Στο εδώλιο του μαθητοδικείου, το οποίο και τους καταδίκασε, κάθισαν τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ύστερα από υπόδειξη του διευθυντή του σχολείου ο οποίος τους «έδειξε» ως πρωτεργάτες της κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του σχολείου κατέδειξε τους τρεις μαθητές ως υπεύθυνους παρακώλυσης μαθημάτων και οδηγήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο δικαστήριο Ανηλίκων. Στους τρεις μαθητές επιβλήθηκε η ποινή των 80 ωρών κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα.
Την ίδια στιγμή, οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας!
Μάλιστα, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, μιλά για «παράδοση» διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων με συγκεκριμένο τρόπο, αναφέρει ότι όποιος φθάνει στο σημείο να οδηγεί μαθητές στα δικαστήρια έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και ότι γενικότερα πρέπει να καταδικαστούν τα μαθητοδικεία.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι η ανεξαρτησία του Μαθητικού Κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, αναφέρει ότι «το Μαθητικό Κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».
Την υπεράσπιση των μαθητών, όμως, δεν ανέλαβε μόνο η τοπική ΕΛΜΕ αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ο οποίος πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα και βάζει στο στόχαστρό του, εκτός από τον διευθυντή του σχολείου, ακόμη και τους δικαστές που δίκασαν τα παιδιά και υπόσχεται αλλαγή των σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή (σ.σ. επειδή ενημέρωσε τις αρχές ότι έκαναν κατάληψη), καθώς όπως αναφέρει με αυτόν τον τρόπο «προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου».
Οσον αφορά τους δικαστές αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής, επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη».