ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΑΕΦ

- Advertisement -
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Γιατί θεωρώ αρνητική την παραίτηση Ζάεφ; Διότι απο όλο το πολιτικό απαράτ των Σκοπίων ο λιγότερο αρνητικός προς την Ελλάδα είναι ο Ζάεφ.
Τα Σκόπια δεν είναι μια απλή περίπτωση. Στη σύνθεση και την ιστορία τους υπεισέρχονται όλα τα βαλκανικά κράτη και στον γεωγραφικό τους χώρο αντιπαρατάχθηκαν Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι.
Με τα Σκόπια και την πολιτική τους ασχολούμαι απο το 1988. Καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Και στη λαϊκή καθημερινότητα και στην κομματική νομενκλατούρα τους. Με αυτά τα δεδομένα επισημαίνω τα εξής, πολύ λιανά:
1.-Ο Μακεδονισμός είναι καταγεγραμμένος βαθιά στη συνείδησή τους. Δεν πρόκειται να εκλείψει με οποιαδήποτε συμφωνία. Το ίδιο και ο αλυτρωτισμός, τουλάχιστον, σε ο,τι αφορά τις γενιές που έζησα μέχρι το 2010. Μετά το 2010 έχει βγει στο προσκήνιο μία ακόμη γενιά την οποία δεν γνωρίζω καλά.
2.-Σε ό,τι αφορά το σλαβικό στοιχείο τα Σκόπια είναι διαιρεμένα σε τρείς μεγάλες ομάδες: τους φιλοβούλγαρους, τους φιλοσέρβους και τους καθαρά “”””Μακεδόνες”””. Σε πολλά εισαγωγικά. Η σερβική κυριάρχησε λόγω Τίτο. Η φιλοβουλγαρική διαιρέθηκε στους “Μακεδόνες” και τους φιλοβούλγαρους.
3.-Ο πυρήνας του “Μακεδονισμού” ‘ηταν το VMRO. Το οποίο, στην πορεία, διαιρέθηκε στη βουλγαρική και στη “μακεδονική”εκδοχή του. Η σύγκρουση των δύο ήταν σφοδρή. Και σήμερα και στα Σκόπια και στη Βουλγαρία υπάρχουν και οι δύο τάσεις οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση.
Στη Βουλγαρία ο “μακεδονισμός” αναπτύσσεται γύρω απο το μοναστήρι του Ρόζεν, λίγο έξω απο το Μελένικο, όπου είναι και ο τάφος του Σαντάνσκι, “ήρωά¨τους τον οποίο διεκδικούν αμφότεροι.
4.-Μπορεί να υπάρχει αυτή η διάσταση αλλά και οι δυο τάσεις στα Σκόπια κινούνται γύρω απο το VMRO το οποίο με την παραίτηση του Ζάεφ, είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση.
5.-Γιατί είναι πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση το VMRO; Η διαφορά που δίνει τη δυνατότητα στον Ζάεφ και το κόμμα του να κυβερνούν είναι δύο έδρες. Απο τις 120 έδρες στη βουλή, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε την εμπιστοσύνη 62. Τα μικρά κόμματα, συνήθως οπορτουνιστικά, θα πάνε με αυτόν που έχει την προοπτική λαϊκής πλειοψηφίας. Και αυτήν την στιγμή η δυναμική δεν φαίνεται να είναι με το κόμμα του Ζάεφ.
6.-Και τι μας ενδιαφέρουν αυτά, θα πείτε. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην λέγονται μακεδόνες.
7.-Δυστυχώς, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς έκαναν τραγικές παραχωρήσεις. και ως προς την όνομασία του κράτους τους και στην ταυτότητα και εθνότητά τους.
Αν δεν είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα μας συνέφερε να κυβερνά ένα κόμμα σαν το VMRO ώστε με την αδιαλλαξία του να μην συμφωνήσει σε τίποτε. Αλλά η Συμφωνία υπεγράφη. Το κακό το πάθαμε. Τώρα να δούμε πως θα το διαχειριστούμε.
Το κακό που ήταν να υποστούμε το έχουμε υποστεί. Το να αντιδρά ο κόσμος στην Ελλάδα σε λαϊκό επίπεδο κάνει πολύ καλά. Αλλά η συμφωνία υπάρχει. Και το ζητούμενο είναι πως απο την εφαρμογή της θα υφιστάμεθα τη λιγότερη ζημιά.
8.-Η λιγότερη ζημιά είναι με τον Ζάεφ διότι οι επιρροές πάνω του της Βουλγαρίας, κυρίως, αλλά και της Σερβίας είναι οι μικρότερες δυνατές. Θα μπορούσα να πω πως κοιτάει λίγο και προς την Ελλάδα.
Αν αντί του Ζάεφ έχουμε το VMRO όσο και αν υφίστανται διαφορές μεταξύ “μακεδονιστών” και φιλοβούλγαρων, μια σαφής κλίση προς την Σόφια θα την έχει. Και όποιος νομίζει πως ιστορικές διαφορές σαν και αυτές που χώρισαν την Ελλάδα απο τη Βουλγαρία έχουν ξεπεραστεί λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λάθος. Καλύφθηκαν απο στάχτη αλλά η φωτιά σιγοκαίει. Πρέπει να είναι κανείς αφελής να νομίζει πως δεν υπάρχουν βλέψεις.
Ας μην παίρνουμε, λοιπόν, επιπόλαια εξελίξεις στην περιοχή μας που ανατρέπουν ισορροπίες εις βάρος μας. Έστω και αν δεν φαίνονται.
9.-Αυτή είναι η κρυφή ανησυχητική διάσταση. Ποιές είναι οι φανερές;
-Αν μια κυβέρνηση VMRO επιχειρήσει να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών οι συνέπειες θα είναι σε βάρος τους. Ούτε η Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ θα ήθελαν να εμπλακούν και πάλι σε μια διαδικασία που μετά απο πολλά χρόνια θεωρούν ότι έλαβε ένα τέλος. Μακάρι να το κάνουν. Τα περί αξίωσης να αποκαλούνται με το συνταγματικό τους όνομα το οποίο θα επαναφέρουν ως Μακεδονία δεν είναι και τόσο εύκολο.
10.-Υπάρχουν, όμως, δύο άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Ο ένας είναι η Ρωσία. Σίγουρα δεν εγκατέλειψε το ενδιαφέρον της για την περιοχή επειδή έχασε έναν γύρο.
Ο άλλος είναι η Τουρκία. Θα μπορούσε να κάνει “ανοιγμα” στα Σκόπια για οικονομική υποστήριξη. Αυτήν την υποστήριξη έχουν ανάγκη, όχι ζητήματα ασφαλείας, τώρα που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Αλλά η Τουρκία αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά.
11.-Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε τον Ζάεφ αλλά δεν του έδωσε τίποτε ουσιαστικό για να μπορέσει να το δείξει στο λαό του. Ούτε προοπτική ένταξης ούτε οικονομική ανάσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα για τον γειτονικό λαό. Παρέχει, όμως, κάποια χρήματα και προγράμματα τα οποία σίγουρα είναι περισσότερα απο αυτά που θα μπορούσε να παράσχει η Τουρκία. Δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσουν την Τουρκία αντί της Ε.Ε. Αλλά το VMRO είναι ένα ιδεοπληπτικό κόμμα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει αν ελέγξει την εξουσία.
12.-Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι απούσα απο τις εξελίξεις και διότι αδυνατεί οικονομικά αλλά, κυρίως, διότι δεν έχει πολιτική. Στην Ελλάδα κυβερνούν πάντα οι παρέες (χθές είχαμε την παρέα Τσίπρα, σήμερα έχουμε την παρέα Μητσοτάκη) και δεν υπάρχουν πολιτικές, για τα βαλκάνια, διαμορφωμένες σε κρατικό επίπεδο και με προοπτική.
12.-Υπάρχει, βεβαίως, και ο αλβανικός παράγων αλλά θα χρειαζόταν μια άλλη ανάλυση.
13.-Μετά απο αυτά, τι λέτε, υπάρχει κάποιος καλύτερος του Ζάεφ; Ή, το μη χείρον, βέλτιστο;
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία ανάλυση, κ. Σαββίδη.

    Πιστεύω το VMRO θα επιδιώξει να ξεκινήσει τη συζήτηση από μηδενική βάση και θα φάει πόρτα από το διεθνή παράγοντα. Επενδύσεις ψάχνουν βέβαια κι αυτοί και εδώ η Ελλάδα μπορεί να τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

    Θα ρωτούσα για τους Αλβανούς, αλλά βλέπω το αφήσατε για το τέλος. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, άρα αναμένουμε και το β’ μέρος της ανάλυσης.

    Too soon to tell η εξέλιξη αυτή πάντως.

  2. Αν γνωρίζεις τόσο καλά το θέμα από το 1988-2010 -όπως γράφετε κύριε Σαββίδη- ΚΑΙ το περιγράφετε με λεπτομέρειες ΚΑΙ έχετε απόψεις αξιοπρόσεκτες .
    Σε αυτές θα προσθέσω κάποιες σκέψεις για την ιστορική πραγματικότητα αυτής της περιοχής που έγινε κράτος μετά την διάλυση της; Γιουγκοσλαβίας .
    Από το 1904 -1944 αποτελούσε προνομιακή περιοχή της στρατοκρατικής Βουλγαρίας των Βαλκανικών πολέμων και της 4ετίας των Γερμανοκρατούμενων Βαλκανίων ,όπως ήταν και η δική μας Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες υπέστησαν από τους Βουλγάρους πολλά ”ολοκαυτώματα” (Δοξάτο κλπ) ,τα οποία αποσιωπήθηκαν γιατί σαυτά συνέβαλαν και οι Εαμοκομμουνιστές -συνεργάτες των Βουλγάρων τότε-και γιατί εκεί έδρασαν ανταρκτικές δυνάμεις υπό τον Πόντιο Φωστερίδη -ΤσαούςΑντών, οι οποίες μαζί με τους Βουλγάρους κατεδίωκαν και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
    Από το 1944-1991η περιοχή για να” αποβουλγαρισθεί” έγινε από τον ΤΙΤΟ ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Μακεδονίας -παλαιό όνειρο όλων των Σλάβων και των Ρωμιών λαχτάρα- χωρίς σφραγίοδα και κρατική αναγνώριση ,γιαυτό και δύσκολα αντιμετωπίσιμη διαχρονικά από το Ελληνικό κράτος ,το οποίο μετά το 1991, όταν έκανε σφραγίδα με την συνταγματική ονομασία του και αναναγνωρίσθηκε από τον ΟΗΕ ”ξεσήκωσε” την Ελλάδα-πλην των” Λακεδαιμόνίων”, η οποία κατάφερε επειδή ήταν αγεφύρωτες οι διαφορές μας ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2500 ΧΡΟΝΙΑ να μη συνάψει Συμφωνία αναγνώρισής του μέχρι το 2018, οπότε ήρθαν στην εξουσία οι βιαστικοί αριστροπροοδευτικοί -που υπερηφανεύονται πως δεν αφήνουν τίποτε κάτω από το χαλί- και μας δέσμευσαν με την κακίστη για την εξωτερική μας πολιτική στα 200 χρόνια του νεοελλληνικού κράτους μας.
    Το χθεσινό αποτέλεσμα στις Δημοτικές εκλογές στα Σκόπια και η παραίτηση του διάττοντος αστέρος κ.Ζάεφ-αυτά έχει η πολυκομματική Δημοκρατία – φρονώ πως ”δεν θα μας χαλάσει ” στην Βαλκανική μας πολιτική και θα ανησυχήσουμε μόνο όταν και αν διαλυθεί η Ε.Ε. ή συμπέσουν τα συμφέροντα των Μεγάλων και ξαναμοιράσουν τα Βαλκάνια ,όπως στην Γιάλτα το 1945.
    Με τα σημερινά δεδομένα και σαυτήν την περίπτωση σίγουρα θα είμαστε οι κερδισμένοι ,έστω και με την περιοχή του Μοναστηρίου, που δεν καταφέρουμε να απελευθερώσουμε το 1912.
    Ο χρόνος δεν δουλεύει για κανέναν ,απλώς περνάει και οι άνθρωποι και τα κράτη δουλεύουν για τα συμφέροντά τους -πιο καλά όταν δεν το διαλαλούν- ,όπως εδώ και δύο χρόνια το δικό μας κράτος..
    Φυσικά υπάρχει και τυφλοπόντικας της Ιστορίας ,που δουλεύει υπογείως .

    • Δεν ανήκαν στη Βουλγαρία μέχρι το 1944. Το 1918 αποτέλεσαν μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Τέλος πάντων.

  3. Εγώ εκείνο που ξέρω είναι :

    1- Ότι το εθνοτικό στοιχείο που υπερτερεί στην συγκεκριμένη χώρα κι αυξάνεται με γεννήσεις σαν τα κουνέλια και προβλέψεις ότι στο μέλλον θα υπερτερεί συντριπτικά είναι το Αλβανικό .
    Το Αλβανικό έχει το “όραμα” της Μεγάλης Αλβανίας” κι ένωσης του με αυτήν . Κιι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει εμάς, λόγω διεκδικήσεων εναντίον μας. Ωστόσο , για τον λόγο αυτό την “πετριά” του “Μακεδόνα” οι συγκεκριμένοι σε μεγάλο βαθμό δεν την έχουνε .

    2.- Ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις των Βουλγάρων, όπου επικρατεί ο άκρατος εθνικισμός, δεν έπαψαν ποτέ , ούτε και τα όνειρα τους να βρουν διέξοδο στην “Θέρμη Θάλασσα ” (βλέπε Αιγαίο). Αυτό εγώ το θεωρώ δεδομένο. Όπως δεδομένο θεωρώ ότι οι εθνοτικές βουλγαρικές διεκδικήσεις τους στο εσωτερικό των Σκοπίων αποτελούν τον Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου σχεδιάζουν , εκμεταλλευόμενοι και την Συμφωνία των Πρεσπών, να βρουν διέξοδο προς την Θερμή Θάλασσα.
    Τα σχέδια τους αυτά όμως στην Βουλγαρία , ακόμα κι αν υποτιθέμενα ευoδωθουν , καθώς μοιραία θα επιδιώκουν την σύγκρουση μαζί μας θα προσκρούσουν στους εξής 6 σκοπέλους :
    Α – Στο ΝΑΤΟ , καθώς κι οι Βούλγαροι είναι μέλη του από το 2004 και το οποίο δεν θα επιτρέψει την σύγκρουση μεταξύ συμμάχων.
    Β- Στην ΕΕ , περίπου για τους ίδιους πιο πάνω λόγους
    Γ- Στο γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει καταργηθεί αυτοδικαίως και δεν θα μπορούν να την επικαλεστούν, αφού η ΝοΜακ θα έχει χάσει την σημερινή της κρατική υπόσταση, επομένως. μαζί εξαφανίζονται κι
    η Συνθήκη κι οι αναγνωρισεις περί “Μακεδόνα”.
    Δ- Στην πρόσφατη αμυντική μας συμφωνία με τις ΗΠΑ , αλλά και στα σχέδια των ΗΠΑ για το 3Seas που θα ξεκινά από την Βαλτική και στον Νότο θα καταλήγει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν δίκαια την πατρίδα μας ως τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή.
    Ε- Στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία μας με την Γαλλία που δεν λειτουργεί αποκλειστικά ως προς την Τουρκία , αλλά έναντι παντός που επιβουλεύεται την επικράτεια μας ,επομένως και έναντι επίθεσης στην επικράτεια μας από Βουλγαρία.
    Στ- Στο γεγονός ότι διαθέτουμε απο μόνοι μας βαθμό σημαντικής υπεροπλίας για να αντιμετωπίσουμε μια επίθεση από την Βουλγαρία ή την Αλβανία ξεχωριστά, αλλά ακόμα και τυχόν συνδυασμένη επίθεση από Βουλγαρία-Αλβανια που θα έχει ενορχηστρωθει από τους Τούρκους ώστε να εξελιχθεί ταυτόχρονα.
    (* Εάν δεχτούμε βέβαια τριπλή επίθεση , εκεί μόνον θα είναι κομμάτι δύσκολα για εμάς, αλλά τότε θα μιλάμε για έναν νέο Βαλκανικό πόλεμο γενικευμενης μορφής στον οποίο θα εμπλακούν και θα εισέλθουν κι αλλοι ..)

    3- Για την Σερβία πάλι, νομίζω πως έχει ξεφύγει εντελώς από την λογική Τίτο , που είχε κι αυτός κάποτε τις ίδιες βλέψεις για κάθοδο στην Θέρμη Θάλασσα και μας κληρονομησε στα 1949-1950 την μετονομασία της Βαρντασκα σε δήθεν μου Μακεδονία , από όπου ερειζει κι ο “Μακεδονισμός” των Σκοπιανών. Κι άλλωστε ακόμα και με Ρωσικό δάχτυλο τα σύνορα της Σερβίας πλέον δεν φτάνουν στο νότο της ΝοΜακ που είναι αυτά που συνορεύουν μαζί μας,. Οπότε για την Σερβία, θεωρητικώς, εκλείπει το κίνητρο αναβίωσης αλυτρωτικων διαθέσεων..

    Ένα ρητό λέει “διαίρει και βασίλευε” .
    Επομένως εμάς μας συμφέρει να διαιρούνται . Όσο περισσότερο διαιρούνται -και δεν χρειάζεται καν εμείς να βάλουμε το χεράκι μας για αυτό-.τοσο θα αποδυναμώνονται. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι διαιρέσεις αποσπασματικά των κομμάτων τους. Αυτές απλώς μπορεί να μας δυσκολέψουν λίγο την ζωή στο βαθμό που το έκαναν μέχρι τώρα, αλλά εντάσσονται στην γενική διαιρεση.
    Πρεπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα . Διαφορετικά θα αποπροσανατολιστουμε . Δηλαδή πως στον βορρά μας έχουμε να κάνουμε με μια χώρα διαιρημενη συνολικά στο εσωτερικό της. . Ένα μεγάλο τμήμα της εν λόγω χώρας “Αλβανιζει” , ένα άλλο “Σερβιζει” , ένα τρίτο ” Βουλγαριζει” κι ένα τέταρτο επιδιώκει ανεξάρτητη κρατική υπόσταση . Και στα 4 τμήματα αυτά, για την ακρίβεια στα τελευταία τρία , σε εσωτερικά υποτμηματα τους έχει εμφυλοχωρησει ο “Μακεδονισμός” , που επεκτείνεται (με διαφορετικά κίνητρα ) οριζόντια μέσα στις παρατάξεις των κομμάτων τους . Αυτός όμως λόγω της βασικής διαίρεσης τους καταλήγει αναποτελεσματικός . Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα, κοντά 20 χρόνια
    Αναμφίβολα η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε περισσότερα κίνητρα στους Βούλγαρους να μπουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι , προσδοκώντας ότι θα ωφεληθούν της αποδοχής του όρου “Μακεδονικός”. Αυτό όμως από την άλλη επιτείνει με μεγαλύτερη δυναμική την διαίρεση…
    Εγώ πια το θεωρώ ανούσιο να κρίνω δημόσια αν ήταν σωστή η συμφωνία ή λάθος. Ας είχαμε μυαλό τον σωστό χρόνο να προσέχαμε . Κι αν θεωρούμε ότι δεν είχαμε τότε, ας δούμε , όπως είπατε κι εσείς κύριε Σαββίδη, τι κάνουμε από εδώ και πέρα κι ας είμαστε πιο προσεκτικοί.
    Το να κάθομαι είτε να αφοριζω, είτε να μοιρολογαω για τις ατέλειες του Ελληνικού συστήματος , χωρίς να κάνω κάτι για να το διορθώσω, δεν μου πάει. Αυτό έχω, με αυτό πορεύομαι προς το παρόν.
    Όταν έχει καεί το σπίτι σου είναι απώλεια χρόνου να κάθεσαι να σκέφτεσαι τις αιτίες. Πρέπει να αρχίσεις να το ξαναχτίζεις άμεσα για να έχεις κάπου να βάλεις το κεφάλι σου σαν θα έρθει ο χειμώνας…
    Όπως είπα ,σε άλλο σχόλιο ,σε άλλο σημερινό άρθρο ,που ανακοίνωνε την παραίτηση Ζαεφ και τις ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της ΝοΜακ, ένας τρόπος να πάψει αυτοδικαίως η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι να διαλυθεί η ΝοΜακ ως κράτος, να χάσει δηλαδή κρατική υπόσταση, όπως την είχε στον χρόνο υπογραφής της Συμφωνίας..

    Αν και πιστεύω πως δύσκολα θα συμβεί αυτό το ενδεχόμενο , γιατί ο διάδρομος του 3Seas ,που θα κατεβαίνει από Βαλτική, θα πρέπει να βρει “σταθερό” και “βολικό” κράτος για να περάσει ,ώστε να πιάσει λιμάνι Θεσσαλονίκης. Οπερ μεθερμηνευομενον θα πέσουν πάνω υπερατλαντικές δυναμεις, αλλά κι όσες ευρωπαϊκές ονειρεύονται διασύνδεση του Αξιού με τον πλωτό Δούναβη και διαποταμιες οδούς εμπορίου που θα καταλήγουν Ρότερνταμ ..
    Επιπλέον αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χάσουμε τον έλεγχο του εναέριου χώρου τους. (Σωστά?)
    Κι από πού νομίζουμε πως θα διαμετακομιζουμε τα ισραηλινά και τα αραβικά πετρέλαια και φυσικά αέρια προς Βορρά, αποκτώντας εξέχοντα γεωστρατηγικό ρόλο ?

    Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ας ελέγξουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα κι ας υποθέσουμε για λόγους εργασίας ότι τελικά έγινε και διαλύθηκε η ΝοΜακ και τα εδάφη της διαμοιραστηκαν ως επί τω πλείστον μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας , το ερώτημα, για εμένα, είναι μας συμφέρει αυτό?
    Πόσο πιθανόν είναι να αυξηθει σε αυτην την περίπτωση το ενδεχόμενο μιας σχεδιασμένης από την Τουρκία ταυτοχρονης τριπλής επίθεσης εναντίον μας από βορρά (από Βουλγαρία-Αλβανια) κι ανατολικά (από Τουρκία) ?

  4. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣΤΡΙΠΛΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΊΝΑΙ ΕΦΕΥΡΗΜΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΤΟΥ 1995 ΑΚΟΜΗ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ- ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΓΡΑΦΕΤΟ ΑΝ ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΖΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004 ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ Κ.ΓΑΠ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
    Η ”ΣΟΥΠΑ’ ΧΑΛΑΣΕ ΑΠΌ ΤΟΝ Κ.ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ 2008 ,ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΗΡΘΕ ”Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ” Κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ-2018- ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1944 ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1991.
    ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑ ,ΕΛΛΑΔΑ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ”ΘΕΙΟ ΣΑΜ” ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

  5. Εγώ έθεσα ερωτήματα που με απασχολούν. .
    Αυτό που με ενδιαφέρει είναι εάν ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός σήμερα.
    Σε αυτό ζητώ καθαρή απάντηση.. Ναι ή όχι ?

    Ποιος δημιούργησε το πρόβλημα ή τι θα γίνονταν αν τα πράγματα έπαιρναν άλλη τροπή και δεν μεσολαβούσαν κάποιες παρεμβολές, δεν μου λύνει το πιθανό πρόβλημα που έχω να αντιμετωπίσω αύριο και δεν μου δίνει απάντηση στο ποια άλλη λύση είναι η ενδεδειγμένη με γνώμονα το πώς είναι διαμορφωμένα τα πράγματα σήμερα.
    Πώς, με ποιον τρόπο, να εκλείψει αυτό το “μόρφωμα” ώστε η Ελλάδα θα είναι ταυτόχρονα διασφαλισμένη πως δεν θα κινδυνεύσει μελλοντικά ?
    Τι πιστεύετε ? Έχετε απάντηση?

    Ξέρετε, σε ορισμένα από τα Βαλκάνια που αναφερθήκατε έχει αρχίσει και διεισδύει η Κίνα…Κι αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για το τις κινήσεις των συγκεκριμένων Βαλκανίων .
    Ηδη στο Αιγαίο έχουμε πλήρη αντιγραφή από την Τουρκία των κινήσεων της Κίνας στις νότιες θάλασσες της κι Ινδοειρηνικο…
    Γι’αυτό άλλωστε κάποιες χώρες αποκλείονται από το 3Seas. Θα ξεκινάει από Βαλτική και θα ανοίγει στο Νότο σε 3 λιμάνια. Κροατία στην Αδριατική, Θεσσαλονίκη στο Αιγαίο (που αμφότερα εκλαμβάνονται ως Μεσόγειος) και Ρουμανία στην Μαύρη θάλασσα. Αν σας λέει τίποτα αυτό…
    Κι όσο για τον “θείο Σαμ” νομίζω πως έχει σύσσωμος (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί), καταστήσει σαφή την υποστήριξη του στην χώρα μας, εντάσσοντας την ακέραια στους σχεδιασμούς του κι υπερστελεχωνοντας την με βάσεις.
    Δεν νομίζω πως ο μόνος λόγος που ενίσχυσε τις βάσεις του στην χώρα μας ήταν για εύκολη πρόσβαση στο Κουρδικό..Στήνονται τείχη.

    Επίσης, καλό σας βράδυ και καλό σας μήνα .

  6. Αποτελούσαν προνομιακή περιοχή (όχι επικράτεια)-έγραψα- και με το δόγμα του Βούλγαρου Δημητρώφ- που αποδέχτηκε και το δικό μας ΚΚΕ- αυτό ισχυροποιήθηκε ,πράγμα που αποδεικνύεται και από τους δικούς μας ”φιλοβουλκγαρικούς” σλαβόφωνους στην τριπλή κατοχή μας του 1941-44. Δύσκολη και ομιχλώδης περίοδος.
    Ευχαριστώ για την κατανόηση- καλό μήνα.

  7. Κίνδυνος τριπλής επιθέσεως με τις τέσσερες χώρες μας στο ΝΑΤΟ λογικά δεν υπάρχει, αλλά ποιος μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα κυρία Μ. Ν.Παπαδοπούλου;;;.
    Το παρήγορο είναι ότι εμείς -μου φαίνεται- ότι από 2ετίας ότι προετοιμάζόμαστε για παν ενδεχόμενο,

  8. Η επιβολή της θέλησης του μακεδονισμού των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας ως defacto δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ένα μικρό κρατίδιο επιβάλλει τη θέληση του. Αυτό αποτελεί κακή εξέλιξη. Τα πάντα αλλάζουν και ρει.

  9. Αλλάξατε την ατζέντα -που λένε-κύριε Μακεδόνα ,αλλά ξεχνάτε ότι οι Αριστοτελοσπουδαγμένοι -πάντοτε Έλληνες- Μακεδόνες από το 335 π.Χ ένωσαν ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες και δημιούργησαν τον Ελληνισμό της οικουμένης και ουδείς πραγματικός ,ή αυτοαποκαλούμενος Μακεδών δικαιούται και να ψελλίζει ακόμη την από το 1934 αποφασισμένη Ανεξάρτητη-τότε σοσιαλιστική – Μακεδονία , ιδιαίτερα μετά και το 1949.
    Ας τα σταματήσουμε αυτά ,γιατί καμιά φορά ”και οι τοίχοι έχουν αυτιά”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα