινωνία ἐνεργοποιώντας ὁμάδες ἀνθρώπων, τίς ἐμπειρίες καί τίς ἀρχές τῶν παλιῶν μέ τούς νέους τρόπους καί τήν φρέσκια ματιά τῶν νέων. Οἱ ἀκραῖοι ἔχουν κι αὐτοί ἐνδιαφέρον, πολλοί ἀντιδροῦν κι ἔχουν λόγο. Δέν θά μιλήσω γιά ξένους, γιατί ἄν δέν στηρίξει ἡ χώρα τήν ῾Ελληνικότητα στήν Παιδεία, στίς ὑποδομές, δέν θά μιλᾶμε γιά ἐνσωμάτωση. Ἄς ἔρχονται ἐδῶ γιά τήν παιδεία μας, γιά περίθαλψη καί γιά ἐργασία. Ὅσους χωρᾶμε. Οἱ διεθνεῖς θέσεις εἶναι καλές, ἀλλά ἡ εἰκόνα τῆς χώρας καί τοῦ λαοῦ εἶναι ἡ πραγματικότητά μας.
῾Η περίπτωση τοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει νά προσεχθεῖ. Ὅπως τονίζει ἡ Μαρία Μαγγιώρου, καί ὅπως μπορεῖ νά ἀναλυθεῖ ὁ τρόπος δράσης του, οἱ σπουδές του, ἡ ἀρχική ὑποτίμηση στό πρόσωπό του πού κάλυψε, ἡ ἐργατικότητά του, ἡ διεθνής παρουσία του. Μέ σοβαρές ἀντιπολιτεύσεις μποροῦμε νά ξυπνᾶμε.
Συμφωνῶ καί μέ τήν Μαρία Μαγγιώρου γενικά, τό τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια θεωρεῖται ἀκροδεξιό καί περιθωριακό, λές καί δέν ἔχουμε συγκεκριμένο παρελθόν γονεῖς, παιδιά, πατρίδα, λές καί οἱ νέοι δέν ὀνειρεύονται οἰκογένεια. ῾Η θρησκεία ἀνεξερεύνητη, οἱ τυχάρπαστες ´ερμηνείες ´ὁδηγοῦν σέ ἔλλειψη σεβασμοῦ στόν ἄνθρωπο. Κι αὐτά στό μέλλον θά ξαναπροσεγγισθοῦν.
Ἄ, ἔχουμε καί Σπαρτιάτες.
ΠΑΣΟΚ -αδύνατον- δεν μπορεί να εκφράσει ούτε κέντρο ούτε τίποτε. Απλά υποτάχθηκε. Καμία απολύτως ανοχή στο κόμμα Σημίτη.
ΣΥΡΙΖΑ – έφαγε πάνω του το τρίτο μνημόνιο. Την έπαθε όπως ο γάιδαρος που τρώμε την ουρά του. Όμως όταν έχεις φάει τον γάιδαρο ( το εφιαλτικό 12-14, των σαμαροβενιζελων) πως να καταπιείς την ουρά;;;
Πετυχημένη απολύτως η μεταφορά η ζωή του πι. Σε ταΐζω να μη με φας, με προσεχείς να μη σε φάω.
ΚΚΕ- δεν μπορείς να λες χειρότερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν επι σαμαροβενιζελων έπεφταν οι άνθρωποι από τα μπαλκόνια. Δεν μπορεί όλα τα μέσα επι μητσοτακεικου να έχουν μια φωνή, να μην είσαι μέσα και να θεωρείς ότι κέρδισες. Τι ακριβώς;; Δεν μπορείς, δεδομένου του 89 να κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέλ. Καλό βέβαια το ποσοστό. Μήπως να το κάνουμε κάτι;; Κοντεύω να πεθάνω και σώσιμο δεν έχω. Και καλά εγώ… ούτε το εγγόνι μου;;; Έτσι κι αλλιώς η αριστερά πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στον καινούριο κόσμο. Μήπως;;;;τις φαβέλες που πρόκειται να δημιουργηθούν αυτήν την τετραετία τις βλέπει κανείς;;; Ίσως, αν και δεν νομίζω ότι μας ενδιαφέρει, την παραχώρηση της κυριαρχίας μας;;;
Πάντως είμαι ευτυχισμένος. Δεξιά-Ακροδεξιά όλη η Ευρώπη. Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, η Φινλανδία, δεξιά Ακροδεξιά κυβέρνηση έχει.
Από ότι φαίνεται ο άνθρωπος δεν ζει με λίγα και καλά. Τα θέλει όλα. 8 δις άνθρωποι όμως δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Ψηφίζουμε αυτούς που συμπεριφέρονται όπως το αουσβιτς;;; Προκειμένου να επιβιώσουμε;;;
Τι είναι αυτό;;;
“Καμία απολύτως ανοχή στο κόμμα Σημίτη”
Mα … το κόμμα τού Σημίτη κέρδισε! Όποιος δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς εκπροσωπεί σήμερα το κόμμα τού Μητσοτάκη, θα πει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Μέντορας τού Μητσοτάκη είναι ο Σημίτης. Σύμβουλοί του οι σύμβουλοι τού Σημίτη (ΕΛΙΑΜΕΠ). Πολιτική τού Μητσοτάκη αυτή τού σημιτικού ενδοτισμού. Κοινός παρονομαστής των ο εθνομηδενισμός.
Ας θυμηθούμε τι θα είχαμε αποφύγει από το 1974 -με το 54% της Νέας Δημοκρατίας τότε μέχρι σήμερα με το 40% της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αν δεν μεσολαβούσαν οι ”αντισυστημικές” στην αρχή δύο πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν μονοκομματικά ή συγκυβέρνησαν γύρω στα 30 χρόνια αμφότερες από τα 49 συνολικά.
” Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική Παράταξις , που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό , την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της , την Πολιτεία με τους Πολίτες της ,την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία ,την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό ,την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Πολιτική Παράταξις ,που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος -που τόσα δεινά επέφεραν στον τόπο μας-και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα Εθνικής Ενότητας και ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ
να υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους , που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς ΤΕΛΟΣ
Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον , όλους εκείνους που διακαίονται από τον πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως … για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα” .
4 Οκτωβρίου ου 1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής (Αποσπάσματα από την Ιδρυτική Διακήρυξη Νέας Δημοκρατίας).
Πολύ ωραία τοποθέτηση, όπως πάντα. Πολύ καλή η ιδέα για τις τρεις πρωτεύουσες. Μοναδική η επισήμανση πως οι ψηφοφόροι του πατρίς-θρησκεία και δύο φύλλα δεν είναι φασίστες. Και το καλύτερο στο τέλος: ‘Ονειδος” η εικόνα των προεκλογικών ΜΜΕ.
Νίκησε γιατί απλά ήταν ο καλύτερος και ο δεύτερος υστερούσε.
Επίσης νίκησε γιατί το κόμμα της ΝΔ έχει έναν πειστικότερο πολιτικό προσανατολισμό (Δύση – Κοινωνικός Φιλελευθερισμός).
Το καλό του τόπου είναι να πάει καλά η κυβέρνηση.
Η ανάλυση του Παντελή Σαββίδη είναι στον πυρήνα ρεαλιστικών αναλύσεων. Για το αποτέλεσμα θα επανέλθουμε. Θέση: Με όρους των ισχυουσών προϋποθέσεων τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των μελών της Ελληνιοκής κοινωνίας (τα οποία με δεδομένο το επί σχεδόν δύο αιώνες χαώδες ιδεολογικοκομματικό «σύστημα» δεν έχουν τρόπο συντονισμού και υιοθέτησης κοινής γραμμής) ήταν απίστευτα ορθολογιστικά. Κοντολογίς: Ψήφισαν για προσωρινή διάσωση και δημιουργία προϋποθέσεων το κοινωνικοπολιτικό σύστημα να ζωντανέψει με όρους (αξιώσεων) δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας/εθνικής ασφάλειας. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από τώρα και στο εξής στο επίπεδο της κοινωνίας που θα διασωθεί μόνο εάν αναζητήσει προσανατολισμό με όρους Ελληνικού πολιτικού πολιτισμού. Εδώ μια ανάρτηση το βράδυ των εκλογών και ένα σχόλιο μόλις ανακοινώθηκαν τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/permalink/6231582496949427/
Μια διόρθωση ο ορθός σύνδεσμος που παρατίθεται στο σχόλιο είναι ο εξής https://www.facebook.com/groups/philopatria/permalink/5974777882649967/
Μια διόρθωση ο ορθός σύνδεσμος που παρατίθεται στο πιο πάνω σχόλιο είναι ο εξής https://www.facebook.com/groups/philopatria/permalink/5974777882649967/
Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με την αφέλεια του Σαββίδη όταν λέει ότι ο Μητσοτάκης μπορεί έστω και υποθετικά ν αλλάξει τη χώρα με έναν τρόπο που θα αφορά τους πολίτες της. Λες και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται για να κάνει κάτι τέτοιο ή είχε ποτέ επαφή με τη ζωή του μέσου πολίτη και τα προβλήματά του. Λες και έχει πάει σε δημόσιο σχολείο, έχει βρεθεί στην ανάγκη δημόσιου νοσοκομείου, έχει περιμένει σε ουρά δημόσιας υπηρεσίας, έχει επιβιώσει με βασικό μισθό ή έχει ζήσει σε υποβαθμισμένες συνοικίες ή περιοχές της χώρας.
Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα και το συγκεκριμένο άτομο.
Εν συντομία.
1. Ένα ποσοστό 15-20 τοις εκατό είναι γκάγκαροι δεξιοί που ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα στον αυτόματο τα τελευταία 50 χρόνια και πριν απ’ αυτό άλλα αντίστοιχα γιατί κάποτε τους είχε βολέψει ή είχε κάνει κάτι γι’ αυτούς και εντάχθηκαν σε αυτό ψυχή τε και σώματι. Είναι συντηρητικοί άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη πολιτική σκέψη που για να αλλάξουν άποψη πρέπει οι Τούρκοι να πάρουν όχι το μισό αλλά όλο το Αιγαίο και πάλι τότε μπορεί να ψηφίσουν ΝΔ γιατί είναι το μη χείρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επανεκλογή Καραμανλή.
2. Άνθρωποι κεντρώοι που σε γενικές γραμμές την έχουν καλά και δε θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα ή μάλλον δε θέλουν περιπέτειες. Αυτοί είναι ένα μικρότερο ποσοστό γύρω στο 10 τοις εκατό, είναι άνθρωποι ευφυείς, με δομημένη σκέψη, άνθρωποι του συμφέροντος το οποίο αντιλαμβάνονται μ’ έναν άμεσο τρόπο, χωρίς ιδεολογικές αναφορές και σίγουρα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μ’ αυτούς μπορεί μια άλλη πολιτική δύναμη να διαπραγματευτεί, προς το παρόν όμως ο Μητσοτάκης έχει μία προνομιακή σχέση μαζί τους.
3. Οι ηλίθιοι, για την ακρίβεια η μεγάλη δεξαμενή των ηλιθίων απ’ την οποία ψαρεύει και η ΝΔ. Όταν μιλάμε για ηλίθιους εννοούμε ανθρώπους που ψηφίζουν ένα κόμμα ενάντια στα συμφέροντα τους. Στην επιρροή αυτών των ανθρώπων παίζουν μεγάλο ρόλο τα ΜΜΕ στα οποία η ΝΔ παίζεται 90-10 και η επιρροή πάνω σε αυτούς τους ηλίθιους είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες τους διατηρούν τα κανάλια.
Αν στα παραπάνω προσθέσεις
1. Τη διάψευση των προσδοκιών ενός μεγάλου μέρους του λαού από τ’ αριστερά κόμματα και κυρίως τον Σύριζα με επίκεντρο αυτά που έγιναν το 2015. Ο λαός ο στράφηκε σε πρώτο χρόνο και εμπιστεύτηκε αυτήν την λαϊκίστική και χωρίς σχέδιο εκδοχή της αριστεράς, μια ασυνάρτητη ελπίδα η οποία συνετρίβη και οδήγησε αυτόν τον κόσμο σε απόσυρση ή άνευ όρων συνθηκολόγηση με τη μιζέρια.
2. Τη διάσπαση τους κεντροαριστερού χώρου που του στερεί τη δυναμική της διακυβέρνησης και οδηγεί σε αποσυσπείρωση -ηλίθιων και συμφεροντολόγων αμφότερων- που έλκονται από τη δύναμη.
3. Τις περίεργες, εμμονικές απόψεις του Σύριζα σε εθνικά θέματα, του μεταναστευτικού συμπεριλαμβανομένου, μια αστοχία που δεν είναι τυχαία καθώς τα στελέχη του ως επί το πλείστον είναι αποσυνδεδεμένοι αστοί με ιδεολογικούς φετιχισμούς.
Τότε το αποτέλεσμα μοιάζει φυσιολογικό και αναμενόμενο
Τέλος οι ανισότητες κέντρου-περιφέρειας δεν επηρεάζουν την πολιτική αντιπαράθεση γιατί δεν τοποθετούνται με ένταση στο τραπέζι με εξαίρεση ίσως μικρά κόμματα όπως η Νίκη ή το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα στο μέλλον για να εμβολίσει το Σύριζα δεδομένου ότι δεν περπατάει στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα.
ΥΓ. Το 17 είναι ο ορισμός της παραδοξολογίας για να μην χρησιμοποιήσω καμιά άλλη λέξη. Αφού ο βούρκος των ιθυνόντων πέτυχε όλους τους στόχους του όχι απλώς στην προεκλογική περίοδο αλλά και γενικότερα τώρα θα μπει σε φάση αυτοκριτικής για το επίπεδο της δημοσιογραφίας. Άσε μας ρε Σαββίδη να πούμε, κόψε το δούλεμα.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ”ΓΙΑΤΙ ΝΙΚΗΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ” πρέπει όλοι να απαντήσουμε πρώτα σαυτό το ερώτημα και στη συνέχεια να ”αδράξουμε την ευκαιρία” για να τυρβάσουμε περί άλλων.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , είναι ο όγδοος Αρχηγός και ο έκτος πρωθυπουργός της μεγάλης Παρατάξεως ,που ίδρυσε το 1974 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μιας Παρατάξεως -αποσπάσματα από την ΕΝΩΤΙΚΗ Ιδρυτική της Διακήρυξη παρέθεσα επίτηδες σε προηγούμενο σχόλιό μου-Παράταξις η οποία δεν διαλύθηκε το 2012 επειδή παρέμεινε και με το 18% ο πρώην πρωθυπουργός συνώνυμος και συνεπώνυμος του ιδρυτή της (ενώ ο κ. ΓΑΠ ”λάκισε” από το ΠΑΣΟΚ)- έχει βαθιές ρίζες στην έτσι και αλλιώς Ελλάδα των Ελλήνων πατριωτών και χριστιανών (κάτι που οι σοσιαλαριστεροί αγνοούν και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ) και της Ελλάδος την οποίαν ο ιδρυτής της την έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μας ”ταϊζει και μας ποτίζει” και στην οποίαν βρίσκουν ισότιμα δουλειές όλα τα παιδιά μας και τα μουσουλμανόπαιδα της ροζ στις δυο τελευταίες εκλογές Ροδόπης.
ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ -ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ”ΔΙΑΒΑΣΑΝ” ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ -ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΒΓΕΙ Ο Κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ 3% – ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ 33% ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 2012 ΠΑΣΟΚ- ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ (ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΕΧΑΣΕ ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΦΟΡΑ .
”Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες” ΔΗΛΑΔΗ. ;;;.
Υ.Γ Ευχαριστούμε τον κ. Ήφαιστο για την συμβολή του στον διάλογο .
20% δεξιοί, 10% κεντρώοι, 10% ηλίθιοι=211,478 Έλληνες πολίτες ψήφισαν ενάντια στα συμφέροντά τους.
Ο φασισμός έχει πολλές εκφάνσεις: πολιτικές, στρατιωτικές, ιδεολογικές, πνευματικές και ψυχολογικές. Οι δύο τελευταίες συναντώνται σε περιθωριακά, αντικοινωνικά και απομονωμένα άτομα / ομάδες.
Η δημοκρατία οφείλει να θεραπεύσει τους φασίστες ή διαφορετικά να τους εγκλείσει προς προστασία του κοινωνικού συνόλου.