Η Αλβανία δεν αναφέρεται ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κεφάλαιο επέκτασης στο τελευταίο προσχέδιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά την Πέμπτη, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα Dita επικαλούμενη ελληνικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με την Dita, η εξέλιξη αυτή, πιθανόν, σχετίζεται με την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρι, ειδικά αφού το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημά του για περιορισμένη άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας.
«Η Αθήνα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που θα υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από τις πολύ σαφείς προϋποθέσεις που ορίζονται και σχετίζονται με το σεβασμό του κράτους δικαίου».
Η Ελλάδα έχει ήδη παρουσιάσει γραπτή δήλωση, η οποία συνόδευε την επιστολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, θέτοντας τρεις βασικούς όρους για την ενθάρρυνση της αποδοχής των Τιράνων. Αυτά είναι η ορκωμοσία του Μπελέρη, η δίκαιη δίκη του και ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας» γράφει η αλβανική εφημερίδα επικαλούμενη την «Καθημερινή» της Αθήνας.
Αναμφίβολα, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις τις ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για τη διατύπωση οριστικών συμπερασμάτων για την Αλβανία.
«Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο κεφάλαιο της διεύρυνσης λείπουν επίσης αναφορές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη και την Επιτροπή σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Σερβίας με τις πολιτικές ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στο Ουκρανία.
Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στη χώρα».
«Απουσιάζει η αναφορά για την Αλβανία»
Το κεφάλαιο της διεύρυνσης περιλαμβάνει αναφορές σε ξεχωριστές παραγράφους στις άλλες υποψήφιες χώρες (Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία, σε μια περίοδο που λείπει αυτή της Αλβανίας, καθώς η υποψηφιότητα των δύο χωρών θεωρείται συνδεδεμένη», αυτό σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προοιωνίζει την πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ενσωμάτωση της Αλβανίας.
Ανησυχία στα Τίρανα: «Η Αλβανία δεν αναφέρεται καθόλου στο κεφάλαιο για τη διεύρυνση της ΕΕ»