Την Τετάρτη, δεκάδες κάτοικοι της Αβάνας συγκεντρώθηκαν και παρακολούθησαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλέουν στο κύριο λιμάνι της Κούβας – στην τελευταία επίδειξη ναυτικής δύναμης από τη Μόσχα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κράτος της Καραϊβικής είναι γείτονας των ΗΠΑ, με τις οποίες στο πλησιέστερο σημείο τους, βρίσκονται μόλις 150 χιλιόμετρα (94 μίλια) μακριά, αλλά έχουν τεταμένες σχέσεις για δεκαετίες.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού επισκέπτονται την Κούβα, αυτή η συνοδεία φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια. Ο στόλος αναμένεται να παραμείνει μεταξύ 12 και 17 Ιουνίου και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει περιηγήσεις στα πλοία.
Γιατί η Ρωσία έστειλε πλοία στην Κούβα τώρα, πόσο πίσω πάνε οι ρωσο-κουβανικές σχέσεις και γιατί οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά τον περασμένο χρόνο;
Πολίτες βγάζουν φωτογραφίες του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Καζάν, μέρος του ρωσικού ναυτικού αποσπάσματος που επισκέπτεται την Κούβα. Έφθασε στο λιμάνι της Αβάνας, 12 Ιουνίου 2024 [Yamil Lage/AFP]
Γιατί τα πολεμικά πλοία βρίσκονται στην Αβάνα;
Ο στολίσκος αποτελεί μέρος μιας «φιλικής» επίσκεψης ρουτίνας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, δήλωσαν κουβανοί αξιωματούχοι. Το πλήρωμα του πλοίου αναμένεται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Καραϊβική.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Μόσχας σε μεγάλο βαθμό επιδιώκει να κάμψει την ναυτική ισχύ των ΗΠΑ στην πίσω αυλή τους. Η κίνηση γίνεται μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ύστερα απο την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Μάιο να επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους με αμερικανικά όπλα.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού επισκέπτονται την Κούβα, αυτή η συνοδεία φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια. Ο στόλος αναμένεται να παραμείνει μεταξύ 12 και 17 Ιουνίου και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει περιηγήσεις στα πλοία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε αντίποινα όχι μόνο εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, οι οποίοι θα άρουν, επίσης, τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους εναντίον της Μόσχας.
«Αυτό θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Benjamin Gedan, διευθυντής του προγράμματος Λατινικής Αμερικής στο think tank Wilson Center με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι «τα πολεμικά πλοία υπενθυμίζουν στην Ουάσιγκτον ότι είναι δυσάρεστο όταν ένας αντίπαλος ανακατεύεται στη [γειτονιά] σας. ”
Η ναυτική επίδειξη έχει επίσης σκοπό να καθησυχάσει τους συμμάχους της Μόσχας στη Λατινική Αμερική – την Κούβα και τη Βενεζουέλα, για τη συνεχή υποστήριξή της προς αυτούς εναντίον της Ουάσινγκτον, είπαν ορισμένοι ειδικοί.
Όπως η Ρωσία και η Κούβα, η οικονομικά ρημαγμένη Βενεζουέλα έχει κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις.
Σε μια εικόνα που λαμβάνεται από βίντεο που κυκλοφόρησε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, φαίνεται η φρεγάτα Admiral Gorshkov του ρωσικού ναυτικού καθ’ οδόν προς την Κούβα [φωτογραφία της Υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας μέσω AP]
© Παρέχεται από το Al Jazeera
Ποια πλοία ανέπτυξε η Ρωσία και πόσο απειλητικά είναι;
Ο ρωσικός στόλος περιλαμβάνει τέσσερα συνολικά πλοία.
Admiral Gorshkov: είναι το επικεφαλής πλοίο της συνοδείας. Η φρεγάτα –δηλαδή ένα πολεμικό πλοίο που είναι ελαφρύ στην οδήγηση και μπορεί εύκολα να ελίσσεται– είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μοντέλα του ρωσικού ναυτικού. Είναι ικανό να εκτελεί επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ανθυποβρυχιακό πόλεμο ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ραντάρ λόγω της χρήσης τεχνολογίας stealth. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, για τους οποίους ο Πούτιν είχε πει στο παρελθόν ότι μπορούν να πετάξουν εννέα φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου σε εμβέλεια άνω των 1.000 km (πάνω από 620 μίλια). Φέρει επίσης πυραύλους κρουζ Kalibr και Oniks.
Καζάν: είναι ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με πυρηνικό αντιδραστήρα. Το όχημα πιστεύεται επίσης ότι είναι εξοπλισμένο με βλήματα από τις οικογένειες Kalibr και Oniks.
Pashin – το πετρελαιοφόρο του στόλου και ένα ρυμουλκό διάσωσης
Nikolai Chiker – ολοκληρώνουν τη συνοδεία ως οχήματα υποστήριξης.
Ο στολίσκος αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Αβάνας για τουλάχιστον 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν περιηγήσεις στα πολεμικά πλοία [Al Jazeera]
Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ;
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν δημόσια την ανάπτυξη και λένε ότι είναι μέρος των συνηθισμένων επισκέψεων μεταξύ Ρωσίας και Κούβας.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι τέτοιες ναυτικές ασκήσεις είναι ρουτίνα και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα μεταφέρει πυραύλους στην Αβάνα.
Τον περασμένο Ιούλιο, το Perekop – ένα ρωσικό εκπαιδευτικό πλοίο εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά όπλα και εκτοξευτή ρουκετών – ήταν σε τετραήμερη επίσκεψη στην Αβάνα και πραγματοποίησε «μια σειρά δραστηριοτήτων» σύμφωνα με κουβανούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Ναύαρχος το επισκέφθηκε το 2019.
«Έχουμε ξαναδεί τέτοιου είδους πράγματα και περιμένουμε να ξαναδούμε κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να αναγνωρίσω συγκεκριμένα κίνητρα», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πλοία και αεροπλάνα που παρακολουθούσαν την κίνηση του στόλου ακόμη και πριν φτάσει στην Κούβα και εκτίμησαν ότι δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα στο πλοίο, δήλωσαν αξιωματούχοι που μίλησαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι ο στόλος παρέμεινε σε διεθνή ύδατα καθ’ όλη τη διάρκεια.
Ρώσοι ναύτες από το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Vice Admiral Kulakov επιστρέφουν στο πλοίο τους μεταφέροντας κουτιά με κουβανέζικο ρούμι και άλλα αναμνηστικά καθώς περνούν δίπλα από το καταδρομικό Moskva στο λιμάνι της Αβάνας, Κούβα, Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013 [Ramon Espinosa/AP ]
Τι λένε η Κούβα και η Ρωσία;
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι ο στόλος είχε πραγματοποιήσει ασκήσεις στον Ατλαντικό ενώ βρισκόταν σε διαδρομή για την Κούβα.
Το ρωσικό πλήρωμα εξασκήθηκε στη χρήση όπλων πυραύλων υψηλής ακρίβειας με τη βοήθεια προσομοιωμένων με υπολογιστή στόχων εχθρικών πλοίων που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων (πάνω από 320 ναυτικά μίλια), σύμφωνα με το υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, πριν από την άφιξη του στόλου, τόνισε ότι κανένα από τα πολεμικά πλοία δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι η παρουσία τους «δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».
«Οι επισκέψεις ναυτικών μονάδων από άλλες χώρες αποτελούν ιστορική πρακτική της επαναστατικής κυβέρνησης με κράτη που διατηρούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Είναι επανάληψη του 1962;
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κούβα είναι εδώ και καιρό ενωμένες στην αντίθεσή τους στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι δεσμοί τους βάθυναν έντονα, καθώς η τότε Σοβιετική Ένωση έγινε φίλος με την ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη Αβάνα. Η Μόσχα παρείχε οικονομική βοήθεια, στρατιωτικό εξοπλισμό και ναυτική εκπαίδευση, ενισχύοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας στην Καραϊβική.
Τα πράγματα αποκορυφώθηκαν το 1962 όταν η Μόσχα μετέφερε πυρηνικά όπλα στην Κούβα, προκαλώντας την απάντηση των ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό στην Αβάνα ως απάντηση. Αυτό το τεταμένο επεισόδιο είναι τώρα γνωστό ως η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962.
Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε την Κούβα να χάσει έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο και να πέσει σε οικονομική ύφεση. Όμως τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία των χωρών έχει και πάλι εμβαθύνει.
Οι αναλυτές είπαν ότι η ναυτική επίδειξη αυτής της εβδομάδας σηματοδότησε αυτή την εντατικοποίηση της σχέσης, αλλά σημείωσαν ότι δεν σημαίνει απαραίτητα επανάληψη των γεγονότων το 1962. Αντίθετα, η Κούβα, ειδικότερα, έλκεται και πάλι από τη Ρωσία για οικονομικούς λόγους και όχι για ιδεολογικούς λόγους.
Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει εναέριες όψεις μιας από τις κουβανικές βάσεις πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, που ελήφθησαν τον Οκτώβριο του 1962, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο διατυπώθηκαν τότε, όπως και τους τελευταίους μήνες [Αρχείο: AFP]
Πώς εμβαθύνθηκαν οι οικονομικοί τους δεσμοί τον περασμένο χρόνο;
Στις πιο μακροχρόνιες εμπορικές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει από το 1958 σε αμερικανικές οντότητες να συναλλάσσονται με την Κούβα – μετά την ανατροπή από τον Φιντέλ Κάστρο μιας κυβέρνησης στην Αβάνα που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.
Αν και οι κυρώσεις έχουν χαλαρώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό με τα χρόνια. Το 2015, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα μετά από 50 χρόνια, αλλά ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ αντέστρεψε την πορεία τους σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα.
Αυτό συνέβαλε εν μέρει σε μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα της Καραϊβικής – παράλληλα με τις ασταθείς οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης – είπαν οι αναλυτές.
«Ο αποκλεισμός χαρακτηρίζεται ως έγκλημα γενοκτονίας», δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών, οι τακτικές διακοπές ρεύματος, οι ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν ωθήσει την Κούβα στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Τα τελευταία χρόνια, η Κούβα στράφηκε ξανά στη Ρωσία, με στόχο να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Οι δύο χώρες, τον περασμένο Μάιο, ξεκίνησαν μια σειρά οικονομικών συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης μιας που θα επιτρέψει στις ρωσικές επιχειρήσεις να μισθώνουν κουβανική γη για 30 χρόνια – μια ασυνήθιστη κίνηση στην εν πολλοίς κλειστή χώρα.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κούβας και Ρωσίας έφτασε τα 450 εκατομμύρια δολάρια το 2022, τριπλάσιο από αυτό του 2021, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Περίπου το 90 τοις εκατό του εμπορίου περιελάμβανε πωλήσεις πετρελαιοειδών και σογιέλαιου, καθώς η Ρωσία διοχετεύει καύσιμα που χρειάζονταν πολύ στη χώρα.
Ο Ricardo Cabrisas, πρώην υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Κούβας, είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού φόρουμ που φιλοξενούσε Ρώσους επενδυτές στην Αβάνα τον περασμένο Μάιο ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κούβας θα ενισχυθούν.
«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει», είπε ο Cabrisas.