Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Επαφιέμεθα στις δάφνες των αρχαίων προγόνων μας. Δεν είμαστε προνοητικοί, δεν κάνουμε στην ώρα τους τα δέοντα, χάνουμε έτσι διαρκώς μάχες που θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει και επιβεβαιώνουμε την θυμόσοφη ποντιακή ρήση : «Αυτός που δεν σκέπτεται πού κάθεται, εκπλήσσεται όταν σηκώνεται» (Που κι νουνίζ και κάθεται, θαμάσκεται όντες σκούται!).
Ο γράφων που δεν είναι ιστορικός των Βαλκανίων, ούτε καν καλός αναγνώστης της ιστορίας, στεναχωρείται, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες σήμερα. Καταφέραμε με τις Κομμουνιστικές διεθνιστικές ιδεοληψίες για την «Μακεδονία του Αιγαίου» και με τις μετεμφυλιακές Δεξιές ολιγωρίες να δημιουργήσουμε άλλη μια «εθνική πατάτα» η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί 100%, όπως θα μας ικανοποιούσε ως έθνους.
Διαβάστε και πάρτε λοιπόν άλλη μια πικρία από το δημοσίευμα του υπουργού εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» του Nikola Dimitrov στην παγκοσμίως αναγνωσμένη έγκριτη γαλλική εφημερίδα LE MONDE, στις 18.06.2018 στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τίτλο : H Μακεδονία, εμπρός «σίγουρα και αμετάκλητα προς το μέλλον». Με δημοσίευση μάλιστα της διπλανής φωτογραφίας του YORGOS KARAHALIS/AP. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ λοιπόν εξηγεί στο βήμα της εφημερίδας «Monde», γιατί η χώρα του συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της. Και καλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί την ένταξη αυτής της «μικρής ειρηνικής Χώρας των Βαλκανίων». Αυτής δηλαδή της «αθώας παιδίσκης» που θα λέγαμε.
«Αποφασίσαμε να μην είμαστε οι δούλοι της ιστορίας», γράφει ο Nikola Dimitrov και συνεχίζει. «Σε συμφωνία με την Ελλάδα, το Κράτος μου συμφωνεί να προσθέσει μια γεωγραφική διευκρίνιση στο όνομά του και να ονομαστεί η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βορρά» [Η συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου θα πρέπει να κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια και να πάρει μια έγκριση με δημοψήφισμα στη Μακεδονία (sic)]. Ας είμαστε απόλυτα σαφείς: ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας (sic), ένα μικρό και ειρηνικό βαλκανικό κράτος, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει ειρηνικά και έντιμα από την κόλαση του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θα μπορούσε να αποτελέσει μια απειλή για κανέναν ή ότι το όνομά του συνεπάγεται εδαφικές ή άλλες αξιώσεις εναντίον των Ελλήνων φίλων μας». Ωστόσο, η πραγματικότητα μας δείχνει ότι η Ελλάδα ερμηνεύει το όνομά μας διαφορετικά. Περάσαμε ένα τέταρτο του αιώνα συζητώντας, προσπαθώντας να πείσουμε την άλλη πλευρά, να μαλώνουμε για τον όρο «Μακεδονία». Εν τω μεταξύ, τα τρένα περνούν. Ένας καλός μαθητής των Βαλκανίων, η Μακεδονία (sic), παρέμεινε στο περιθώριο των διαδικασιών ένταξης. «Αντί να παίρνουμε τη θέση μας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη, πηγαίνουμε από μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άλλη, από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σε μια άλλη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν έχει σημασία η συμπεριφορά μας, δεν έχουν σημασία οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να πέφτουμε πάνω σε έναν τοίχο, αφού το ζήτημα του ονόματος παραμένει {«ανεπίλυτο»}. Οι συσσωρευμένες απογοητεύσεις επιβράδυναν την πρόοδό μας».
Ο φαύλος κύκλος
«Η μόνη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να στραφούμε οριστικά και αμετάκλητα στο μέλλον. Η μόνη μάχη που πρέπει να διεξαχθεί είναι για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Το δικαίωμά τους να ζουν στη χώρα τους, με ευκαιρίες ίσες με εκείνες άλλων Ευρωπαίων, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν για ευτυχία αλλού. Αυτή είναι η μόνη σκέψη που είχαμε κατά νου όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να επιλύσουμε τη διαμάχη μας».
«Δεν ήταν εύκολο. Ούτε για εμάς ούτε για τους Έλληνες φίλους μας. Το δέντρο της ιστορίας είναι πολύ υψηλό, ειδικά στα Βαλκάνια. Το πρόβλημα δεν είναι να αναρριχηθείς σε αυτό. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κατέβεις, επειδή οι σκάλες που οδηγούν κάτω είναι στενές. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος πτώσης, απαιτείται γνώση, τεχνογνωσία αλλά, πάνω απ ‘όλα, θάρρος». «Αλλά αυτός ο κίνδυνος στον οποίο πρέπει να εκτίθενται οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την άβυσσο της απελπισίας στην οποία βρίσκεται ολόκληρο το έθνος. Έχουμε άλλη επιλογή; Φυσικά, υπάρχει πάντα μια άλλη επιλογή! Θα μπορούσαμε να περάσουμε έναν ή περισσότερους εκλογικούς κύκλους και να χάσουμε ένα τρένο ή ακόμα και το τελευταίο τρένο για την Ευρώπη και να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε και να κατηγορούμε τους γείτονές μας για την κακή μας μοίρα, κατηγορώντας την Ευρώπη για την έλλειψη αρχών της, για την αδιαφορία του κόσμου. Θα μπορούσαμε, χωρίς κανένα κίνδυνο, να παραμείνουμε στην κορυφή του δέντρου και να τρόμε τα πικρά φρούτα του φόβου και της δυσπιστίας. Θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τον παραδοσιακό πατριωτισμό».
Ένα καλό νέο από τα Βαλκάνια
«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε πατριώτες με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και οραματικό τρόπο. Ας διατηρήσουμε την ψυχή μας, τόσο στενά συνδεδεμένη με το δικαίωμά μας να ορίζουμε τους εαυτούς μας ως Μακεδόνες (sic), ένα δικαίωμα που επιβεβαιώνεται από αυτή τη συμφωνία. Η ψυχή μας ορίζεται επίσης από τη γλώσσα μας, τη μακεδονική (sic), μια σλαβική γλώσσα του Νότου. Ας μη θυσιάσουμε αυτά τα πράγματα στο βωμό της ιστορίας». «Αντί για συνεχείς διαμάχες για το παρελθόν, αποφασίσαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχει γόρδιος δεσμός που δεν μπορεί να κοπεί, όχι με ένα σπαθί αλλά με υπομονή, με αφοσίωση, με επιμονή και με θάρρος».
«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαιτητική προς τη χώρα μου, αλλά με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Με αυτή τη συμφωνία διατηρούμε και επιβεβαιώνουμε τις αξίες που είναι ιερές για κάθε έθνος: η ταυτότητά μας και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν. Ταυτόχρονα, κάνουμε μια διαφορά μεταξύ της αντίληψής μας και της ελληνικής αντίληψης για τη Μακεδονία, με την ελπίδα ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να ζουν με αναγνώριση, κατανόηση και αρμονία».
«Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο σημείο. Ανοίγουμε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι τελικά ένα καλό νέο από τα Βαλκάνια. Σε μια εποχή όπου το κύμα του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού είναι όλο και πιο διαδεδομένο στον κόσμο, αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί μπροστά στην πλημμύρα κακών ειδήσεων που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο».
Η Ευρώπη να επιδείξει το ίδιο θάρρος
«Τώρα περιμένουμε την Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι κάποιος στα Βαλκάνια δείχνει ηγετικό ρόλο και θάρρος, προσβλέποντας στο μέλλον και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει με τις άλλες χώρες μέλη στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Εναπόκειται στην Ευρώπη τώρα να δείξει το ίδιο θάρρος. Πρέπει να μας απλώσει το χέρι και να δώσει στην πατρίδα μου την ευκαιρία, λαμβάνοντας την απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το αξίζαμε αυτό» (sic).
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια 9η θετική έκθεση για τη χώρα μας και η ΜΚΟ Freedom House εκτιμά ότι η μεγαλύτερη δημοκρατική ανάκαμψη στην Ευρώπη φέτος θα πρέπει να γίνει στη Μακεδονία (sic). Είμαστε μια μικρή χώρα που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία επειδή αγωνιζόμαστε για τις ίδιες αξίες με εκείνες για τις οποίες δημιουργήθηκε η ΕΕ».
«Η ίδια αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, σύμφωνα με τον Robert Schuman, {«δεν θα συμβεί αμέσως ή σε μια συνολική κατασκευή. Θα γίνει με συγκεκριμένα επιτεύγματα, δημιουργώντας πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη}. Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (sic) είναι ένα επίτευγμα για το οποίο ο ιδρυτής της ΕΕ θα ήταν περήφανος. Είναι λοιπόν καιρός η Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη».
Περιμένω, ως έλληνας Μακεδόνας, να διαβάσω τώρα στο ίδιο Βήμα της ίδιας γαλλικής εφημερίδας τον διπλωματικό αντίλογο ή τη σύμφωνη γνώμη του δικού μας υπουργού εξωτερικών κ. Κοτζιά…
Διαφορετικά η εκλεπτυσμένη σκοπιανή προπαγάνδα, που ήταν διαχρονική, θα συνεχίζεται παράγοντας σε βάρος μας τετελεσμένα. Ας μην εκπλησσόμαστε.
Αδικα θα περιμενετε κ.Αλκη Καλλιαντζιδη τον δικο μας υπουργο Εξωτερικων κ Κοτζια , να γραψει ”εκλεπτυσμενο” αντιλογο με τετοιο κειμενο για την Συμφωνια .
Εδω και μια εβδομαδα διαβαζει ”σκονακια” -οπως ειχαν, οσοι συνομηλικοι σας και πολλων αλλων συνανιχνευτων ,ηθελαν να αντιγραψουν σε καθε ειδους εξετασεις και εδω και πεντε ημερες ανεβηκε στην εξεδρα -και θα συνεχισει να ειναι εκει με τον κ. Τσιπρα – για να τους δοξαζουμε με το Ωσσανα και κανουν πως δεν γνωριζουν οτι μετα το Ωσσανα ακολουθει και κατι αλλο, που ο Ελληνορθοδοξος λαος το ακουει και το βιωνει καθε Μεγαλη εβδομαδα και γιαυτο δεν το ξεχνα και θα το πει γιαυτους , οταν καθησει ο κουρνιαχτος .
Ηδη εχει βρει και το επιθετο του κ. Καμμενου , παλι απο το Θειον δραμα, αλλα προς το παρον δεν το εκστομιζει.
Το δραμα με την επαισχυντη αυτη Συμφωνια θα κρατησει καμια 5ετια, οποτε θα δουμε ολες τις σκηνες και ολες τις αντιδρασεις , μαζι και απροβλεπτες συνεπειες, γιατι δεν εχουμε και το Ρωμαικο κρατος που επεβληθη στη Παλαιστινη μετα την Σταυρωση του Χριστου.
Γιατι Θεε μου επετρεψες να συμβει αυτο και μαλιστα με καθεστως Δημοκρατιας και χωρις ”να ανοιξει μυτη”;;;.
Παλι εκατονταδες χρονια ραγιαδες , οπως τα 400 της Τουρκοκρατιας;;;.
Πολύ καλό κ.Καλλιαντζίδη !!!
Ευχαριστώ πολύ.