«Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές στη Λιβύη;»

- Advertisement -
Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών «The Arab Reform Initiative» δημοσίευσε μια ερευνητική εργασία με τίτλο «Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές στη Λιβύη;»  με μια σειρά απαντήσεων σε αυτό.
 Η εφημερίδα ανέφερε ότι πολλοί Λίβυοι είδαν την πολιτική συμφωνία του 2021 σχετικά με τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ως φως στο τέλος του σκοτεινού τούνελ, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον τερματισμό της πολιτικής στασιμότητας και της νομικής κρίσης, σε μια εποχή που αυτοί που εμπιστεύονταν σκόπιμα χάλασαν αυτή τη συμφωνία.
 Η εργασία παρουσίασε τους λόγους για τη μη διενέργεια εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας εκλογικής ή συνταγματικής βάσης που να τις ρυθμίζει, παρά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο νόμων, έναν για τις προεδρικές εκλογές και τον άλλο για τις βουλευτικές εκλογές.
 Και η εφημερίδα συνέχισε: Αυτό το όριο σηματοδότησε την αρχή της διαδικασίας θεσμικής ανάκαμψης από τη μάστιγα του πολέμου.  Επιβεβαιώνοντας ότι ο διορισμός απο τη Βουλή των Αντιπροσώπων της κυβέρνησης του Fathi Bashagha, παρά την ύπαρξη της κυβέρνησης του Abdul Hamid al-Dabaiba, που έληξε η θητεία της, επανέφερε τη χώρα στον κύκλο των δύο κυβερνήσεων που δεν είχαν εκλεγεί από τον λιβυκό λαό.
 Η εφημερίδα περιέγραψε τις δύο κυβερνήσεις ως αποτέλεσμα των συνεχών αποκλίσεων διεφθαρμένων πολιτικών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις εξουσίας τους, τονίζοντας ότι η απουσία νομικής ή συνταγματικής βάσης επέτρεψε τη χειραγώγηση των εκλογικών κανόνων, η οποία επέτρεψε σε όσους θα μπορούσαν να είχαν αποκλεισθεί από την υποψηφιότητα για την προεδρία να πετύχουν τον στόχο τους.
 Το έγγραφο έδειξε ότι ο νομοθετικός εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αντιπροσωπεύει αντίγραφο του τελευταίου που νομοθετήθηκε το έτος 2012, αγνοώντας έτσι 9 χρόνια συγκρούσεων, εκτός από το ότι δεν σχετίζεται με τα αποτελέσματα του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου. αλλά επικυρώθηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ που παραιτήθηκε από τη θέση του, Μπαν Κούμπις.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αισιόδοξες προσδοκίες που επικεντρώθηκαν στη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και στη θέση της χώρας στον σωστό δρόμο και οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για την υλοποίησή τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα την καθορισμένη ημερομηνία αγνόησαν το επίμαχο σχέδιο συντάγματος, καθώς κανένας από τους πολιτικούς δεν το έθιξε.
 Η εφημερίδα προσθέτει: Η διεξαγωγή εκλογών απαιτεί ισχυρή νομοθεσία που να εξυπηρετεί χρόνια συγκρούσεων και να αποφεύγει τους κινδύνους υποτροπής που τροφοδοτούν συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί και οι μεσολαβητές του συνταγματικού δικαίου δεν μπόρεσαν να τις προετοιμάσουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα τις σχεδιάσουν με τρόπο που να διαφυλάσσει τις πολιτικές θέσεις σε μια χώρα όπου οι δομές εξουσίας καταρρέουν.
 Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ενασχόληση της αποστολής του ΟΗΕ με την κινητοποίηση των προσπαθειών της με τα σημερινά πολιτικά όργανα για την επίτευξη συνταγματικής και νομικής βάσης για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών επέτρεψε στον Abdul Hamid al-Dabaiba να συνεχίσει να δαπανά για έργα ανοικοδόμησης και να επιτρέπει στους νέους να παντρευτούν και να λάβουν δάνεια. .
 Η εφημερίδα πρόσθεσε: Αυτά τα έργα, που περιβάλλονται από υποψίες κλοπής, δεν είναι παρά μια κακόβουλη και σκληρή προσπάθεια να κρατηθεί η κατάσταση ως έχει, τη στιγμή που ο Dabaiba εξέδωσε αποφάσεις να χρηματοδοτήσει ένοπλες ομάδες για να ενταχθούν σε ένα νέο μηχανισμό ασφαλείας που ονομάζεται «Εκλογές υποστήριξης και το Σύνταγμα».
 Και η εφημερίδα συνέχισε: Ο Al-Dabaiba εκμεταλλεύτηκε τη δίψα του Μουφτή του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, που απομονώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Sadiq Al-Ghariani, για να υποστηρίξει τις αρχές του σε μια εποχή που ο πρώτος δεν είχε κανένα πολιτικό σχέδιο , και το μόνο που του απαιτούνταν ήταν να οδηγήσει την κυβέρνηση στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Dabaiba εξέδωσε αποφάσεις και διατάγματα μετά από μήνες σκόπιμης αποτυχίας να εκπληρώσει τον ρόλο του για να του δώσει περισσότερη εξουσία. Είναι σαφές ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία, και αν μια μέρα γίνουν προεδρικές εκλογές, θα είναι μεταξύ των υποψηφίων. επιβεβαιώνοντας τη σύγκρουση των φιλοδοξιών του με τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Fathi.Bashagha.
 Η εφημερίδα πρόσθεσε: Οι προσπάθειες του Μπασάγκα προσπάθησαν να εισέλθουν με τη βία στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, χωρίς αποτέλεσμα, τη στιγμή που η Λιβύη είναι βυθισμένη στο βούρκο του υψηλού πληθωρισμού, των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος και της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων εντός της πρωτεύουσας. που έκανε τους νέους να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
 Η εφημερίδα ανέφερε ότι αυτές οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις για να απαιτήσουν τον τερματισμό του τρέχοντος ελέγχου των πολιτικών σωμάτων στην εξουσία, σε μια εποχή που είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν ο Μπασάγκα θα προσπαθήσει στο μέλλον να ανακτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης με τη βία, ακόμη και αν και η διολίσθηση της χώρας στη βία και πάλι είναι μια υπάρχουσα πιθανότητα.
 Η εφημερίδα αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατό να συζητηθεί το μέλλον της Λιβύης σε απομόνωση από τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις, γεγονός που επιτρέπει στον Al-Dabaiba να παραμείνει στη θέση του χωρίς αμφιβολίες και επιτρέπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταστρώσει σχέδια που θα τον ανακυκλώνουν σε μελλοντικά ιδρύματα.
 Η εφημερίδα προσθέτει: Οι παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και των επιβαρύνσεων της, οι άθλιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η άμεση και δομική βία, η κυβερνώσα ομάδα και περισσότερες αναμενόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις που επηρεάζουν τη λιβυκή πραγματικότητα είναι παράγοντες που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει σε πολλά επίπεδα.
 Και η εφημερίδα συνέχισε: Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, που υποστηρίζεται από διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες, βασίζεται στην ενδυνάμωση πολιτικών που εκπροσωπούν τα συγκλίνοντα συμφέροντα πολλών από αυτά τα κόμματα, προκαλώντας προβλήματα που μπορούν να λύσουν σε μια στιγμή που δεν υπάρχει ελπίδα στο εγγύς μέλλον λογοδοσίας απο αυτά τα κόμματα και τα αποσταθεροποιητικά συμφέροντά τους για την ασφάλεια της Λιβύης.
 Η εφημερίδα ρώτησε τι πρόκειται να ακολουθήσει και τον βαθμό στον οποίο ο Νταμπάιμπα συνεχίζει να διεκδικεί την επιθυμία του και της κυβέρνησής του να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, τη στιγμή που σχεδιάζει τον μεγαλύτερο σφετερισμό της εξουσίας μέχρι στιγμής, και για το ενδεχόμενο να προκαλέσει δυσαρέσκεια που θα οδηγήσει στην καθαίρεσή του με τη βία, σημειώνοντας ότι η σημαία της ηγεσίας δεν είναι ξεκάθαρη και σε διεθνές επίπεδο.
 Η εφημερίδα προσθέτει: Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία του Βερολίνου και άλλες δεν θα φέρουν τίποτα νέο, σε μια στιγμή που πρέπει να επιτευχθεί λογοδοσία και πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρή πολιτική βούληση για να αναγκάσει τους Λίβυους και διεθνείς παράγοντες να τηρήσουν τις συμφωνίες, να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων συμφωνία χωρίς διακρίσεις, απόσυρση ξένων δυνάμεων και διατήρηση μιας πολιτικής διαδικασίας που σχεδιάστηκε από τους Λίβυους με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
 Η εφημερίδα καταλήγει επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί η σοβαρή και βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ελίτ μεταξύ της πλειοψηφίας του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας, που αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό. άρνηση δικαιωμάτων και περαιτέρω περιθωριοποίηση μιας ζωτικής δύναμης στη χώρα.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα