Μόσχα.

Το σκάφος διοικητικής μέριμνας του ρωσικού στόλου Sparta, που υποτίθεται ότι προοριζόταν να φορτώσει στρατιωτικά αντικείμενα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Συρία, συνεχίζει να βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς να εισέλθει στο λιμάνι της Ταρτούς.

Το σκάφος έκανε ελιγμούς στην ανοικτή θάλασσα εδώ και αρκετές ημέρες, παραμένοντας στα διεθνή ύδατα.

Οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς δεν σαφείς, αλλά οι ειδικοί έχουν κάνει υποθέσεις που σχετίζονται με αλλαγές στην κατάσταση που επικρατεί στο συριακό λιμάνι.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής του OSINT M.T. Άντερσον, οι ελιγμοί του πλοίου μπορεί να σχετίζονται με πρόσφατες αλλαγές στη δομή των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Την προηγούμενη μέρα, η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε τη δημιουργία λιμενικού, τα περιπολικά της οποίας άρχισαν να εμφανίζονται κοντά στο λιμάνι της Ταρτούς.

 Αυτός ο παράγοντας, σύμφωνα με έναν άλλο ερευνητή, τον Όλιβερ Αλεξάντερ, θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του πληρώματος της Sparta να αποσυρθεί στα διεθνή ύδατα για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις, σύμφωνα με τα ρωσικά media.

Το λιμάνι Ταρτούς είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, αποτελώντας βασικό σημείο για τη διασφάλιση της επιμελητείας και της στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

Από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει ενεργά αυτό το λιμάνι για να προμηθεύουν τις βάσεις τους και να διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, ο αυξημένος έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα δικά της χωρικά ύδατα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για το ρωσικό ναυτικό.

Η κατάσταση γύρω από το σκάφος Sparta  έχει προσελκύσει την προσοχή διεθνών αναλυτών, οι οποίοι σημειώνουν ότι η απόφαση του σκάφους να παραμείνει στα διεθνή ύδατα μπορεί να προκλήθηκε όχι μόνο από αλλαγές στις πολιτικές της Δαμασκού, αλλά και από πιθανές απειλές από τρίτες χώρες.

Η δραστηριότητα των περιπολικών σκαφών της συριακής ακτοφυλακής μπορεί να σηματοδότησε μια αλλαγή στις προτεραιότητες για τη νέα συριακή ηγεσία, η οποία επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ