Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!
Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!
Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.
Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!
Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:
· ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου»
– ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»
Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.
Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:
Ø Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
Ø Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
Ø Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;
Σημειώσεις για τους συντάκτες:
[1] Το έργο που αδειοδοτήθηκε είναι ο ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2, με τις θέσεις των ανεμογεννητριών να βρίσκονται εντός της καμένης έκτασης του Έβρου, όπως προκύπτει από τα χαρτογραφικά δεδομένα του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ
[2] Η περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου» βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και έχει ως κύριο προστατευτέο είδος (είδος χαρακτηρισμού) τον Μαυρόγυπα. Κατά τη φετινή πυρκαγιά κάηκε περίπου το 85% της συνολικής έκτασης της ΖΕΠ!
[3] Δείτε εδώ το απόσπασμα πρακτικού της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ (9/8/23)
[4] Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία [για την βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Χαρτογράφηση ευαισθησίας για τον Μαυρόγυπα
– Προσδιορισμός κρίσιμων ενδιαιτημάτων (χαρτογράφηση ευαισθησίας) του Όρνιου στην Ελλάδα
– Υπουργική Απόφαση «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας Γυπαετό (Gypaetus barbatus), Όρνιο (Gyps fulvus) και Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στην Ελλάδα.
– Υπουργική Απόφαση «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη» (Neophron percnopterus) στην Ελλάδα.
[5] Πριν λίγες εβδομάδες, αδειοδοτήθηκε (από την ΑΔΜ-Θ και με σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ) ΑΣΠΗΕ που εμπίπτει εντός της θεσμοθετημένης ζώνης αποκλεισμού 5 χλμ. γύρω από τις φωλιές Ασπροπάρη, βλ. κοινό ΔΤ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ – Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ)
[6] Ως «δέουσα εκτίμηση» ορίζεται η διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων ενός έργου, αυτοτελώς και σε συνδυασμό με άλλα έργα, στις περιοχές NATURA και στα προστατευτέα αντικείμενα αυτών και η διενέργειά της καθίσταται υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αρνητική δέουσα εκτίμηση σημαίνει ότι η υλοποίηση ενός έργου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής NATURA.
Το κείμενο είναι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ως Δαδιώτης ,θα παρακαλούσα την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ,αντί να γράφει μακροσκελή και ακατάληπτα για τους ανενημέρωτους πολίτες κείμενα ,να αποστείλει αναφορά στην Εισαγγελία Έβρου με τις παραβάσεις των ελληνικών και των ευρωπαϊκών νόμων από τα μέλη της Επιτροπής και τον Περιφερειάρχη της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θράκης -που σημειωτέον εδρεύει στην Θεσσαλονίκη- .
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΦΡΩΝ ΕΛΛΗΝ, ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΑΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ ΜΑΣ ;;;. Μή γένοιτο.
Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης
Φυσικά!!! Το μόνο που κάνουν… Ξεχνάμε την βόρεια Εύβοια;; Πέρυσι. Άντε σε λίγο και η Πάρνηθα.
Τι βλακείες… εθνικοί δρυμοί και τούμπανα… ο Σόιμπλε είχε δώσει την εντολή. Θέλω τον ήλιο κ τον αέρα σας. Νομίζετε ότι για μας θα πάει η παραγωγή;;;
Και δεν είναι η μόνη επιδίωξη τα αιολικά, σε κρίσιμες περιοχές…
[…] ΠΗΓΗ […]
Και σιγά τους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους… Μα αν είχαμε την παραμικρή, ψήγμα έστω, εμπιστοσύνη, θα καταλήγαμε ως έθνος έτσι;;;
Αφού εσείς δεν θα υπογράφατε αν ήσασταν στη θέση τους ,γιατί αμφιβάλλετε για την υπευθυνότητά των συγκεκριμένων υπαλλήλων και ”δεν πάει το έξυπνο μυαλό σας” μήπως η δημοσίευση της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας έγινε για να μας θυμίσει ότι υπάρχει;;;.
Υπάρχει αλλά αντί να καταγγέλλει στο διαδίκτυο έπρεπε να στείλει αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα ,με τα άρθρα των νόμων που παραβίασαν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι.
ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ) ΔΕΝ ”ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΖΟΥΝ ” .
Δηλαδή όλα καλά απέναντι στον αδιάψευστο μάρτυρα που λέγεται χρόνος? Διότι εγώ ο ανημέρωτος απορώ με την χρόνια εγκατάλειψη της Δαδιάς απο πλευράς προστασίας. Θα ήθελα όμως κι απο εσάς, ως Δαδιώτης μια αντικειμενική πληροφόρηση για τα σχετικά. Υ.Γ. βαρύ το κρατούμενο της περσινής πρώτης πυρκαϊάς.
Απάντηση δια βραχέων -όσο γίνεται-.
Το δάσος της Δαδιάς μου , που από το 1974/75 όταν το ανακάλυψαν Ολλανδοί Ορνιθολόγοι και με εισήγησή τους η τότε κυβέρνηση το έκανε το 1980 ”ευρωπαϊκό” έκτοτε είναι οιονεί ”Άγιον Όρος” , ελεγχόμενο από Οργανισμούς και ΜΗΚΥΟ (WWF) , oi οποίοι ”από την πολλή αγάπη τους και την σφιχτή αγκαλιά τους” το έπνιξαν-έκαψαν .
Το ελληνικό κράτος-διαχρονικά- από τότε που από εμφανίσθηκαν επί ΥΠΕΞ Κ.ΓΑΠ όλες οι ΜΗΚΥΟ- διατηρούσε την υψηλή τρόπον τινα εποπτεία τους .
ΤΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ -ΟΙ ΔΑΔΙΩΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ-ΌΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ(ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ) ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ -ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ -ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΗΓΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΔΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ -ΘΑ ΞΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ .
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας- να είστε καλά.
Μιλάς με γρίφους γέροντα… Ξέρεις κάτι παραπάνω και συγκεκριμένο ;; και εμένα πάντως μου φαίνεται περίεργη η ΤΟΟΟΣΣΣΗΗΗ συγκάλυψη, συνομωσία και παράβαση
Συγκάλυψη γίνεται όταν υποβληθούν οι σχετικές αναφορές και δεν επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη για να αθωώσει ή να καταδικάσει σε Δικαστήρια.
Φυσικά και δεν επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη από τις χιλιάδες καθημερινά καφενειακές καταγγελίες (για να πληγούν η κυβέρνηση και οι Πολιτιειακοί θεσμοί).
Συγγνώμη που περιμένω μια απάντηση στην απάντησή του από τον κ.SUSPICIOUS .
Δεν καταλαβαίνω τι απάντηση περιμένετε. Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις έτσι κι αλλιώς.
Στοιχειωδώς εφόσον καίγεται δάσος, με διακηρυγμένες επιπλέον τόσες πολλές φορές από τους κυβερνώντες ότι ό,τι καίγεται θα αποκαθίσταται, τόσες πολλές φορές που καταντάει σαν τον βοσκό που φώναζε λύκος λύκος κάθε τόσο, θα έπρεπε να μην αδειοδοτηθεί το οτιδήποτε. Ακόμη και αν αυτές οι αδειοδοτήσεις ήταν έτοιμες από πριν, να αναστέλλονταν μέχρι να αποφασιστεί-μελετηθεί τα σχετικά με την αποκατάσταση. Η ορνιθολογική γιατί να απευθυνθεί σε εισαγγελέα;;; Οι εισαγγελείς δεν θα πρέπει να μεριμνούν;;; Αυτοδικαίως;;; Την διαύγεια τι την έχουμε;;; Ο κόσμος δεν πρέπει να ενημερωθεί;;; Στην Εύβοια το ίδιο δεν έγινε;;; Πριν αλέκτωρ λαλήσει Τρις… Ή κοπτομαστε για την πράσινη ανάπτυξη, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το πράσινο περιβάλλον;;;
Αντί του δημοσιεύματος της η ανυπόληπτη ελληνική ορνιθολογική εταιρεία, να κατέφευγε με αναφορά της- με στοιχεία των παραβατών και των νόμων που παρέβησαν οι υπάλληλοι- στην Δικαιοσύνη.
Αυτήν την ενέργειά της ήθελα και εγώ να την δημοσιοποιήσει για να ενημερωθεί το κοινό .
ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΉΜΗ (ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΑ;) ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΉ.
Τέτοια κανονικότητα δεν θέλουν μεν οι επαγγελματίες κατακριτές των πάντων ,αλλά είναι καιρός να θέλουν οι σώφρονες-ασχέτως κομμάτων- Έλληνες .
ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΥΣΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
Με το δημοσίευμα της όμως ανακλήθηκαν για ένα χρόνο νομίζω οι άδειες. Θα γινόταν αλλιώς;;; Όχι.
Χύνουμε δάκρυα εξίσου για την Δαδια, όσο και για την Πάρνηθα και τη Ρόδο και παντού. Στο κάτω κάτω της γραφής το πετσί μας καίγεται κάθε φορά και στην παραμικρή γωνιά.
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ”ΑΔΕΙΕΣ” ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ” ΝΑ ΔΡΕΨΕΙ ΔΑΦΝΕΣ”;;;.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΔΙΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ .
ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΑΚΟΥΕΙ ”ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ , -ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ” ΟΙ ΕΞΗΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ)-;;;. (ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ)