Του Παντελή Σαββίδη
Ακόμη δεν μπορεί να δοθεί λογική εξήγηση γιατί η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 προέβη σε εκείνη την τρομοκρατική ενέργεια που ήταν απολύτως προβλέψιμο που θα καταλήξει.
Η πιο πειστική εξήγηση είναι ότι ήθελε να σταματήσει την διαδικασία σύγκλισης Ισραήλ-Αραβικών χωρών. Ήταν, όμως, αυτός ο λόγος; Άξιζε τέτοιο τίμημα;
Το ίδιο συμβαίνει και με την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS που προκάλεσε τον θάνατο 5 εργαζομένων και των δύο, εκ των τριών, δραστών.
Τι επεδίωκαν οι δράστες με αυτήν την επίθεση;
Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Διατυπώνονται, όμως, σενάρια από τους πιο έγκυρους τούρκους αναλυτές.
Πριν τρείς ημέρες ο αρχηγός του τουρκικού φασιστικού-εθνικιστικού Κόμματος (Γκρίζων Λύκων) Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε μία δήλωση με την οποία ζητούσε δημοσίως να φέρουν τον Οτσαλάν στο τουρκικό κοινοβούλιο και να κάνει από εκεί μια δήλωση διάλυσης του PKK με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του.
Προφανώς, ο Μπαχτσελί προέβη στην δήλωση αυτή με υπόδειξη του Ερντογάν. Και επειδή ως φασίστας και ακραίος εθνικιστής ακούγεται πειστικά στα πιο ακραία στοιχεία της τουρκικής κοινωνίας, δεν ήταν τυχαία η επιλογή του από τον Ερντογάν να κάνει την δήλωση αυτή.
Τι επιδιώκει με τους κούρδους ο Ερντογάν;
Με το υπάρχον σύνταγμα η θητεία του λήγει το 2028 και δεν έχει την δυνατότητα να την ανανεώσει. Θέλει, λοιπόν, να αλλάξει το σύνταγμα για να μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος.
Σ αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται τις ψήφους των κούρδων και για την αλλαγή του συντάγματος και την υποστήριξή τους στις επόμενες εκλογές. Δεν έχει καλύτερο δέλεαρ προς τους Κούρδους από τον Οτσαλάν.
Δεν είναι, όμως, σίγουρο αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ελέγχει, σήμερα, όλες τις τάσεις του PKK που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του.
Σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τον Οτσαλάν ο αδελφός του (προφανώς, σε μια μεθοδευμένη ενέργεια του τουρκικού κράτους) και μετά την επίσκεψη έκανε μια δήλωση που έλεγε τα εξής:
«Ο αδελφός μου μου είπε να σας μεταφέρω τα εξής: Έχω την θεωρητική και πρακτική ισχύ να οδηγήσω την διαδικασία (σσ λύση του κουρδικού) από την βάση της βίας και της σύγκρουσης σε νομική και πολιτική βάση».
Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή επίθεση.
Και, τώρα τα σενάρια:
Με δεδομένο ότι το κουρδικό κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση συμφώνησε με την διαδικασία που πρότεινε ο Μπαχτσελί, το πρώτο και προφανές σενάριο είναι το Καντίλ, όπως ονομάζεται το όρος στο οποίο βρίσκεται η ηγεσία των κούρδων, να μην συμφωνεί με την πρόταση. Σε μια άλλη περίπτωση μπορεί να έχει αυτονομηθεί μια φράξια των Κούρδων που έκανε την χθεσινή επιχείρηση με σκοπό να σταματήσει η διαδικασία διάλυσης του PKK.
Το δεύτερο σενάριο είναι πιο περίπλοκο. Υποστηρίζει ότι στα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ προς το Ιράν, οι Αμερικανοί θέλουν να θέσουν την Τουρκία στο πλευρό των δυτικών δυνάμεων με αντάλλαγμα την διάλυση του PKK. Οι επιτιθέμενοι θα αποτελούν μέρος του PKK που δεν θέλει την διάλυσή του.
Το σενάριο αυτό έχει και προεκτάσεις. Οι Αμερικανοί μπορεί να διαπραγματεύονται με τους Τούρκους την δράση του PKK αλλά είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τις Κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Κατά πληροφορίες ενισχύουν το PKK αλλά μέσω του YPG. Επιδιώκουν μια πιο συγκροτημένη κουρδική υπόσταση στη Συρία και το Ιράκ και επειδή δεν μπορούν να υποστηρίξουν απευθείας το PKK διότι το έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, το υποστηρίζουν μέσω του YPG.
Η επίθεση έγινε την ώρα της συνάντησης του Ερντογάν με τον Πούτιν στο Καζάν, στο πλαίσιο της διαδικασίας των BRICS και ένα τρίτο σενάριο υποστηρίζει πως η επίθεση αποτέλεσε μήνυμα των Αμερικανών στον Ερντογάν με αφορμή αυτήν την συνάντηση.
Πάντως, από την εποχή που ο Οζάλ επιχείρησε το πρώτο άνοιγμα στους Κούρδους, παράλληλα με την διαδικασία προσέγγισης είχαμε και τρομοκρατικές ενέργειες. Και αυτό κάτι σημαίνει.
Μπορεί να θέλουν απαντήσεις-εικασίες μέχρι -και αν- εκδοθεί ανακοίνωση από τους χθεσινούς ”φονιάδες” στην Άγκυρα, όλα τα ερωτήματα-ενδεχόμενα , που θέτει στο άρθρο του ο κ. Σαββίδης.
Η δική μου απορία -και το ερώτημα-είναι γιατί επέλεξαν την κρατική Εταιρεία (παραγωγής υψηλού επιπέδου στρατιωτικού υλικού ) η οποία υποστηρίζεται -από το υφιστάμενο από της ιδρύσεως του τουρκικού κράτους το 1923 από τον Κεμάλ -στρατιωτικοδιπλωματικό κατεστημένο;.
Μήπως δεν ήταν ”σκέτοι” Κούρδοι οι τρομοκράτες, μετά από τα τόσα που γίνονται στην Μέση Ανατολή ;.
Υ.Γ Η Τουρκία του κ.Έρντογαν είπε πολλά για τα 25 και πλέον εκατομμύρια των Κούρδων της στους Δυτικούς -ιδίως τους Ευρωπαίους(Γερμανούς ,Γάλλους και Σουηδούς) -τώρα που δειλά, δειλά αλλά φανερά- πλησιάζει (ενόψει και του 2028) πάλι την Δύση- (η οποία πια μετά από τόσα χρόνια φεϊκ νιους γιαυτούς ”πάει ”τώρα τους Κούρδους ) και την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος θέλει τώρα ”να αγκαλιάσει ” τον γέροντα πια Οτσαλάν- ο οποίος ΟΜΩΣ δεν εισακούεται πια από τους Κούρδους , οι περισσότεροι των οποίων δεν είναι συνομήλικοί του και τον γνωρίζουν από φωτογραφίες.
Α… ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΔΕΝ ”ΜΠΑΙΝΕΙΣ” ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ να αναγνωρίσεις την Κυπριακή Δημοκρατία ,που είναι κράτος -μέλος της.
Ο ανατολίτης κ. Έρντογαν δεν τα ξέρει αυτά ,αλλά ο Δυτικοτραφής ΥΠΕΞ κ. Φιντάν ”τα σπούδασε”.
Ποιος ξέρει τι κρύβει και για μας ο Θεός;.
Καλησπέρα.
Θα ήθελα να καταθέσω και κάποιες παραλλαγές των σεναρίων που ήδη ανεφέρθησαν.
Η επιχειρούμενη προσέγγιση του τουρκικού κυβερνητικού συνασπισμού με το PKK σχετίζεται με την αλλαγή του συντάγματος (μόνον), ή μήπως είναι εσπευσμένη απόπειρα να κλείσει αυτό το μέτωπο, υπό τον φόβο προωθήσεως κουρδικού κράτους από Ισραήλ/ΗΠΑ; Το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να αφήσει ασυγκίνητους τους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας;
Και αν δεχθούμε ότι το χτύπημα ήταν ξενοκίνητο, σχετιζόταν με άραγε με την επιδιωκόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στους BRICS, ή μήπως με την στάση της στις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή;
Προφανώς και δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις σε όλα τα ανωτέρω, το μέλλον ίσως αποκαλύψει κάποιες πρόσθετες ενδείξεις…