ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΕΙΑ;

- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Όταν η πολιτική ζωή γίνεται πασαρέλα και ο/η κάθε καλλίπυγος πιστεύει πως μπορεί να κυβερνήσει έναν λαό ο οποίος προθύμως ανταποκρίνεται, τότε η αποτυχία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα πεπραγμένα της εκάστοτε αθηναϊκής κυβέρνησης που μας επηρεάζουν.

Η διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής απαιτεί γνώση και ικανότητα. Τέτοιος πολιτικός δεν έχει εμφανισθεί εδώ και δεκαετίες.

Το σκοπιανό ξεκίνησε με την θέση των πολιτικών αρχηγών αρχές του 90 «καμιά ονομασία που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία».

Παρότι είχαμε να κάνουμε με μια μικρή, αλλά αποφασισμένη, χώρα η οποία εξήρχετο από τον τιτοϊκό σοσιαλισμό, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της. Πήγαινε από αποτυχία σε αποτυχία. Αυτό δείχνει την ανικανότητα και του πολιτικού συστήματος και του κράτους συνολικά. Των υπαλλήλων του, δηλαδή, που βολεύονται στην θέση τους και δεν μπορούν να παράγουν στοιχειώδη πολιτική.

Το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τα έκαναν μαντάρα. Ήρθαν σε αντίθεση και με τις ΗΠΑ και δεν πετυχαν αυτό που ήθελαν και με τις δηλώσεις που έκανε η πολιτική ηγεσία έδωσε τη δυνατότητα στα Σκόπια να πετύχουν την καταδίκη της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο.

Την επομένη άλλαξε και η θέση της χώρας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίζει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά διατηρεί την άρνηση της εθνότητας ως μακεδόνων και της γλώσσας ως μακεδονικής.

Μέχρι που εμφανίσθηκε το αριστερό δίδυμο Τσίπρας-Κοτζιάς που χωρίς άλλες διαδικασίες επειδή εξ ορισμού-ως αριστερά- εκφράζει τον λαό, αποφάσισε μόνο του ότι μπορεί να αποδεχθεί και σύνθετη ονομασία και να παραχωρήσει και μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Πήρε μια διευκρίνηση στη Συμφωνία ότι όταν λένε μακεδονική δεν εννοούν αυτό που παραδέχεται η Ελλάδα αλλά κάτι άλλο, ασαφές.

Μέχρι που ήρθε στα Σκόπια το δίδυμο Σιλιάνοφσκα-Μίτσκοσκι και τα ανέτρεψε όλα. Και τη σύνθετη ονομασία και τις ιστορικές διευκρινήσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ίδιο ανίκανη με την προηγούμενη Τσίπρα, ψελλίζει κάτι περί προσαρμογής των Σκοπίων στα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά αυτά για την διεθνή κοινότητα είναι παρονυχίδες. Μια εξίσου ανίκανη με την ελληνική, ευρωπαϊκή ηγεσία υπόσχεται ένα παρακμιακό μέλλον για την ήπειρο.

Η υπόθεση γίνεται βεβαιότητα αν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκλεγεί ο Ντόνταλντ Τράμπ.

Με τον Τράμπ η αντίθεση ΗΠΑ- Ρωσίας θα λειανθεί, η Ουάσιγκτον δεν θα είναι τόσο απόλυτη σχετικά με τη ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια, η Ουγγαρία λόγω της παρουσίας Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία και της πολιτικής που προτείνει στον Όρμπαν θα αποκτήσει επιρροή στα Σκόπια (ήδη παρέχει δάνειο 500 εκ. ευρώ που είναι άγνωστο απο που προέρχεται), μέσω της Ουγγαρίας, ή με την κάλυψη της Ουγγαρίας θα αποκτήσουν επιρροή στα Σκόπια Ρωσία και Τουρκία χωρίς ιδιαίτερη αμερικανική αντίδραση και ένα νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στην περιοχή μας με τον κ. Μητσοτάκη να το πληροφορείται και να το παρακολουθεί από το αεροπλάνο καθώς αλλάζει τον ένα τουριστικό προοριμό με τον άλλο. Είμαι σύμφωνος με όλους σας πως αυτή η κυβέρνηση είναι αναντικατάστατη.

ΥΓ: ας μην ανοίξω το κεφάλαιο περί Κύπρου.

 

spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η συμφωνια των Πρεσπων ηταν η καλυτερη δυνατη, που θα μπορουσε να επιτευχθει με ειρηνικα μεσα. Οτιδηποτε αλλο θα απαιτουσε στρατιωτικη ηττα του γειτονικου λαου. Εκτος και αν στοχος εκεινων που εναντιωνονται ειναι η διαλυση της Βορειας Μακεδονιας με ενσωματωση της στην Βουλγαρια και την Αλβανια.

    • Όμως, δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τα Σκόπια. Εμείς τι ζόρι τραβάγαμε;

    • Δεν είναι αυτό το θέμα του σχολίου. Ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι έχετε δίκαιο, η Συμφωνία είναι μετέωρη. Που είναι η διασφάλισή της; Αυτό θίγουμε. Η Συμφωνία θα ήταν αποδεκτή αν απο την ονομασία παρήγετο η εθνότητα και η γλώσσα. Αντιαμβάνεστε τι κινδύνους ενέχει η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ξέχωρης απο την ελληνική;

    • βΒέβαια με την νοημοσύνη των κυβερνώντων /λαού αυτή η λύση- η Συμφωνία της Πρεσπας- πρέπει να θεωρείται τρομερή επιτυχία. Προσωπικα έχω γράψει ότι προτιμώ μια μεγάλη γεωγραφικα Βουλγαρία παρα την ύπαρξης της Επαρχίας Β Μακεδονίας. Την πρώτη ξέρουμε πως να την αντιμετωπίσουμε το εχουμε κανει στο παρελθόν. Είναι θέμα σκληρής πολιτικης και γεωγραφίας. Όπως και τη Μεγάλη Τουρκία -Οθωμανική Αυτοκρατορία- τηνΑντιμετωπισαμε στο παρελθόν. Με τη Επαρχία Β Μακεδονίας όμως το θέμα είναι μη συμβατικής ισχύς και μη γεωγραφίας αλλά ιστοριας. Δηλαδή τα σιδερικα και τα κανόνια δεν μετράνε καθολου. Ενώ οι άλλοι επερναν εδαφη και μετά άλλαζαν την ιστορια του τόπου οι αυτομισουμενοι Βουλγαροι έκαναν το αντίθετο. Πρώτα αλλάζουν την ιστορια, δημιουργούν δικαιώματα και στο τέλος είναι η απόκτηση χώρου. Σε αυτού του είδους την αντιπαράθεση βρεθήκαμε με τα παντελόνια κάτω. Χειροτερα και από τη Μυστική Υπηρεσία στη αποπειρα δολοφονια του Τραμπ. Κανένας ακροβολιστης πουθενα και ο δράστης βαράει..νομίμως τον νομιμο κατοχο. Ακόμα και έτσι όμως μέσα στα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας υπαρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η Επαρχία Β Μακεδονίας. Αλλά το κράτος των Αθηνων δεν ασχολείται με βαλκανοχωρια και βαλκανοτοπους. Λεπτομέρειες σε άλλο άρθρο.

      • Το σκοπιανό ζήτημα είναι από τα θέματα τα οποία δημιουργήθηκαν για να συντηρηθούν προς εξυπηρέτηση ποικίλων, ενίοτε αντικρουόμενων συμφερόντων (όπως και το Κυπριακό).
        Ως εκ τούτου, δεν θέλει επίλυση αλλά διαχείριση.

  2. “αποφάσισε μόνο του ότι μπορεί να αποδεχθεί και σύνθετη ονομασία”

    Όχι, κ. Σαββίδη. Την απόφαση για αποδοχή σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όπως κατά κόρον έχω γράψει, την πήρε η Βουλή τον Οκτώβριο τού 2007, κατόπιν εισηγήσεως στις προγραμματικές δηλώσεις τής νεοεκλεγείσης τότε κυβερνήσεως Καραμανλή. Η εισήγηση έγινε την Κυριακή, 30/9/2007, από την τότε ΥπΕξ Ντόρα Μπακογιάννη. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ και μόνο ο ΛαΟΣ κατεψήφισε.

    “και να παραχωρήσει και μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα”

    Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην εισήγηση που αναφέρω και δόθηκε με ευθύνη των Τσίπρα/Κοτζιά, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς να έχει προεκλογικώς εξαγγελθεί, αλλά με έγκριση τής Βουλής και τού τότε ΠτΔ, Παυλόπουλου.

    Συμφωνώ με το υπόλοιπο τού άρθρου σας και απαντώ λακωνικά στον τίτλο του: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.

  3. Και τελικώς αγαπητές Ανιχνεύσεις ,- που συμφωνήσατε στην απάντησή σας προς τον κ. Επισκέπτη ,ενώ στο άρθρο σας κατονομάζετε τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά για ό,τι μας συνέβη και μας συμβαίνει με την κακίστη Συμφωνία των Πρεσπών -καταλήγετε στο γνωστό του Κηλαηδόνη ” Θα πει πως φταίμε και εμείς , φταίτε και εσείς , ναι φταίνε και άλλοι . Φταίμε και εμείς .φταίτε κι εσείς , φταίει κι ο Χατζηπετρής….”
    Συλλογική ευθύνη δεν υπάρχει στις αγοραπωλησίες -αυτοί που υπογράφουν φταίνε-και μόνο στα ποινικά εγκλήματα εξετάζεται η τυχόν ηθική ευθύνη και άλλων .
    Δεν θα έφταιγε ο κ. Κοτζιάς -και ο πρωθυπουργός του κ. Τσίπρας- εάν είχαν κάνει εκλογές προ της υπογραφής ή της κυρώσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών.
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ”ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ” ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1944 ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ ,ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ”ΔΟΥΛΕΙΑ” ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2015.
    Κανένας άλλος δεν θα υπέγραφε τέτοια Συμφωνία .
    Μας ”τυραννούσαν” και τους ”τυραννήσαμε” με όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στο δε Βουκουρέστι το 2008 ”’έπαθαν την πλάκα τους ” γιαυτό και από το καλοκαίρι εκείνο μέχρι το 2009 είχαμε ”επεισόδια” εσωτερικά και εξωτερικά .
    Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην πολιτική . ΤΕΛΟΣ
    Και η Παγκόσμιος Ιστορία μνημονεύει αυτούς που υπογράφουν τις Διεθνείς ή Διακρατικές Συμφωνίες και όχι όσους τις διαπραγματεύθηκαν νωρίτερα. .
    Υ.Γ Θα ανησυχήσουμε για τα ”σκοπούμενα” στα Σκόπια μόνο εάν συμπέσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των φίλων και συμμάχων ΗΠΑ που δεν αποκλείεται να επέμβουν για να τα ”σώσουν” από την ”Αρκούδα” .
    Ο κ. Όρμπαν αυτοσχεδιάζει στο τωρινό κενό εξουσίας στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε .
    Ίδωμεν στην νέα χρονιά με την νέα ηγεσία στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και την νέα ηγεσία της Ε.Ε .
    Ας μη ”μαυρίζουμε” από τώρα τις καρδιές μας και να μην είμαστε απόλυτοι στις εκτιμήσεις και απόψεις μας ,ειδικά στα εξωτερικά μας θέματα .
    Καλή δροσιά σε όλους .

  4. Στους καλούς φίλους που δεν διαβάζουν Ιστορία γιατί αν διάβαζαν θα διαπίστωναν ότι η Ιστορία γράφει για γεγονότα , πράξεις και Συμφωνίες και όχι δηλώσεις πολιτικών που πάντα έχουν και κομματική ιδιοτέλεια . Το DOCUMENTO στο οποίο μας παραπέμπετε κύριε Επισκέπτη δεν είναι πηγή για την Ιστορία, που έγραψε ότι την Συμφωνία των Πρεσπών την υπέγραψαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Δημητρώφ, παρουσία των πρωθυπουργών τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και αυτό ΔΕΝ διαγράφεται ,ΔΕΝ παραγράφεται και φυσικά ΔΕΝ ξαναγράφεται από εσάς και το Documento .
    Το γράφω για τους φιλίστορες αναγνώστες των Ανιχνεύσεων , που μπορεί να ψήφισαν τον κ. Τσίπρα ,αλλά μετά από αυτήν την Συμφωνία τον κατεψήφισαν και τον ξέχασαν .
    Δικαίωμά σας να τον υπολήπτεστε και να τον στηρίζετε και όταν μάλιστα δηλώνετε ακομμάτιστος αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και πειθώ.
    Καλή δροσιά.

    • Γράφει κάτι ψέμματα το Documento; Άκουσες το βίντεο; Η “Καθημερινή”; Πότε θά μέθεις να γράφεις ελληνικά; Η πρώτη σου πρόταση είναι ατελής. Από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι υπολήπτομει και στηρίζω τον Τσίπρα; Σ’ έχω ρωτήσει ξανά, αλλά απάντηση δεν πήρα. Η Ιστορία δεν είναι γραμμική, έχει πολλές πλευρές.

      • Και τα scripta manent -οι Συμφωνίες δηλαδή- έχουν πολλές πλευρές;;;
        Λυπηθείτε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και γνώσεις σας από το διαδίκτυο .
        ΑΚΥΡΙΩΣ αφού οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς είναι υπερήφανοι για την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χαρίζουν την δόξα σε κανένα άλλο πολιτικό ,γιατί εσείς επιμένετε ;;;.
        Δεν κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια ότι τους υποστηρίζετε συνεχώς για ”να μη φορτωθούν” την πλήρη ευθύνη της ντροπιαστικής για τον Ελληνισμό – και για εσάς-της Συμφωνίας αυτής ;;;.
        Δεχθείτε το με πόνο .Οι πολιτικοί κάνουν λάθη -αυτών τα λάθη ήταν δύο σοβαρά και θα μας τυραννούν -αλλά ξεπεράστε το . ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ .

          • Σας εύχομαι στην ηλικία μου να έχετε αυτά που έχω και μοιράζομαι στις Ανιχνεύσεις .Με διαβάζετε ,αλλά απλώς κάτι σας λείπει και ούτε δείχνετε ότι μαθαίνετε και το κυριότερο εδώ και εφτά χρόνια με βρίζετε .
            Κάτι σας έγραψε ο φίλος Μ.Β ,αλλά οι Ανιχνεύσεις είναι αρμόδιες να σας ξεπολακίσουν . Γερός να είστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα