Αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, και ρόλο του ΟΑΣΕ ζήτησε ο Κοτζιάς
Αναγκαίο να συνεχιστεί ο κανόνας της «Ασφάλειας και των Εγγυήσεων» δήλωσε, κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας λύση πρωτογενούς δικαίου
Με την προσφώνηση «Αυτού Εξοχότης» παρουσιάστηκαν χθες τόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, όσο και οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων, κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου έγιναν δηλώσεις αρχικά από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ ακολούθησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, μέσω της παρέμβασής του, πως συμμετέχει σε αυτή με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Έκανε, επίσης, αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας, στη συμβολή της στην οικονομική επιβίωση των κατεχομένων.
Γραμμή Τουρκίας από Ακιντζί
«Αυτή η συγκέντρωση, όπου οι δύο πλευρές από την Κύπρο έρχονται μαζί με τις εγγυήτριες χώρες, δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα αμέσως», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή διευθέτηση, συνέχισε, «που θα βασίζεται σε δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, όχι μόνο θα ωφελήσει τις δύο κοινότητες του νησιού αλλά θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Ακιντζί μίλησε για τη σημασία της λύσης προς τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας παράλληλα πως Ε/κ και Τ/κ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοινού τα οφέλη από τους πόρους του φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η λύση του προβλήματος της Κύπρου θα προβλέπει την από κοινού μεταφορά του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η οποία σίγουρα είναι η συντομότερη και πιο οικονομική διαδρομή», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στο νησί, σημειώνοντας πως όλα αυτά θα συμβάλουν στην ευημερία και ασφάλεια της Κύπρου. Αναφερόμενος έμμεσα στο θέμα της ασφάλειας, ο εγκάθετος της Τουρκίας επεσήμανε πως χρειάζεται να κατανοηθούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και εγγυήσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν. Τέλος, σε μια δήλωση «καρφί», ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο Γιούνκερ για την παρουσία του εκεί ως «παρατηρητή» εκ μέρους της Ε.Ε.
Αδιάλλακτη η Άγκυρα
Σύμφωνα με τουρκικές και ε/κ πηγές, η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο, με αναφορές για αναγκαιότητα συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων. Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, δήλωσαν πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Κυπριακό συνεχίζει να αποτελεί μίαν από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και υποστηρίζουν μία λύση που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, τη νομιμοποίηση των δικαιωμάτων της και την ασφάλειά της.
«Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και 10 χρόνια στην Κύπρο δεν ωφελούν κανέναν να συνεχίζονται χωρίς τέλος», είπε ο Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται η περιοχή μας, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο κανόνας της ‘Ασφάλειας και των Εγγυήσεων’, που έχουν βασικά εξασφαλίσει εδώ και 43 χρόνια την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί.
Προσδοκούμε το θέμα αυτό, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, να αξιολογηθεί με την κατάλληλη κατανόηση. Ο νέος συνεταιρισμός στην Κύπρο -συνέχισε- θα οικοδομηθεί πάνω στη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, την πολιτική ισότητα και τα δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που αποτελούν παραμέτρους του ΟΗΕ, πρόσθεσε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε επιπλέον για τη μετατροπή των βασικών στοιχείων της λύσης σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία, από την άποψη της νομικής αξιοπιστίας και μη ανατρεψιμότητας της συμφωνίας της λύσης.
Μια άλλη προτεραιότητά μας σε σχέση με την ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι να επωφεληθούν των τεσσάρων ελευθεριών στο νησί κατά ίσον τρόπο με τους πολίτες της ΕΕ και οι δικοί μας πολίτες.
Κοτζιάς για ασφάλεια
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης βασισμένης στο πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού χάρτη και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ. Έιντε αφού, όπως είπε, υπήρξε «ο πρώτος συνομιλητής που ανταποκρίθηκε στο ζήτημα της ύπαρξης τριών μειονοτήτων στην Κύπρο και δημοκρατικά οφείλουμε να τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, μολονότι βέβαια ο κύριος όγκος του πληθυσμού είναι οι δύο κοινότητες.
Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Και πάνω απ’ όλα, όπως συνηθίζω να λέω, όλες οι παρούσες και μέλλουσες γενιές Τουρκοκυπρίων, όπως βέβαια και Ελληνοκυπρίων, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται. Και να ονειρεύονται τον εαυτό τους σε αυτό το νησί, σε αυτή τη δικιά τους πατρίδα», είπε ο κ. Κοτζιάς. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση πως «η ενιαία Κύπρος θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
«Να ξεπεραστούν οι εγγυήσεις»
«Στην Ελλάδα πιστεύουμε -και το έχουμε διατυπώσει- ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο. Πιστεύουμε -και προσωπικά πιστεύω- ότι είναι ένα καθεστώς της εποχής της αποικιοκρατίας. Το έχουμε ξεπεράσει. Και δεν είναι ανάγκη να το ζητήσει κανείς.
Σήμερα οι σχέσεις των κρατών συνδέονται με αλληλεξάρτηση και με τη θετική εκδήλωση ήπιας ισχύος», είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας πως οριστική λύση του προβλήματος της ασφάλειας σημαίνει «αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με έναν δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ.
Πιστεύουμε ότι η Κύπρος πρέπει να βρει ένα καθεστώς εσωτερικής ασφάλειας», τόνισε. Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για σύμφωνο φιλίας μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας-Ελλάδας, σημειώνοντας: «Πιστεύω επίσης ότι το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου βρίσκεται στην ΕΕ, όπως και το μέλλον της Τουρκίας… Ο φόβος και ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από τον χάρτη της Κύπρου».
Η δέσμευση Γιούνκερ
Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται, πάντως, η παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, ο οποίος μίλησε για ιστορική ευκαιρία στο Κυπριακό. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «όλοι οι Κύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ», εξηγώντας στους ομολόγους του ότι «μια ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στην ΕΕ».
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμη πως «η ΕΕ θα βοηθήσει οικονομικά», ότι «η ΕΕ είναι ένα ενδιαφερόμενο μέρος» και επανέλαβε πως η «παρουσία του εκεί ακολουθεί μια μακροχρόνια δέσμευση να δει το νησί ενωμένο».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε μάλιστα για τροποποίηση του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-2020, για βοήθεια στη χρηματοδότηση λύσης. Είπε ακόμη ότι αυτή «θα είναι μια δύσκολη διαδικασία και θα χρειαστεί χρόνος», σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα «υποστηρίξει και θα ακολουθήσει όλη τη διαδικασία».
Η υποστήριξη Τζόνσον
Από τη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες, καλώντας μέσω tweet τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και δημιουργικότητα. Μετά το τέλος του πρώτου μέρους της Συνόδου παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, οι οποίοι στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.
Στο γεύμα εργασίας παρακάθισαν από ε/κ πλευράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Δεν μεταβαίνουν οι Πρωθυπουργοί
Πάντως, ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη διάσκεψη της Γενεύης, αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας, προσθέτοντας ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξει επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για πιθανή μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες που μεταδόθηκαν αργά χθες το βράδυ, απέκλειαν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη μετάβαση των τριών Πρωθυπουργών στη Γενεύη.
Παρέμβαση Παυλόπουλου
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας χθες το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους.
Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεση για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.
«Απαράδεκτοι» οι χάρτες
Όσον αφορά το θέμα των χαρτών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το που παρέλαβε τον χάρτη της τ/κ πλευράς, κατέθεσε άμεσα γραπτώς μέσω επιστολής τις ενστάσεις του. Πληροφορίες αναφέρουν πως το πνεύμα της επιστολής ήταν έντονο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο, για το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν ικανοποιείται κανένα από τα κριτήρια του εδαφικού που συμφωνήθηκαν προηγουμένως με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Η επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταλήγει με την έκφραση «απαράδεκτο» (unacceptable). Πληροφορίες από διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, που λαμβάνουν μέρος στη Διάσκεψη, άφησαν να νοηθεί πως αυτό που αναμένεται είναι μια διαλλακτική στάση της Τουρκίας, η οποία θα αφήσει κάποια περιθώρια για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των εγγυήσεων.
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ
http://www.sigmalive.com