iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:20-31/12/22, ανανεώθηκε 20:33-31/12/22] Ο καλά ενημερωμένος Μανώλης Κοττάκης γράφει σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εστίας της Κυριακής (31/12/22): «κομβικό ρόλο στον διάλογο αυτόν για την συνεκμετάλλευση φέρεται οτι θα έχει ο σύμβουλος ενεργειακής ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν Άμος Χοκστάιν απο την αμερικάνικη πλευρά.
Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Έλληνα ομόλογό του, σύμβουλο για θέματα ενέργειας του κ. Μητσοτάκη, Νίκο Τσάφο. Από την ελληνική πλευρά στο παρασκήνιο φαίνεται πως εκτός από το επίσημο κανάλι του Υπουργείου Εξωτερικών του οποίου ηγείται ο Νίκος Δένδιας, διαμορφώνονται και νέα παράλληλα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία αλλά και την Αμερική.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εστία της Κυριακής ένα τέτοιο μυστικό κανάλι έχουν διαμορφώσει με εντολή του Πρωθυπουργού -εν γνώσει του Υπουργείου Εξωτερικών θα θέλαμε να πιστεύουμε- ο ύπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος πρέσβυς στην Αθήνα Μπουράκ Όζουγκεργκίν. Κανάλι το όποιο θα κληρονομήσει ο διάδοχός του Τσαγατάι Ερτσιγές όταν θα έρθει στην Αθήνα για να αναλάβει καθήκοντα. Οι δύο άνδρες Γεραπετρίτης και Οζουγκεργκίν συναντώνται τακτικά σε ουδέτερο έδαφος σε οικία γνωστής προσωπικότητας των Αθηνών με βαρύ ιστορικό όνομα και συνομιλούν για τα πάντα κάτω από τα ραντάρ. Και για το σήμερα και γα το αύριο. Για το σήμερα ενδεχομένως για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στις δύο χώρες και την πάση θυσία αποφυγή έντασης επί του πεδίου με ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Χωρίς επεισόδιο. Για το αύριο εν όψει των αμερικανικών συστάσεων για την συνεκμετάλλευση αν και θα πρέπει να υπομνηστεί ότι στο παρελθόν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας Μπάιντεν δεν ήθελαν να ακούσουν για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Μεσόγειο καθώς επιδίωκαν να μονοπωλούν τα συμβόλαια αγοράς LNG οι εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που διαχειρίζονται ζητήματα σχιστολιθικού αερίου».
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης για πρώτη φορά ότι:
«-Οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο πρέσβη σε οικία των Αθηνών και τα ραντεβού του Ιμπραήμ Καλίν με την διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα σε Μαδρίτη, Βρυξέλλες και Γενεύη.
-Η παρέμβαση Πάϊατ υπέρ του διαλόγου Ελλάδος-Τουρκίας για την συνεκμετάλλευση με «συλλογικότητα» και «εταιρική δυναμική», με στόχο την σύσταση διεθνούς εταιρείας για τους πόρους του Αιγαίου.
-Η σκηνοθετημένη ένταση στις επερχόμενες εκλογές της ανοίξεως, που επιβοηθά την αύξηση των ποσοστών του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
-Επιστολή Αθηνών και Καΐρου στον ΟΗΕ, απάντηση στις τουρκικές και τις λιβυκές αιτιάσεις για την ανακήρυξη ΑΟΖ».
Το παρόν βήμα εδώ και μερικούς μήνες έχει επισημάνει όσα έρχεται να επιβεβαιώσει η Εστία. Η παρέμβαση των Αμερικανών δια του Χόκσταϊν, καθώς και οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, σχολιάστηκαν εκτενώς με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα (
ενδεικτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ). Ο Μ. Κοττάκης επίσης
επιβεβαιώνει ότι προωθείται επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια όπως αναλύσαμε
ΕΔΩ και ΕΔΩ. Όσο για το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου με φόντο τις εκλογές σε Ελλάδα-Τουρκία, προειδοποιούμε από τον περασμένο Ιούνιο, πριν ξεσπάσουν τα γνωστά σκάνδαλα (
ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Το δημοσίευμα μάλιστα καταλήγει με την πληροφορία ότι η κυοφορούμενη επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς θα είναι εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή/και την κυριαρχία:
«Οι [πόροι του Αιγαίου], με βάση μια παλαιά ερμηνεία από το Ισραήλ, θα πρέπει να θεωρούνται «κοινό τοις πάσιν», κληρονομιά του κόσμου, με βάση τις αρχές του αστικού κώδικα, και να μην διανεμηθούν με το Διεθνές Δίκαιο αμιγώς, αλλά με άλλον ακριβοδίκαιο τρόπο μεταξύ των παράκτιων κρατών».
Μήπως αυτό παραπέμπει και σε κάτι ακόμα που ο Χόκσταϊν έβαλε το χεράκι του, αφορά στην Αν. Μεσόγειο, και ονομάζεται χάρτης Μπάιντεν;
Ερώτημα: Αν όλα αυτά αληθεύουν, ή έστω μέρος αυτών, ποιος και πώς μπορεί να αντιδράσει; Ζούμε -λέμε τώρα- σε δημοκρατία κι ελευθερία λόγου υπάρχει. Τι αλλάζει μ’ αυτό, από το να ζεις σε καθεστώς, που δεν υπάρχει ελεύθερη πληροφόρηση; Μόνον ένα, κατά την γνώμη μου. Στο ανελεύθερο καθεστώς δεν φέρουν ευθύνη οι πολίτες, αφού δεν πληροφορούνται. Στο δημοκρατικό, θεωρητικώς, έχουν ευθύνη οι πολίτες, αφού πληροφορούνται. Στην πραγματικότητα, οι πολίτες δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν αμέσως, παρά μόνο μέσω εκλογών, οι οποίες μπορεί να γίνουν και κατόπιν εορτής. Αντέδρασαν κάποιοι για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ε, και; Έγινε, ψηφίστηκε από την Βουλή, υπεγράφη χωρίς την παραμικρή αντίρρηση από τον ΠτΔ και … πάμε γι άλλα. Το ίδιο θα γίνει και με την όποια μοιρασιά τού Αιγαίου και μάλιστα πολλοί θα την βρουν … σώφρονα, αφού έτσι αποφύγαμε πολεμικές περιπέτειες με την Τουρκία. Το ίδιο δεν είχε γίνει και με τα Ίμια το 1996;