Την τραγική ιστορία του αιχμάλωτου πολέμου, Μιχάλη Κυριάκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ατύχημα με το αναπηρικό του αμαξίδιο, έφερε στο φως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου.

Όπως ανέφερε στο philenews, τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση των αιχμαλώτων, ο συγκεκριμένος ανάπηρος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όπως τον βοηθήσει το κράτος και του αντικαταστήσει το ελλαττωματικό ηλεκτρικό αμαξίδιο το οποίο διέθετε. Η υπόσχεση αυτή δεν εκπληρώθηκε και όταν πέντε μήνες μετά το αμαξίδιο του τον άφησε στο δρόμο, τραυματίστηκε καθώς τον ρυμούλκησε όχημα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο κ. Χρίστου εξήγησε ότι, όπως κάθε αιχμάλωτος έτσι και ο Μιχάλης Κυριάκου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ως κατάλοιπο του βασανισμού του κορμιού και της ψυχής του από τις κακουχίες που είχε υποστεί στην εισβολή. Ήταν ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια και «ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι».

Στις 23 Απριλίου, σημειώνει ο κ. Χρίστου, σε μια εκδήλωση των αιχμαλώτων παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον πλησίασε ο εν λόγω αιχμάλωτος. «Του ζήτησε ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ο ίδιος ένα καινούριο. Ο Πρόεδρος του υποσχέθηκε ότι θα του παρέδιναν ένα».

Την επομένη, ο κ. Χρίστου επικοινώνησε με το Προεδρικό και τον ενημέρωσαν ότι δόθηκε η εντολή και θα τύχει χειρισμού το αίτημα του κ. Κυριάκου. «Μάλιστα, μου πρότειναν να κάνουμε και εκδήλωση για να του παραδώσουν το επίμαχο αμαξίδιο. Άκουσον, άκουσον. Τους είπα να το ξεχάσουν και ότι ήταν κατάντημα».

Ο καιρός περνούσε, όμως το καροτσάκι δεν παραδίδονταν. Ο κ. Χρίστου συνέχισε τα τηλεφωνήματα. Δεν του απαντούσαν καν στο τηλέφωνο, μας αναφέρει. «Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Κυριάκου ήταν πάνω στο παλιό ηλεκτρικό του αμαξίδιο στους Αγίους Τριμιθιάς. Τον άφησε στη μέση του δρόμου, μιας και χάλασε. Ήταν παλιό και γι’ αυτό είχε ζητήσει βοήθεια για να του το αντικαταστήσουν. Τον είδε ένας συγχωριανός του και προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει και να τον ρυμουλκήσει με το αυτοκίνητο με σκοινί. Έπεσε κάτω, χτύπησε στο κεφάλι και την επόμενη μέρα πέθανε. Αν η υπόσχεση του Προέδρου είχε υλοποιηθεί, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είχε χάσει τη ζωή του. Όμως ποιος νοιάστηκε; Ρώτησε κανείς;», ανέφερε ο κ. Χρίστου φανερά πικραμένος.

Εξέφρασε, μάλιστα, ανησυχία και για άλλο αιχμάλωτο που είναι καρκινοπαθής και ανάπηρος, ο οποίος μη γνωρίζοντας την τύχη του Μιχάλη Κυριάκου ζήτησε αν μπορεί να λάβει και ο ίδιος βοήθεια για ηλεκτρικό αμαξίδιο. «Νιώθω σαν ζητιάνος για ανθρώπους που έδωσαν από το αίμα τους για την ελευθερία. Ζητάμε σεβασμό», υπογράμμισε και κατήγγειλε την αδιαφορία για τους αιχμαλώτους

https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1515608/anapiros-echmalotos-tou-1974-perimene-5-mines-na-tou-dosoun-kenourio-amaxidio-iche-atichima-me-to-palio-ke-pethane/