του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.
Η σύνθεση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αμάλγαμα από το «αριστερό» ΠΑΣΟΚ ως την Ακροαριστερά. Η κοινωνική οτιδήποτε. Από τη Γιάννα Αγγελοπούλου ως το κοινωνικό περιθώριο που αρέσκεται, χωρίς να το έχει πάντοτε ανάγκη, να κοιμάται τα βράδια στα παγκάκια και να σιτίζεται με κουπόνια.
Η ιδεολογική ταυτότητα της ηγετικής ομάδας είναι, επίσης, ένα κράμα λενινισμού, σταλινισμού, αναρχισμού, τριτοκοσμισμού, και μερικών εξουσιομανών αναθεωρητών του πάλαι ποτέ ευρωκομμουνισμού.
Στην ελληνική κοινωνία ο χώρος αυτός, που ηττήθηκε στρατιωτικά στον Εμφύλιο αλλά κυριάρχησε ιδεολογικά, ασκούσε μια γοητεία. Αποτέλεσε ευτύχημα το ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός απέφυγαν να περάσουν στο στρατόπεδο του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού και δεν βίωσαν τις τραγικές εμπειρίες των λαών που υπέστησαν τις συνέπειές του. Παρά την άμεση επαφή με τους λαούς των χωρών του Ανατολικού συνασπισμού και την εξιστόρηση των βιωμάτων τους, η ελληνική κοινωνία συνέχιζε να ενθουσιάζεται από το «αριστερό όραμα». Και τον ενθουσιασμό της αυτό τον μετουσίωσε σε ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Η πολιτική αυτή εξέλιξη έχει και τα καλά και τα άσχημά της. Το καλό είναι ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει το «αριστερό όραμα» στην πιο light εκδοχή του. Είναι άλλο πράμα ο Τσίπρας και άλλο ένας σκληρός κομμουνισμός με αρχηγούς τύπου Ζαχαριάδη. Το κακό είναι πως ακριβώς επειδή το βάθος της ιδεολογικής συγκρότησης των ανθρώπων που διαχειρίζονται σήμερα την κυβερνητική εξουσία είναι λενινιστικό, που σημαίνει πως διαμορφώθηκαν ιδεολογικά με αντίληψη κατάληψης της εξουσίας ακόμη και με τα όπλα, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς πως θα την εγκαταλείψουν τώρα που την κατέκτησαν με την ψήφο του ελληνικού λαού, άρα έχουν την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση.
Για να είμαστε σαφείς: οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία δεν πρόκειται να φύγουν με τη βούλησή τους.
Δεν πρόκειται να διενεργήσουν εκλογές νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, και αν το κάνουν, θα το κάνουν επειδή η συγκυρία θα τους ευνοεί.
Χαρακτηριστική περίπτωση ερωτικής σχέσης της Αριστεράς με την εξουσία υπήρξε ο Εμφύλιος. Δεν είναι μόνο που πήραν τα όπλα και βγήκαν στα βουνά για να την κατακτήσουν, αλλά και η κρίσιμη περίοδος προς το τέλος του πολέμου, όταν ο Δημοκρατικός Στρατός έμεινε από εφεδρείες και αναζήτησε μαχητές στα σλαβομακεδονικά τάγματα που δημιούργησε – με τις γνωστές και αμφιλεγόμενες συμφωνίες και συνέπειες. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.
Η κομμουνιστογενής Αριστερά –και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό ιδεολογικό αφήγημά του συγκαταλέγεται σ’ αυτήν– έχει απολέσει την αίγλη της διεθνώς. Η μαρξιστική θεωρία πέραν μιας καλής ανάλυσης της φύσης του κεφαλαίου δεν έδωσε σε οποιαδήποτε εμπειρική εκδοχή της δείγματα ότι μπορεί να εξισορροπήσει την κοινωνική δικαιοσύνη με τη δημοκρατία. Αντιθέτως, σε όλες τις περιπτώσεις οδήγησε στη διαμόρφωση νομενκλατούρας και αυταρχικών καθεστώτων. Βεβαίως, οι θεωρητικοί του μαρξισμού αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τα καθεστώτα που βίωσε ο κόσμος στην Ρωσία, την Κίνα, την Ανατολική Ευρώπη, ή οπουδήποτε αλλού.
Είναι δυστύχημα που μια ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να διαχειριστεί σήμερα τις τύχες των λαών, διότι η επιδρομή της αγοράς απειλεί την ανθρωπότητα.
Μπροστά στο αδιέξοδο μιας κοινωνικής πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο και την επέλαση της λογικής της ελεύθερης αγοράς, ο καθημερινός άνθρωπος στέκεται αδύναμος. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο απευθύνθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον ξεγέλασε, και τώρα, αν και νιώθει πως έχει απολέσει την αποδοχή του, προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία υπονομεύοντας οποιαδήποτε –έστω και μικρή– ελπίδα.
Το πολιτικό δέμας και των διαφαινομένων ως διαδόχων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επίσης ελάχιστο, αλλά μια πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση δείχνει παντελή αδυναμία να διαχειριστεί τα οικονομικά και οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε μια τραγωδία. Δυστυχώς, ούτε και εκεί που θα μπορούσε, υποτίθεται, ως Αριστερά να προσφέρει κάτι καινούριο, όπως είναι οι θεσμοί, δεν το επιδίωξε. Ευτυχώς, καλύτερα, διότι τα δείγματα που έδωσε όπου επιχείρησε να επιφέρει κάποιες αλλαγές, είχαν μια ολοκληρωτική χροιά.
Εν είδει μαθητευόμενων μάγων αποδόμησαν ό,τι είχε αφεθεί, έστω και ελάχιστα, όρθιο από την παντελή αδυναμία και προκατόχων τους να διαχειριστούν μια δύσκολη, πράγματι, κρίση.
Ο υπουργός οικονομικών Τσακαλώτος ομολογεί πως από τα κυβερνητικά λάθη εξαφανίστηκε η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, με την ευκολία ανθρώπου που περπατά στην παραλία και τρώει σπόρια. Και κανείς δεν αντιδρά.
Πέραν της αναπαραγωγής της νομενκλατούρας, που δεν αφορά την κοινωνία, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να δώσει και δεν μπορεί τίποτε να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Θα ήταν πράξη σωφροσύνης η προσφυγή στις κάλπες. Μια, τουλάχιστον, κάποια προσφορά στην πατρίδα.
Και κάτι τελευταίο. Εγκλήματα και πράξεις κολάσιμες διαπράχθηκαν πολλές στο παρελθόν. Μια κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα. Και πρέπει να το κάνει. Όχι όμως ευκαιριακά, όπως γίνεται σήμερα για αποπροσανατολισμό.
Ήταν πολλά αυτά με τα οποία ταλάνισε την ελληνική κοινωνία η Αριστερά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση που αρέσκεται να καπηλεύεται τον πολιτικό αυτόν χώρο, ας κάνει κάτι ελάχιστο. Το επιχείρημα «οι άλλοι καλύτεροι ήταν;» δεν πιάνει. Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς: «οι άλλοι δεν ήταν Αριστερά. Από εσάς περίμεναν τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη την οποία αφανίσατε».
pontos-news.gr
Αγαπητε κ. Σαββιδη ,σας συγχαιρω θερμως ,γιαυτο το τολμηρο αρθρο σας και θερμοτερα γιατι το δημοσιευσατε στον ιστοτοπο ΠΟΝΤΟΣ ΝΙΟΥΖ, απο τον οποιον θα το διαβασουν σχδον ολοι οι Ποντιοι, που μαζικα εστηριξαν τον πρωτο διδαξαντα τον κ. Τσιπρα για τον τροπο καταληψεως και διατηρησεως της εξουσιας για (10 )χρονια-μεχρι του θανατου του -μακαριτη Ανδρεα Παπανδρεου , μετα την βαθια γονυκλισια του στην Σουμελα το 15αυγουστο του 1981. Ελπιζω ,ομως, να διαβασατε τα σχολια των αναγνωστων- σχολιαστων στο αρθρο του κ. Παπαχελα με τιτλο ” Κυνηγωντας το παρελθον”, που δημοσιευσατε στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, για να διπαιστωσετε τους ”εγκλωβισμενους” -παιδιοθεν οι περισσοτεροι- σαυτο, που πολυ ορθως ονομαζετε και εσεις ” ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας”, οι οποιοι εγκλωβισμενοι , οπως απεδειχθη στο δημοψηφισμα του 2015, εγγιζουν το 60%. Ομως ,αγαπητε κ. Σαββιδη ,οπως ”απο το ροδο βγαινει αγκαθι και τουμπαλιν” να ειστε -ειμαστε βεβαιοι ,οτι ολοι αυτοι θα ζησουν στο πετσι τους την ακυρωση των ονειρων τους και οπως οι σοβιετικοι μετα την καταρρευση του κομμουνισμου θα ”εκτραπουν” -αν δεν βρεθει κανενας ΠΟΥΤΙΝ – προς αγνωστες-πλην αριστεροκομμουνισμου- κατευθυνσεις και η Ελλαδα μας μετα το 2021 (200 χρονια μετα την Επανασταση του 1821) ,Η, θα γινει κανονικο ευρωπαικο κρατος ,Η,θα κατατμηθει σε κρατος Ευρωπαικο και σε κρατος Ανατολικο,-κατι σαν την Τσεχια και Σλοβακια- , με προβλεψη ΜΟΥ το Ευρωπαικο κρατος να εχει το Αιγαιο μεχρι την Κρητη,- μπορει και την Κυπρο- . Μη ξεχνατε οτι αυτο καταφεραν και ” τα πολυτραγουδισμενα απο τους αριστεροδημοκρατες ”της Αμυνης τα παιδια” ,το 1916 και γεννησαν τον εθνικο διχασμο, που ακομη λιπαινεται”. ΟΜΩΣ εν τελει και παλι αγαπητε κ. Σαββιδη , ολα οσα περιγραψατε ,οτι ενδεχομενως μπορει να γινουν , τελουν υπο την αιρεση της παραμονης στην εξουσια της ζερβοδεξιας κυβερνησεως , χωρις να υπολογιζετε την σταση του ”δεξιου κερατος της” ,υπο τον κ. Καμμενο, ο οποιος μαλλον τελει σε ετοιμοτητα και περιμενει το μεγαλο εκουσιο ,η, ακουσιο λαθος του ”αριστερου κερατοςε” και ειναι και σε καταλυτικο ποστο. Σ υ ν ε χ ι σ τ ε . ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ..ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Αυτη η ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας δεν θα υπηρχε , αν δεν συνεπρατταν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ εφημεριδες, τηλεορασεις , συνδικαλισταδες , δημαρχοι -που μετωνομασαν σχεδον ολες τις οδους, με τις ”ηρωικες” μορφες της σοσιαλαριστεροκομμουνιστικης Παραταξεως ονομασιες, που ακομη δεν αλλαξαν- ” και δασκαλοκαθηγηταδες , που ξεχασαν μετα τις 18 0κτωβρη 1981 ,τι ειχαν βιωσει και διδαχθει απο το 1941. Μπορει να μη τα ”εφαγαν ολοι μαζι τα λεφτα, αλλα την ιδεολογια τους την ξεπουλησαν ολοι οι προαναφερθεντες για θεσεις ,μισθους και συνταξεις στο φτωχο απο το 2010 Δημοσιο και τωρα βγαζουν και την γλωσσα σε οσους συνελληνες δεν ”εμηδισαν”.
Τι να προσφέρουν, κ. Σαββίδη, στην Πατρίδα; Ό,τι τής πρόφεραν και οι άλλες συμμορίες, που την κυβέρνησαν από την Μεταπολίτευση και μετά και ειδικά μετά το 1981;
Για να προσφέρεις στην Πατρίδα πρέπει να την νοιάζεσαι και τούτοι εδώ είναι τουλάχιστον ειλικρινείς, εν αντιθέσει προς τούς προηγουμένους. Αυτοί ομολογούν ότι, ως εθνομηδενιστές, που είναι, ότι δεν πολυσκοτίζονται για το όνομα τής Μακεδονίας, τα ελληνοτουρκικά, τον λαθροεποικισμό της. Βεβαίως, είναι τάχα αριστεροί, αλλά με δεξιές τσέπες. Τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι άλλοι, απλώς παρουσιάζονταν με προβιά προβάτου.
Η πολιτική αλλαγή, που επιβάλλεται, μπορεί να είναι μόνο μία:
Tο σημερινό πολιτικό σύστημα, αυτό που εκτρωματικά διαμόρφωσε η «μεταπολίτευση», πρέπει να καταστραφεί. Nα εξαλειφθούν οι συνταγματικές και θεσμικές του προϋποθέσεις. Xωρίς την παραμικρή επιείκεια για τα σημερινά κωμικά, αλλά άκρως τοξικά απομεινάρια του.
(Χ. Γιανναράς, Καθημερινή 02.12.2012).
Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, απλώς θα είναι μία από τα ίδια.
Αγαπητε κ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ,χωρις καμια διαθεση αντιδικιας μαζι σας, και εσεις και ο κ. Γιανναρας-που τον επικαλειστε και τον οποιον διαβαζω- δεν εξειδικευετε-περιγραφετε, τι ακριβως θα αντικαταστησει το πολιτικο συστημα της Μεταπολιτευσης , με τις αποτυχημενες πολιτικες των γνωστων μας πια πολιτικων αρχηγων και πρωθυπουργων, οι οποιοι-οπως ολοι οι ανθρωποι ,(και τα αδελφια ακομη ) δεν ειναι ολοι ιδιοι και δεν εβλαψαν το ιδιο την Πατριδα. Εαν κινηθουμε δε με την μεθοδο της ατοπου απαγωγης, μαλλον ο κ. Γιανναρας δεν επιθυμει ,ουτε προκρινει Δικτατορια Εθνικιστικη ,η, Κομμουνιστικη-που πια δυσκολα επιβαλλεται-, οποτε το αλλο υπαρκτο πολιτευμα που απομενει ειναι η Συνταγματικη Βασιλευομενη Δημοκρατια και αυτο γιατι πρεπει να αποκλεισουμε την Ελβετικη Ομοσπονδια των Καντονιων, επειδη τοτε θα γινουμε ”απο δυο χωρια χωριατες”. Μηπως να μας λεγατε τις δικες σας προτιμησεις, για να τις επεξαργασθουμε και να γινει η ξακουστη ωριμανση;;;. Για σκεφθειτε,εν τελει, ΑΝ ολοι-οπως εσεις και ο κ. Γιανναρας- απορριπταμε ολους απο την οικογενειες μας , τις επιχειρησεις και τις υπηρεσιες (οπου εργαζομεθα) ,η, τα νοσοκομεια, που ολα αυτα δεν ”πανε καλα” και καποιοι μας φταινε , χωρις να τους αντικαταστησουμε -δεν εχουμε και χρηματα- με κατι καλυτερο και καλυτερους , τι θα προσφεραμε στους Ελληνες;;; Ξερετε ποσο μας βλαπτουν ολους στα μνημονιακα χρονια οι βαβελικες γραφιδες των δημοσιογραφων και διαφορων συντασκτων των εφημεριδων, που ”δεν πατανε στην γη και μαλιστα την Ελληνικη”, με τα τοσα εθνικα προβληματα. Δεν ειναι τυχαια η φραση ” ο καθενας λεει και γραφει το κοντο και το μακρυ του”, ενω η πολιτικη ειναι καθημερινη πραξη ηθικου, εθνικου και κοινωνικοοικονομικου καθηκοντος. Μηπως πρεπει να δεχομαστε με δυσπιστια και καχυποψια τις προτασεις ολων των νεφελοκατοικων συνελληνων;;;. Καλο μηνα.
Αυτό που λέει ο Γιανναράς και όχι μόνο, αλλά φωνάζω κι εγώ χρόνια τώρα, είναι ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα τής χώρας. Αν αυτό γίνει αντιληπτό και κατανοητό και ξεφύγουμε επιτέλους από την κομματική νοοτροπία, τότε και μόνο τότε θ’ αρχίσουμε να αναζητούμε τον σωστό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, αντί να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία, για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη φατρία που θα κυβερνήσει, γυρίζοντας σαν τα γαϊδούρια γύρω από το μαγκανοπήγαδο, χωρίς καμμία πιθανότητα εξόδου από το αδιέξοδο.
Βέβαια, τώρα μάλλον είναι για όλα πολύ αργά. Αυτά έπρεπε να τα είχαμε σκεφθεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν, όταν ήδη βλέπαμε ότι το λεγόμενο κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν είναι παρά μία ολιγαρχία (κομματαρχία, με έντονα τα στοιχεία τής οικογενειοκρατίας, ευνοιοκρατίας και τής εξ αυτών πηγάζουσας διαφθοράς και σαπίλας).
Αλλά ακόμη και όταν άρχισε η λεγομένη “κρίση” (δεν πρόκειται για απλή οικονομική κρίση, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα, όχι τού παρόντος), έπρεπε να είχαν παραμερισθεί οι συμμορίες που την προκάλεσαν, να έχει διαλυθεί η Βουλή και να είχε ανατεθεί η χώρα σε εξωκομματικά στελέχη, τα οποία να μην παρεμποδίζονται από κηφήνες-βουλευτές και πολιτικά κόστη και απερίσπαστα να μπορούσαν να καταρτίσουν σχέδιο σοβαρό για την ανάκαμψη τής χώρας, όσο τουλάχιστον αυτή ήταν δυνατή.
Δυστυχώς, τώρα είναι αργά για όλα πια και, για να χρησιμοποιήσω άλλη μία φορά τον Γιανναρά, απλώς παρακολουθούμε την κηδεία μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε νεκροί.
Κανεις δεν λεει -γραφει το αντιθετο , αλλα με τι και με ποιους θα αντικασταθει αυτο το συστημα ;;;. Το προτεινει κανεις συγκεκριμενα και με ανθρωπους, οι περισσοτεροι των οποιων ειναι ” β.βολεμενοι”, γιαυτο και μιλουμε και γραφουμε-ο κ. Γιανναρας πρωτος- για γενικη παρακμη σε ολα τα επιπεδα της εξουσιας απο την Τοπικη Αυτοδιοικηση, το Δημοσιο και τον Ιδιωτικο Τομεα ακομη. Με την βουκεντρα των μνημονιων εδω και επτα χρονια και ακομη δεν καταλαβαμε,η, δεν θελουμε να κατασλαβουμε τι πρεπει να αλλαξουμε για να γινουμε κανονικο ευρωπαικο κρατος και κανονικοι ευρωπαιοι πολιτες. Ειμασταν τετοιο κρατος απο το 1950-80 και τετοιοι πολιτες και ΤΟΣΟ ανοικοκυρευτοι , ακαματηδες ,ανηθικοι και παρανομοι, η, τελος παντων ειμασταν ποτε σε τετοια χαλια ;;;. ΚΑΙ αν δεν ειμασταν ας ξαναγυρισουμε εκει που ειμασταν τοτε ,με καταργηση ολων των νομων , που μας εφεραν σαυτο το σημειο .Επι πλεον, δεν μπορουμε να εντοπισουμε τους περισσοτερο υπαιτιους πολιτικους και κομματα , για να τα βγαλουμε απο το προσκηνιο;;;. Ποσο εξυπνοι ειναι οι Δανοι ,που μειωσαν τους (38 )βουλευτες του σοσιαλδημοκρατη Νταισεμπλουμ σε( 9) στις τις προσφατες εκλογες και γιατι εμεις φθασαμε στο σημειο -σχεδον ολοι- να λεμε οτι παρα την μειωση του ΠΑΣΟΚ απο το 2012, το κρατος ακομη πασοκρατειται και τροφοδοτει και τον Συριζα ,σε ολα τα επιπεδα;;;.Παντως με ικανοποιησε η καταληξη σας οτι ειναι αργα -ποτε δεν ειναι αργα βεβαια, αρκει να ξεκινησει κατι δυνατα-για τον κ. Γιανναρα και τους ομοφρονες του , που διασπαρτα και μονο, κανουν ,διαπιστωσεις και γραφουν κηδειοσημα, ενω τα χρονια περνουν.
Γράφω σαφέστατα στο σχόλιό μου 2.1.1, “Αν αυτό γίνει αντιληπτό και κατανοητό και ξεφύγουμε επιτέλους από την κομματική νοοτροπία, τότε και μόνο τότε θ’ αρχίσουμε να αναζητούμε τον σωστό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, αντί να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία, για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη φατρία που θα κυβερνήσει, γυρίζοντας σαν τα γαϊδούρια γύρω από το μαγκανοπήγαδο, χωρίς καμμία πιθανότητα εξόδου από το αδιέξοδο”. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να επικεντρώσουμε την σκέψη μας στην αναζήτηση συστήματος άλλου από το αποδεδειγμένα αποτυχημένο σημερινό.
Μόνον ένας δρόμος υπάρχει: Να αναλάβουν τα ηνία της χώρας πρωτοπόρες δυνάμεις που προέρχονται από έναν καινούργιο κόσμο που γεννιέται μέσα από την κρίση. Από τον χώρο των νέων επιχειρηματιών, τον χώρο τον πνευματικό, τον επαγγελματικό, τον επιστημονικό, τον εργασιακό, τον αγροτικό και τον κοινωνικό, για να διαλύσουν τους μύθους, να αποκαλύψουν αλήθειες και να απαλλάξουν τη χώρα από τις συσκοτισμένες δυνάμεις της αδράνειας, της ιδιοτέλειας, της δημοκοπίας και του παραπλανητικού λαϊκισμού θεμελιώνοντας ένα διατηρήσιμο και αξιοπρεπές μέλλον»,
θα πει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ελπιζουμε και εσεις και εγω – κ. Χρηστε- και αλλοι φυσικα, οτι χρονια τωρα θα καταγραφει τετοιους ανθρωπους ο ”πιρανχας” κ. Αλεκος Παπαδοπουλος και θα καταφερει να τους προτεινει στα ψηφοδελτια , για να τους εκλεξουμε στις γενικες εκλογες . Αλλοιως -ε αλλοιως- επιδιωκει την δημοσιοτητα και εμεις θα ψηφιζουμε και θα εκλεγουμε ,βασει της λαικης παροιμιας ”λαχανα τρως , λαχανα μολογας”. Για σκεφθειτε οτι αυτους ,που τωρα ολοι βριζουν -σαν απατημενοι συζυγοι- τους ψηφιζαν απο το 1981-2009, καπου (22) χρονια πανω απο τρια εκατομυρια συνελληνες Πασοκοι και καπου (8) χρονια ,παλι τρια εκατομμυρια συνελληνες Νεοδημοκρατες. Οι δε αυτοαποκαλουμενοι ως Αριστεροι εκλεχτηκαν -σχεδον ολοι- σε Δημους, Νομαρχιες, Περιφερειες , Συνδικαλιστικα και αλλα σωματεια και ”εφαγαν” και αυτοι καλα και τωρα ολοι λενε πως ”φταιει ο Χατζηπετρης”. Ο Θεος να βαλει το χερι του για το μελλον της Πατριδος αγαπητε μου. Καλο μηνα και σ’εσας.
Κι αυτός δεν είναι παρά ένας απ’ αυτούς που υπηρέτησαν το σάπιο κατεστημένο (δημιούργησε για καθαρά κομματικούς λόγους τον παταγωδώς αποτυχημένο “Καλλικράτη”), ένα καβαλημένο καλάμι (Χρήστο, τον έχεις γνωρίσει από κοντά, έχεις κουβεντιάσει μαζί του; ), που θα επιλέξει προφανώς στελέχη από το κόμμα, στο οποίο ανήκε.
Αλλά ακόμη κι αν υποτεθεί ότι είναι ο αλλήθωρος στην χώρα των στραβών, τίνι τρόπω θα εκλεγεί και θα κυβερνήσει; Με κανονικές κομματικές εκλογές; Ξέχνα το, αποκλείεται να κερδίσει και ακόμη περισσότερο αποκλείεται (βλέπε 2.1.1) να επιβάλει μέτρα σωστά, τα οποία θα σκοντάφτουν πάνω σε αντιπολιτευόμενους βουλευτάδες.
Ο Παπαδόπουλος δεν έκανε τον Καλλικράτη. Έκανε τον Καποδίστρια. Τον Καλλικράτη, που κατέστρεψε τη χώρα, τον έκανε ο Ραγκούσης.
Σωστά. Στο όνομα έκανα λάθος. Ο σκοπός ουσιαστικά ήταν ο ίδιος.
Δυστυχώς αγαπητέ κύριε Σαββίδη, ή όποιος άλλος σχολιάζει ως διαχειριστής, και το σχέδιο “Καποδίστριας” (κρίμα για αυτή την σπουδαία ιστορική προσωπικότητα) υπήρξε σε πολλές περιστάσεις κραιπαλώδες.
Ξέρω συνένωση κοινοτήτων με τέτοια μαεστρία που συνέθεσαν ένα περίτεχνο “τρίγωνο του διαβόλου” ώστε να επανεκλέγονται μονίμως πασόκοι.
Μια κανονική ροή δρόμου που συνένωνε νοητά τρεις πρώην κοινότητες, διαχωρίστηκε …ανεξήγητα στο τρίτο κοινοτικό διαμέρισμα, το οποίο αποσπάσθηκε από την φυσική του απόληξη για να ενσωματωθεί σε άλλη συστάδα κοινοτήτων που συνέθεταν μια άλλη διαφορετική φυσική διαμόρφωση.
Απλώς ο “Καλλικράτης” (έχετε απόλυτο δίκιο) τα ισοπέδωσε όλα.
Στα χωριά είναι κρανίου τόπος, ως να μην υφίσταται αυτοδιοικητικός μηχανισμός…
Για να σας δώσω να καταλάβετε ότι αυτές οι “μεταρρυθμίσεις” δεν είναι και τόσο ακομμάτιστες και αδιάβλητες, στην μεγάλη κλίμακα.
Δείτε σας παρακαλώ στον χάρτη, που βρίσκεται ο νομός Αχαΐας.
Ε, εξηγήστε μου λογικά για ποιον λόγο δεν έχει ενσωματωθεί διοικητικά στην Πελοπόννησο.
Αν όχι με κριτήριο κομματικούς συσχετισμούς, τότε με τι κριτήριο αποσπάστηκε από την φυσική της θέση;
Οι δε στις περισσότερες περιπτώσεις κραιπάλη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας, έγιναν επί αυτών των “μεταρρυθμίσεων” (Καποδίστριας, Καλλικράτης).
Είμαι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, όταν όμως είναι σοβαρές και έχουν πρόταγμα ακομμάτιστο και υπερβατικό της κακοδιαχείρισης, που αναδεικνύουν την περιφέρεια και δεν μεταφέρουν απλώς σε αυτήν με την μορφή διάχυσης, την διαφθορά και τον υδροκεφαλισμό του κεντρικού κράτους.
Πιστεύω ότι ο περιώνυμος “εκσυγχρονισμός” ήταν απλώς μια στρεβλή αντίληψη των μεταρρυθμίσεων, και καθιέρωσε την μετατόπιση του σκοπού της πολιτικής από το συμφέρον των κοινωνιών στο συμφέρον των αγορών.
Έτσι, αντί η πολιτική να κρίνεται με βάση την ποιότητα και κοινωνική ευημερία, το κοινωνικό καλό στιγματίστηκε, όπως και η έννοια της εθνικής παιδείας κλπ.
Αυτός είναι ο μυρηκαστικός “εκσυγχρονισμός” στην χώρα μας, σε επίπεδο κρατικών ελίτ.
Πεδίο δόξης λαμπρόν βρήκαν συνεπώς οι λαϊκιστές όχι επειδή αγαπούσαν τον λαό, αλλά επειδή ήθελαν να τον χειραγωγήσουν εξαιτίας ενός μυωπικού πολιτικού συστήματος.
Αν δεν αναδειχθούν υγιείς δυνάμεις στην πολιτική δεν θα βγούμε στο ξέφωτο δυστυχώς…
σ.σ. το παράδειγμα με την Αχαΐα (επί Καλλικράτη) το ανέφερα για να σας δώσω να καταλάβετε αντίστοιχο παράδειγμα (επί “Καποδίστρια”) σε επίπεδο κοινοτήτων, που έτυχε να γνωρίζω, ως παραβολής της μεγάλης κλίμακας στην μικρή του προηγούμενου σχεδίου.
Τι ειναι αυτά;;; Διαβάζετε τι γράφετε;;;
Κι εσείς Κε Σαββιδη;;
Η αριστερά κατέστρεψε τον κόσμο;;;
Ποςο πιο δεξιά μπορεί να πάει κανεις απο την πίκρα του…..
Λυπουμαι ,αλλα με τρεις σειρες -αξιωματα,η, δογματα -δεν αντικρουονται τα αντιαριστερα επιχειρηματα, οταν η εφαρμοσμενη πολιτικη της Αριστερας πουθενα δεν ευδοκιμησε, παρ’οτι καταργησε και την δημοκρστια. Θα ηθελα να συμφωνησω ,αλλα μετα την καταρρευση του 1989, τον Καστρο ,τον Τσαβες , την Βορειο Κορεα κλπ,κλπ.-τι να λεμε τωρα-;;; Φυσικα θα συνεχισει να υπαρχει-οπως και οι αλλες πολιτικες αποχρωσεις ”οσο υπαρχουν ανθρωποι”, που ηταν τιτλος και κινηματογραφικου εργου, οι οποιοι αγωνιζονται για την ισοτητα-ισοπεδωση των ανομοιων και ανισων ,με το καλο,η, το στανιο.
Η Αριστερά δεν έχει ανάγκη επιχειρημάτων, διότι είναι από μόνη της επιχείρημα. Όποιος δεν συμφωνεί είναι φασίστας. Τελεία και παύλα.
Περί κομμάτων και συνταγματικής αναθεωρήσεως, μπορείτε ν’ ακούσετε και τον Κοντογιώργη:
Καλως . Επιβεβαιωνετε την ρηση ” ου με πεισεις κάν με πεισεις”.
https://m.youtube.com/watch?v=xrRozckHYzQ