Ανάλυση Guardian: Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση του Ισραήλ -Άμεσα αντίποινα ζητούν οι σκληροπυρηνικοί

- Advertisement -

 

Φωτογραφία: shutterstock
26/10/2024  18:16
Διχασμός φαίνεται πώς επικρατεί στο Ιράν, έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ, αναφορικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Σύμφωνα με το Guardian, την ώρα που η κυβέρνηση υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής επίθεσης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, οι σκληροπυρηνικοί ζητούν άμεση απάντηση σε κάποια από τις περιοχές που κινούνται οι δυνάμεις του Ισραήλ τον τελευταίο καιρό (Γάζα και Λίβανο).

Ειδικότερα, αναφέρουν πώς πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και πώς δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο το συγκεκριμένο χτύπημα.

Οι ακραίες φωνές που ζητούν απάντηση και οι ηπιότερες εκτιμήσεις

Πάντως δεν είναι λίγες οι φωνές στο Ιράν που ζητούν άμεση απάντηση. Ο Αμίρ-Χοσεΐν Σαμπετί, βουλευτής της Τεχεράνης, ανέφερε ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από την αποφασιστική αντίδραση στο παραμικρό λάθος του εχθρού» και ότι η καλύτερη στιγμή για απάντηση είναι όταν το Ισραήλ είναι ήδη εμπλεκόμενο στη Γάζα και τον Λίβανο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εκκλήσεις για μια «Επιχείρηση Promise 3», αναφορά σε προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Σαντέχ Ζιμπακαλάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη είχε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσιγκτον, καθώς κατάφερε να περιορίσει τις ισραηλινές επιθέσεις ώστε να μη χρειαστεί ιρανική αντίδραση».

Ο Ζιμπακαλάμ τόνισε πως οι ΗΠΑ επανειλημμένα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή
Η λήψη αποφάσεων της Τεχεράνης για πιθανή απάντηση περιπλέκεται λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης, καθώς άλλη μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή πρόσφατα εγκατεστημένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Η συζήτηση για την απάντησή της συνδέεται άρρηκτα και με τη διπλωματική της θέση στην περιοχή, καθώς η επιτυχής απόκτηση μηνυμάτων αλληλεγγύης από γείτονες στον Κόλπο, αλλά και η διατήρηση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων.

Η Ιορδανία μάλιστα δήλωσε ότι αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ, ενισχύοντας τη θέση του Ιράν.

Αναφορικά με το στρατιωτικό σκέλος, η πρωινή ανασκόπηση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις ανέδειξε τον θάνατο δύο στρατιωτών του ιρανικού στρατού. Παρότι οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν τους πολίτες από το να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, η πρωτεύουσα επανήλθε γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς, γεγονός που αυξάνει την πίεση σε όσους ζητούν άμεση στρατιωτική αντίδραση.

Το μήνυμα των ΗΠΑ για «απομάκρυνση από το χείλος του γκρεμού»
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καλούν την Τεχεράνη να μην εξαπολύσει αντίποινα, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιμείνει στη θέση ότι πρόκειται για περιορισμένη επίθεση, προκειμένου να απομακρυνθεί από το «χείλος του γκρεμού».

Όπως είναι λογικό, το Ιράν πρέπει να εξετάσει όλα τα παραπάνω για να δει τις επόμενες κινήσεις, καθώς υπάρχουν πιέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από εξωτερικούς παράγοντες που εργάζονται για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ιρανικό ΥΠΕΞ: Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθούμε κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, σημειώνοντας ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί».

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέ Μοχατζεράνι, ανέφερε πως «η ζημιά είναι περιορισμένη», και ότι οι Ιρανοί διατηρούν την περηφάνια τους, παρά την ισραηλινή επίθεση.

Καταδικάζουν την επίθεση οι χώρες του Κόλπου
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδράσεις υπέρ του Ιράν, κυρίως από χώρες του Κόλπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπάντρ Αλμπουσαϊντί, εξέφρασε την ανησυχία του για την «κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής εθνικής κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επικεντρωθεί στην επίλυση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης, με κύριο άξονα την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Τουρκία, με το ΥΠΕΞ να καταδικάζει την επίθεση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου».

Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν -Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Φωτογραφία αρχείου: Israel Defense Forces via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
26/10/2024  14:53
«Συγκρατημένη» χαρακτηρίζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει τη σημασία και τον αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η επίθεση ήταν πιο συγκρατημένη απ’ ότι πολλοί περίμεναν και αυτό μπορεί να συνδράμει στις διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων και τον περιορισμό των μαχών τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα.

Το Ισραήλ κράτησε στάση αναμονής έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από τετραήμερες διαβουλεύσεις με Ισραηλινούς και Άραβες συμμάχους.
Το Ισραήλ δεν στόχευσε πετρελαϊκές και πυρηνικές υποδομές
Δεκάδες ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν στρατιωτικές τοποθεσίες σε τρεις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ, σε αντίποινα για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ μετέδωσε βίντεο με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους στρατιωτικούς αρχηγούς να συντονίζουν την επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας» από ένα καταφύγιο του υπουργείου Άμυνας, μια σπάνια αναγνώριση μιας επίθεσης κατά του Ιράν και μια επέκταση αυτού που μέχρι τώρα ήταν κυρίως ένας σκιώδης πόλεμος.

Το Ισραήλ δεν στόχευσε όμως πετρελαϊκές, πυρηνικές και πολιτικές υποδομές, όπως άλλωστε ζητούσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν καθ’ όλη τη διάρκεια, όπως γράφει το Bloomberg.

Η αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ το Σάββατο επέτρεψε στο Ιράν να την απορρίψει ως αναποτελεσματική, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για μια συγκρατημένη απάντηση ή καθόλου απάντηση.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ: «Η δύναμη του Ιράν ταπείνωσε τους εχθρούς της πατρίδας», ενώ η κρατική τηλεόραση έπαιρνε συνεντεύξεις από παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο και ανθρώπους που γυμνάζονταν. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μίλησε μόνο για «επιφύλαξη του δικαιώματος απάντησης».

Οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι παρουσίασαν την επίθεση υπό διαφορετικό πρίσμα, ως απόδειξη της βαθιάς γνώσης του για τα στρατιωτικά φυλάκια του Ιράν, της ικανότητάς του να χτυπήσει οπουδήποτε στη χώρα και να στείλει ένα μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ιράν», δήλωσε ο Άμος Γιάλντιν, πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, στο Κανάλι 12, πριν ακόμη τελειώσει η επίθεση. Ο στόχος, είπε, ήταν να καταστεί σαφές τι είναι ικανό να κάνει το Ισραήλ.

Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας», μια αναφορά στην περίοδο του εβραϊκού ημερολογίου που μόλις τελείωνε και υποδηλώνει ότι είχε σκοπό να επιφέρει μετάνοια, επανεξέταση και νέες αποφάσεις – ίσως μεταξύ φίλων και εχθρών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι περιφερειακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση ως παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας, αλλά η υποψία μεταξύ των ισραηλινών αξιωματούχων ήταν ότι το Ριάντ ήταν ικανοποιημένο με το μέγεθος της ισραηλινής απάντησης.

Οι ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες στα δεξιά και αριστερά του Νετανιάχου επέκριναν την επίθεση ως μια χαμένη ευκαιρία για μια πιο ουσιαστική στρατηγική θέση, η οποία επέδειξε αυτό που χαρακτήρισαν ως αναποφασιστικότητα.

Άλλοι όμως σημείωσαν ότι οι σκληρές επιθέσεις του Νετανιάχου κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν τεράστια διαφορά στην αποκατάσταση της αποτρεπτικής δύναμης του Ισραήλ, η οποία είχε καταρρεύσει από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 250 απήχθησαν.

Η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει το Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι δέχονται ισραηλινή επίθεση. Και οι δύο οργανώσεις, που θεωρούνται τρομοκρατικές ομάδες, από χώρες της υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ όχι μόνο έχει στείλει στρατεύματα στο νότιο Λίβανο, αλλά σκότωσε και τραυμάτισε τους κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης και εξουδετέρωσε πολλούς εκτοξευτές πυραύλων και χώρους αποθήκευσης.
Εδώ και καιρό έχει προβλεφθεί ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα κέντρα του Ισραήλ για εβδομάδες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σκοτώνοντας ανθρώπους.

Η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις
Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ έχει καταφέρει να εκτοξεύσει μόνο μερικούς τέτοιους πυραύλους. Με την πολιτοφυλακή της Χαμάς να έχει επίσης υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, η απειλή από αυτήν έχει μειωθεί σημαντικά. Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει περίπου 42.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. Έχει επίσης μετατρέψει μεγάλο μέρος της παράκτιας λωρίδας σε ερείπια σε έναν πόλεμο που έχει καταδικαστεί έντονα σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον στρατό και την πολιτική δομή του Λιβάνου και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ. Ελπίζουν επίσης να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους περίπου 100 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και να προχωρήσουν σε συμφωνίες για την ανοικοδόμηση και τη διακυβέρνηση της Γάζας που να αποκλείουν τη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.

Η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ το Σάββατο μπορεί να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών του Κόλπου στην ανοικοδόμηση της Γάζας, εάν μπορέσει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Λίγα σημαντικά πράγματα είναι πιθανό να συμβούν από τώρα μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου – και τα επόμενα βήματα του Ισραήλ θα εξαρτηθούν πιθανότατα από το αν θα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Καμάλα Χάρις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα