Σεπτέμβριος 22, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τίρανα.

Η τελευταία απογραφή του ελληνικού κράτους, που έγινε το 2021, έδειξε ότι τουλάχιστον 374.900 Αλβανοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται μόνο για Αλβανούς που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι στη γειτονική χώρα, ενώ ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος. Αυτό οφείλεται σε πολλούς Αλβανούς που ζουν χωρίς τα σχετικά έγγραφα στο ελληνικό κράτος.

Σε άρθρο των ελληνικών ΜΜΕ, που είναι αφιερωμένο στην ένταξη των μεταναστών και κυρίως των Αλβανών στη χώρα τους, παρουσιάζεται μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντί ​​τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λέγεται ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι οι μετανάστες έχουν βασικό ρόλο ως προς την οικονομική «μηχανή» της χώρας λόγω του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η Ελλάδα.

Πολλοί Αλβανοί επέλεξαν την Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 για να ζήσουν και να χτίσουν το μέλλον τους, βλέποντάς την ως ελπίδα για να ξεφύγουν από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Αλβανίας εκείνης της εποχής.

Όμως, όπως επίσης τονίζεται, η κατάσταση είχε μια καμπή στην συγκλονιστική οικονομική κρίση της Ελλάδας, που ενέπλεξε όλο τον κόσμο. Πολλοί Αλβανοί πήραν τις οικονομίες τους και επέστρεψαν για να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μαζική επιστροφή των Αλβανών στην πατρίδα τους έγινε αισθητή στο ελληνικό κράτος, δημιουργώντας στενά σημεία στο εργατικό δυναμικό.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε μετακόμισε σε παράτυπο καθεστώς. Αυτές οι ελλείψεις αποτυπώνονται σε όλους τους τομείς εργασίας», λέει ο Άγγελος Τραμουνδάνης, ερευνητής του ΕΚΚΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, που διεξήγαγε και αυτή τη μελέτη, πριν από την έναρξη της «προσφυγικής κρίσης» το 2015, περίπου 250 χιλιάδες μετανάστες είχαν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα, ενώ η τελευταία απογραφή πληθυσμού επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καταδεικνύοντας μείωση του ξένου πληθυσμού κατά 16,1% σε σύγκριση με το 2011.

Οι λόγοι  της μετανάστευσης

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι έξοδοι αφορούν άτομα με μακρά παραμονή στη χώρα και με αντίστοιχο επίπεδο ένταξης, κυρίως Αλβανούς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως οι Αλβανοί δημιουργούν ξανά μεταναστευτική κρίση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά δύο κυριαρχούν.

Οι Αλβανοί φαίνεται να θέλουν να «εξερευνήσουν» περαιτέρω τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κόσμος, μη αρκούμενοι μόνο στους γείτονες που τα πρώτα χρόνια της μετάβασης ήταν το πρώτο «παράθυρο» για να δουν τον κόσμο.

Αρχικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι αιτία της εγκατάλειψης της Ελλάδας από τους Αλβανούς είναι η δυσαρέσκεια για τη μεταχείριση στους χώρους εργασίας, που περιλαμβάνει την πληρωμή, τις επιπλέον ώρες ή τα πολλά κενά για την ανανέωση της άδειας διαμονής. Αυτός ο τελευταίος είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος, τις συνέπειες του οποίου, κατάλαβε το ελληνικό κράτος μετά τη ζημιά.

Αν τα έγγραφα είναι λόγος φυγής, για πολλούς άλλους είναι λόγος παραμονής στην Ελλάδα. Το τελευταίο είναι ταυτόχρονα το νεότερο πρόβλημα με την πιο ανοδική τάση.

Πολλοί Αλβανοί επενδύουν για να εξοπλιστούν με τα έγγραφα του ελληνικού κράτους, αλλά σε αντίθεση με πάντα, όχι για να ζήσουν «ειρηνικά» με την κοινότητα, τους εργοδότες ή το κράτος, αλλά για να φύγουν αμέσως.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί Αλβανοί χρησιμοποιούν ελληνικά διαβατήρια για να καταφύγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συνέπειες της αποχώρησης των Αλβανών, του μεγαλύτερου εργατικού δυναμικού μεταναστών στην Ελλάδα, γίνονται καθημερινά όλο και πιο αισθητές.

Υπάρχει έλλειψη εργαζομένων

Κατά την περίοδο 2011-2023, παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο απασχολούμενος πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 55% την ίδια περίοδο, από 375.000 άτομα σε 170.000, όπως επισημαίνει στη μελέτη του ο Άγγελος Τραμουνδάνης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συμμετοχή των μεταναστών στην οικονομική δραστηριότητα πριν από την οικονομική κρίση συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ από 2,3% σε 2,8%.

Παραδοσιακά, οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν καλύψει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό, τομείς που εξαρτώνται από τη χειρωνακτική, εποχική εργασία που οι Έλληνες απορρίπτουν.

Μελέτες επισημαίνουν ότι οι μετανάστες συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην εντατική, ευέλικτη και χαμηλού κόστους απασχόληση που παρείχαν, νόμιμα ή παράνομα.

Σήμερα λείπουν περίπου 70.000 εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, 80.000 στον τουρισμό και τη φιλοξενία και μαζί με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις κατασκευές χρειάζονται 200.000 άτομα, γράφουν τα αλβανικά media.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ