0.-Ο κ. Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε πως με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, νομική, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν κάποιος κατάλαβε κάτι διαφορετικό απο τις συχνές δηλώσεις του πριν το Βίλνιους να μας το πει.
Στο Βίλνιους δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
1.-Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.
2.-Αυτό, προς Θεού, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία.
ΣΧΟΛΙΟ:Σημειώστε στην παράγραφο αυτή το ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Ο πρωθυπουργός δεν περιορίζεται σε μια νομικού χαρακτήρα διαφορά αλλά μιλάει για σημαντικά προβλήματα.
3.-Το πλαίσιο το οποίο οραματίζομαι- λέει ο πρωθυπουργός- έχει ουσιαστικά τρεις άξονες:
– Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στον οποίο προφανώς πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά, τα ΒΑΡΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΣΧΟΛΙΟ: Τι σημαίνει θα τεθούν τα ΒΑΡΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ; Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε ότι ο πολιτικός διάλογος άπτεται, ακόμη, και θεμάτων κυριαρχίας. Ήταν κάτι το οποίο, επίμονα, ζητούσε η Τουρκία.
-Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
ΣΧΟΛΙΟ: Όποτε συζητήθηκαn απέβησαν εις βάρος της ελληνικής πλευράς.
-Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας.
ΣΧΟΛΙΟ: Τι σημαίνει συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας; Μήπως συνδιαχείριση; Αν ναι πως θα γίνει; Αφού λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα ή χωρίς την λύση τους;
4.-Το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΣΧΟΛΙΟ:Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην εκτιμά ότι εκείνο που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ειδική σχέση. Κάτι που δεν συμφέρει απολύτως, την Ελλάδα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όλα αυτά που δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης έχουν κάποια σχέση με τις προ Βίλνιους δηλώσεις; Μήπως με όσα έλεγε προεκλογικά εξαπάτησε τους ψηφοφόρους;
Σε ώριμες δημοκρατίες θα του ζητούσαν τον λόγο. Στην ελλαδική θα επιτεθούν σε όσους επισημαίνουν την επικίνδυνη ανακολουθία του πρωθυπουργού.
Ως γνήσιος μαθητής τού Σημίτη, βλέπει να έχομε ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΔΟΑΦΟΡΕΣ με την Τουρκία.
“Σε ώριμες δημοκρατίες θα του ζητούσαν τον λόγο. Στην ελλαδική θα επιτεθούν σε όσους επισημαίνουν την επικίνδυνη ανακολουθία του πρωθυπουργού”
Σαφώς.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ”ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ” ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.
”Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο-γιατί δεν είναι μια απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου-ΑΝ ΠΟΤΕ φτάναμε σε αυτό το σημείο ,θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα. Αλλά ξέρετε ,υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχον χτίσει καριέρες ,χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποίαν δεν θέλουν να αποστούν”. Σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΚΦΩΝΗΤΕΣ ΣΕ ΡΑΔΙΟΔΩΝΑ .
Να φοβόμαστε λοιπόν όχι αυτόν τον πρωθυπουργό ,αλλά τις Βουλές που θα προκύπτουν μετά από εκλογές και τους πρόθυμους πολιτικούς που θα ψηφίζουν ”αντεθνικές” Συμφωνίες.
Ποιοι κύρωσαν την Συμφωνία των Πρεσπών;;;.
ΑΡΑ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.
«Γεωπολιτική» καί ὄχι νομική ἡ διαφορά γιά ΑΟΖ – ὑφαλοκρηπῖδα
Είναι πολύ άβολο να ξέρεις ότι η τύχη τής χώρας μας βρίσκεται στα χέρια ενός ανεύθυνου τζιτζιφιόγκου.
Εἶναι πολύ ἁρμόζον γιά τήν χώρα μας τήν ἐποχή αὐτή τό ἀπόφθεγμα τοῦ Μίλαν Κούντερα
«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
῾Η ἀποδόμηση καί ἡ ἀπαξίωση τῆς ἱστορίας μας, τῆς ἔννοιας τοῦ ἔθνους, τῆς γλώσσας μας, τοῦ πολιτισμοῦ μας, κάθε ἱεροῦ συναισθήματος, πολλά χρόνια τώρα, πρός ὄφελος πολυεθνικῶν συμφερόντων, παγκοσμοιοποίησης, ἐνεργειακῶν συμφερόντων ξένων ἑταιρειῶν, καί ὁ νέος τρόπος ζωῆς μέ παροχές ἀντί γιά ἐπιβράβευση τῆς σκληρῆς προσπάθειας καί τῶν καλυτέρων, καί ἡ ´εκπαίδευση ´στήν ἀδιαφορία γιά τόν τόπο, πηγαίνει ὄχι στήν συνάντηση μέ τήν ἱστορία πού βρίσκεται σέ ἄλλη πλευρά, ἀλλά σέ προσπάθειες πλήρους ἀπαξίωσης τοῦ ῾Ελληνισμοῦ.
Το είδαμε και με τούς Σλάβους των Σκοπίων αυτό. Από το 1944, όταν άρχισαν να τούς πιπιλάνε το μυαλό ότι είναι “Μακεδόνες” και μιλούν “μακεδονικά”, δεν πέρασαν παρά δύο γενεές για να το πιστέψουν/ενστερνισθούν και να ξεχάσουν την σλαβική των καταγωγή.