Οι πολιτικοί στη Βρετανία φαίνεται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να βωμολοχούν κι αυτό φαίνεται, να μην αρέσει στο βρετανικό κοινό.
Η ατμόσφαιρα στους περίφημους «πράσινους πάγκους» της Βουλής των Κοινοτήτων βαραίνει όλο και περισσότερο, καθώς οι βουλευτές – και οι ομόλογοί τους στη Βουλή των Λόρδων – σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη χρήση βλασφημιών σε ομιλίες και συζητήσεις. Κάποιοι μάλιστα έχουν στριμωχτεί άσχημα καθώς οι βρισιές που μουρμούριζαν στους πίσω πάγκους του κοινοβουλίου καταγράφηκαν από μικρόφωνα.
Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, και φαβορί για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός- είχε τη δική του συμβολή στο άτυπο αρχείο βωμολοχιών την περασμένη εβδομάδα, όταν κατά την ομιλία του στη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ένα μη υπογεγραμμένο άρθρο σε εφημερίδα το οποίο χαρακτήριζε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της παιδικής φροντίδας «σκατοσόου»….
Οι επιτελείς των Εργατικών επιμένουν ότι δεν πρόκειται να γίνει συνήθεια το να βρίζει ο Στάμερ στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ηγέτης τους άντλησε τον χαρακτηρισμό από το πρωτοσέλιδο των Times.
Όμως, η βωμολοχία του Στάρμερ είναι πολύ στη μόδα. Τα στοιχεία από τα επίσημα κοινοβουλευτικά αρχεία, δείχνουν ότι η χρήση λέξεων όπως «σκατά» (shit) και «γαμώ» (Fuck) έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.
Μόλις εβδομάδες νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατηγορήθηκε από άλλο βουλευτή ότι περιέγραψε την αγγλική πόλη Στόκτον ως «σκατότρυπα» κατά τη διάρκεια μιας συνόδου. Αρνήθηκε έξυπνα τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, αν και παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε «ακατάλληλη γλώσσα» στην αίθουσα.
- Για κάποιους, η αυξανόμενη χρήση «βρώμικων λέξεων» στο κοινοβούλιο είναι σημάδι των καιρών.
«Νομίζω ότι οι βρισιές είναι απλώς ένα υποπροϊόν που ταιριάζει με τη γελοιότητα της βρετανικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια», είπε η βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Μάιρι Μπλάκ, η οποία είπε ότι και η ίδια δέχθηκε πέρσι υπόδειξη από την αντιπρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Ρόζι Γουίντερτον να «προσέξει τη γλώσσα» της.
Η Μπλακ δέχθηκε την κατσάδα όταν είπε πως οι Τόρις ήταν «pished » – μια σκωτσέζικη βρισιά που σημαίνει μεθυσμένος – κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωναϊό.
Ο Συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, Μάικλ Φάμπρικαντ – ο οποίος εξαπέλυσε το περίφημο «παπάρια» σε έναν φιλοευρωπαίο συνάδελφό στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης το 2016 – επιμένει ότι οι βρισιές μπορούν να είναι αποτελεσματικά εργαλεία για να αναπτύξουν τις απόψεις τους οι βουλευτές.
«Οι βρισιές του Κιρ Στάρμερ ακούγονται επιτηδευμένες και διαβασμένες από το γραπτό — αλλά περιστασιακές εκφράσεις απογοήτευσης μπορεί να είναι αποτελεσματικές», λέει.
Ωστόσο προειδοποιεί: «Όπως με οτιδήποτε άλλο, οι υπερβολικές βρισιές —εκτός από προσβλητικές— υποτιμούν το εμπόρευμα».
Οι κανόνες του παιχνιδιού
Βεβαίως υπάρχουν περιορισμοί στο λεξιλόγιο των βουλευτών, που ορίζονται από τους κανόνες που διέπουν τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η χρήση «μη κοινοβουλευτικής γλώσσας» μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες ευγένειας στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Πρόεδρος των Κοινοτήτων μπορεί να ζητήσει από τους βουλευτές να αποσύρουν αμέσως το σχόλιό τους.
«Κότα», «κόπανος» και «απόβρασμα» είναι μεταξύ των λέξεων στις οποίες έχουν αντιταχθεί διάφοροι ομιλητές όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου .
Αλλά οι βουλευτές επιτρέπεται να βρίζουν χωρίς κυρώσεις εάν μεταφέρουν τα λόγια άλλων – κι ενώ κάποιοι, όπως ο Στάρμερ, μπορεί να εκμεταλλεύονται για να χρησιμοποιήσουν κάποια βωμολοχία για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους, άλλοι έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους λεξιλόγιο για πολύ σοβαρότερους λόγους.
Η λέξη που περιθγράφει χυδαία τα γυναικαία γενντικα όργανα («cunt– μ…ί»)- που το κοινό αντιλαμβάνεται ως μια από τις πιο προσβλητικές βρισιές που υπάρχουν – έχει καταγραφεί μέσα στη Βουλή τρεις φορές, όλες τα τελευταία έξι χρόνια.
Αναμφισβήτητα, και οι δύο βουλευτές που χρησιμοποίησαν τη λέξη —ο βουλευτής των Τόρις, Άντριου Πέρσι, και η Μάιρι Μπλακ — εξηγούσαν ορισμένες από τις λεκτικές επιθέσεις που είχαν δεχθεί ενώ έκαναν τη δουλειά τους.
Στη Βουλή των Λόρδων, η βουλευτής των Τόρις Αν Τζένκιν, χρησιμοποίησε την ίδια λέξη για να περιγράψει τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε έναν υποψήφιο βουλευτή των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το “Fuck” [σ.σ. εκ του ρήματος “γ…ώ” σε όλες τις εκδοχές του] – που επίσης κρίθηκε άκρως προσβλητικό – έχει εμφανιστεί στο κοινοβούλιο 13 φορές, εννέα από αυτές από το 2017 μέχρι το 2023. Σε όλες τις περιπτώσεις οι βουλευτές που τη χρησιμοποίησαν παρέπεμπαν σε λόγια άλλων, συχνά για να εξιστορήσουν μια λεκτική κακοποίηση.
Βρίζετε με προσοχή
Αλλά οι βουλευτές που χρησιμοποιούν έντονη ή πρόστυχη γλώσσα για πιο επιπόλαιους λόγους θα πρέπει να βρίζουν με προσοχή. Τουλάχιστον όσοι παρακολουθούν με προσοχή τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
«Το κοινό μπορεί να εκλάβει το περίεργο ολίσθημα της γλώσσας ως απογοητευτικό γεγονός αν και οι περισσότεροι πολίτες δείχνουν να κατανοούν πως κι οι βουλευτές είναι άνθρωποι» λέει ο Λουκ Τριλ, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας More in Common, η οποία διεξάγει στοχευμένες έρευνες της κοινής γνώμης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά προειδοποιεί: «Το κοινό δεν ανέχεται βουλευτές που βρίζουν σκόπιμα ή άδικα – η πιο κοινή απάντηση σε τέτοιου είδους συμπεριφορά από βουλευτές είναι “φανταστείτε αν το έκανα αυτό στον χώρο εργασίας μου, θα έχανα τη δουλειά μου!”
Οι βουλευτές που μπορούν να βρίζουν ή να συμπεριφέρονται άσχημα, χωρίς συνέπειες, θεωρούνται ένα άλλο παράδειγμα για το «δυο μέτρα και δυο σταθμά».
«Το κοινοβούλιο έχει γίνει ένα ελαφρώς πιο ανεπίσημο μέρος με τα χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πιθανώς η σωστή προσέγγιση», σημειώνει πρώην πολιτικός σύμβουλος.
Αλλά συμφωνούν κι οι δυο ότι γενικά, στο κοινό «αρέσουν οι καθαρές κουβέντες».
Με πληροφορίες από POLITICO
https://hellasjournal.com/2024/01/vromostomi-sti-vretaniki-vouli-vrisies-aprepies-ke-vomolochies-kataklizoun-olo-ke-pio-sichna-ta-kinovouleftika-edrana/