Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδος στο Ουκρανικό; Αντιφάσεις από Αθήνα – Κίεβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

*Του Παναγιώτη Μίχου

Φωτογραφία: απο την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Οδησσό

Ερωτήματα για το ενδεχόμενο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δημιουργούν οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών από Αθήνα και Κίεβο αναφορικά με την μεταξύ τους συνεργασία. Όλα αυτά ενώ τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στην διπλωματική σκακιέρα η Ουκρανία (και οι δυτικοί υποστηρικτές της) μετρά απώλειες.

Αφετηρία των… ερωτημάτων ήταν η 29η Ιουλίου. Την ημέρα εκείνη, το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) με ανάρτησή του στο Facebook γνωστοποίησε ότι έλαβε χώρα «ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων» Ελλάδος και Ουκρανίας με σκοπό την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας.
«Τα μέρη συνέχισαν τις εργασίες για το προσχέδιο εγγράφου και συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ώστε οι ηγέτες να μπορέσουν να την υπογράψουν στο εγγύς μέλλον» σημειώνονταν στην ίδια ανακοίνωση.

Το Κίεβο εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Ihor Zhovkva. Στην ουκρανική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνονταν καμία πληροφορία τόσο για τον χωρόχρονο των συνομιλιών όσο και για την ελληνική πλευρά. Εν μέσω θερινής ραστώνης, η είδηση εν Ελλάδι πέρασε στα ψιλά.

Κατηγορηματικό «όχι» από την Αθήνα


Η Αθήνα,
στον αντίποδα, αρνείται κατηγορηματικά τα περί συνομιλιών με το Κίεβο για την σύναψη συμφώνου ασφαλείας. Ειδικότερα, στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι «Ανιχνεύσεις» ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, εάν η Ελλάδα διαπραγματεύεται σχετική συμφωνία με τους  Ουκρανούς και αν ναι, τι περιλαμβάνει αυτή.

 

 

«Η απάντηση είναι, όχι. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πολιτική που έχει ήδη ανακοινώσει, στο πλαίσιο και των όσων έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ε.Ε.. Άρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο, ούτε θα υπάρχει περαιτέρω βαθύτερη εμπλοκή, όπως την περιγράφετε» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να είμαστε αταλάντευτα χωρίς αστερίσκους στο πλευρό του αμυνόμενου, στο πλευρό της Ουκρανίας, μετά από αυτή την επίθεση την οποία δέχτηκε με τα αποτελέσματα τα οποία είδαμε».

«Μούδιασμα» σε πρεσβεία

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα δεν επιβεβαίωναν αλλά ούτε και διέψευδαν τα περί συνομιλιών για την συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας ασφαλείας. Για το ίδιο ζήτημα, δε, παρέπεμπαν στο γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας η οποία -όπως ισχυρίστηκαν- έχει τις σχετικές αρμοδιότητες.

 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι «Ανιχνεύσεις», οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Κίεβου για τη σύναψη συμφώνου ασφαλείας είναι υπαρκτό γεγονός και μάλιστα αυτές συνεχίζονται. Αυτό που δεν είναι γνωστό -αλλά μπορεί να υποτεθεί- είναι το τι θα περιλαμβάνει το εν λόγω σύμφωνο.

 

Εν τω μεταξύ, χθες, 1η Αυγούστου, έφθασαν στην Ουκρανία τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Newsweek ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που υποσχέθηκε να συνδράμει έμμεσα με μαχητικά F-16 το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να ετοιμάζεται να λάβει μια σημαντική ενίσχυση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της 16ης Ιουλίου 2024 από το Al Jazeera. Η Ελλάδα πρόκειται να αποσύρει 32 από τα παλιά της μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και να τα πουλήσει στις ΗΠΑ, όπου μπορούν να αναβαθμιστούν και να μεταφερθούν στην Ουκρανία» ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

*Ο Παναγιώτης Μίχος σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και παρακολούθησε ακαδημαϊκά προγράμματα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε ως διπλωματικός και πολιτικός συντάκτης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι αυτουργοί του εθνικού εγκλήματος θα περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο. Αφοπλίζουν τη χώρα και την αφήνουν γυμνή απέναντι στην Τουρκία, για να εξοπλίζουν τρίτο κράτος. Η πολιτική καταδίκη στις επόμενες εκλογές είναι το λιγότερο και δεν θα τη γλιτώσουν με αυτή. Θα περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα