Ο πρόεδρος της Επαναστατικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (Dev-İş) Κοράλ Ασάμ προστέθηκε στη λίστα με τα ονόματα στα οποία η Τουρκία έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα, επικαλούμενη τους κωδικούς «N-82» ή «G-82», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η είσοδος του Ασάμ στην Τουρκία μπλοκαρίστηκε με την αιτιολογία του κωδικού «Ν-82».

Ο Ασάμ, ένας εξέχων συνδικαλιστής, ταξίδευε στην Τουρκία για να παρευρεθεί σε μια συνδικαλιστική εκδήλωση. Ο πρώην πρόεδρος της DEV-İŞ, Χασάν Φελέκ, που ήταν μαζί με τον Ασάμ, ανακοίνωσε ότι τους σταμάτησαν στην είσοδο η τουρκική αστυνομία και τους μετέφεραν στο Τμήμα Μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι πριν από την εμπόδιση εισόδου στον Ασάμ, έχουν εμποδιστεί να εισέλθουν στην Τουρκία οι:

ο πρώην συντονιστής Τύπου της Προεδρίας Ali Bizden, ο ερευνητής Ahmet Cavit An, ο πρώην αναπληρωτής και γιατρός Okan Dağlı, ο Πρόεδρος του Press-Sen Ali Kişmir, ο Γενικός Γραμματέας του Αριστερού Κινήματος Abdullah Korkmazhan, ο πρώην Διευθυντής του BRTK Aysu Basri Akter, ο Γενικός Γραμματέας του Münür Rahvancıoğlu, ο δημοσιογράφος Başaran Düzgün και ο δημοσιογράφος Ulaş Barış αντιμετώπισαν παρόμοια εμπόδια εισόδου.

Οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι υποστηρικτές της Ομοσπονδιακής Λύσης είχαν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα και τα κανάλια που μπορούσαν ενάντια στα εμπόδια που βιώνουν στα αεροδρόμια της Τουρκίας.

Τι είναι οι κωδικοί «N-82» και «G-82»

Οι κωδικοί «N-82» και «G-82» άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές αρχές μετά τις προεδρικές εκλογές του 2021 στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Αυτοί οι κωδικοί στοχεύουν Τουρκοκύπριους διαφωνούντες που πιστεύουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση. Οι εν λόγω άνθρωποι υποστήριξαν την υποψηφιότητα του σοσιαλδημοκράτη Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές του 2021.

«Δεν ήταν έκπληξη»

Ο Ασάμ δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια ενθαρρύνθηκε όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τις αρχές του κατοχικού τμήματος της Κύπρου.

Μιλώντας στην  YeniDüzen, ο Ασάμ είπε ότι «το κύριο αίτημα προήλθε από τις «αρχές της Βόρειας Κύπρου» και δήλωσε ότι στόχος του είναι να αντιμετωπίσει το θέμα με την Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία και να κινηθεί νομικά.

Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής επεσήμανε παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν. Ο Ασάμ είπε, «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για την ειρήνη στο εξωτερικό. Εκείνη την εποχή, μια ομάδα δασκάλων απαγορεύτηκε να φύγουν και κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο Ερτζάν. Πριν από 4-5 χρόνια, ο υπουργός Παιδείας της περιόδου, για τους μαθητές σπουδάζοντας στο νότο ή στο εξωτερικό, «δεν σεβάστηκε την εθνική μας υπόθεση. Ήθελε να τους εμποδίσει να δώσουν εξετάσεις στην Τουρκία και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες», είπε.

Αξιολογώντας την εμπόδιση της εισόδου του στην Τουρκία δήλωσε ότι «Δεν ήταν έκπληξη»,  όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ασάμ.

«Ωστόσο, εξεπλάγην που δεν υπήρχε σαφής εξήγηση».

Ο Ασάμ δήλωσε ότι δεν δόθηκε καμία έγκυρη εξήγηση κατά την ανάκριση ή τις μετέπειτα γραπτές έρευνες και ότι ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου ήταν ο κωδικός «N-82».

Του δόθηκε εντολή να επικοινωνήσει με την Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία για διευκρινίσεις.

Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία σε Τουρκοκύπριο συνδικαλιστή γιατί πιστεύει στην «Ομοσπονδιακή Λύση στην Κύπρο»