Ανάλυση CT: «Χείμαρρος» ο Ερντογάν. Κοινή συνάντηση μετά την οριστική διαγραφή της ομοσπονδίας

- Advertisement -

Ζοφερό το μέλλον του Κυπριακού μετά τις χθεσινές αναφορές του Ερντογάν – Χάραξε κόκκινες γραμμές από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης – Δήλωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες θετικός για συνάντηση, στην περίπτωση που δεν συζητηθεί η ομοσπονδία.

Στο βούρκο της αβεβαιότητας οδήγησε και πάλι το Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών χθες. Τόσο με τις αναφορές του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, όσο και με τη στάση του ενώπιον Γκουτέρες και Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν προέβη στο πολύ δυσάρεστο ξεκαθάρισμα των τουρκικών θέσεων, οι οποίες μετακινήθηκαν μόνο προς την κατεύθυνση της σκληρότητας.

Δύο κράτη που θα μοιράζονται την Κύπρο, όπως υπέδειξε δηλώνοντας ανοιχτά ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί. Μίλησε ακόμη για σφετερισμό από πλευράς Ελληνοκύπριων, την οποία αντιπαρέβαλε με τη δήθεν ειλικρινή βούληση των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να αναπτύξει μαζί του σχέσεις οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές.

Την ίδια γραμμή κράτησε και κατά τις συναντήσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το Κυπριακό φέρεται να τέθηκε και στις δύο περιπτώσεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο να προσπερνά τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός πως στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα γραφεία των δύο δεν υπάρχει ούτε ως αναφορά το Κυπριακό.

Για το περιεχόμενο της συζήτησης του Τούρκου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο αρκούντως διαφωτιστική για τις προθέσεις της Άγκυρας ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η τουρκική προεδρία. Όπως αναφέρεται, ο Ερντογάν δήλωσε θετικός για συνάντηση των μερών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αρκεί να συζητηθούν οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας. 

Σύμφωνα με αυτές τις τοποθετήσεις η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ το Σάββατο θα είναι μια τυπική διαδικασία επανάληψης των τουρκικών θέσεων. Δεν θα αποδεχθούν τη διεξαγωγή κοινής συνάντησης χωρίς να λάβουν αυτό που ζητούν, δηλαδή την οριστική διαγραφή της ομοσπονδιακής λύσης από το «βιβλίο» του Κυπριακού.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα