Δεν ανατρέπονται αρνητικά οι σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρου μετά την εκλογή Τραμπ – Σαφής ένδειξη η απόφαση για διορισμό του Ρούμπιο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών – Ενοχλημένη η Άγκυρα
Ο Ερντογάν άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η εκλογή του Τραμπ δεν ανατρέπει τη στρατηγική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιβεβαίωση για τον Τούρκο Πρόεδρο ήρθε μαζί με τις φήμες για το διορισμό του Μάρκο Ρούμπιο στη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά καταγράφεται η απόλυτη στήριξη του Αμερικανού αξιωματούχου στις συμμαχίες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρούμπιο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ως Γερουσιαστής έδωσε μάχες ώστε να «κλειδώσει» αυτό το σχήμα ως το βασικό τρίγωνο συνεργατών της Αμερικής στην περιοχή μας.
Ο Ρούμπιο πρωτοστάτησε και υπέγραψε τον Απρίλιο 2019 το νομοσχέδιο East Med Act, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ υιοθέτησαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένη πολιτική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα σε άλλα, αναγνωρίζεται επίσημα ο ρόλος των Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην περιοχή, δηλώνεται στήριξη στην τριμερή, εκφράζεται η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων, προβλέπεται η άρση του εμπάργκο στην πώληση οπλισμού προς την Κύπρο και αποκλείεται από το πρόγραμμα των F35 η Τουρκία.
Ηχηρή αντίδραση από πλευράς Ρούμπιο υπήρξε και όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση του Ερντογάν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μέσω κοινής επιστολής με Μενέντεζ και Χόλεν, ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να εμποδίσει την Τουρκία και σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης να επιβάλει κυρώσεις.
Μετά την εκλογή Τραμπ η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε ότι η στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδυναμωθεί. Με την απόφαση του για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο εκλεγμένος πρόεδρος στέλνει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα.
Στην ουσία επιβεβαιώνεται η προσέγγιση της Λευκωσίας ότι η εταιρική σχέση Κύπρου – ΗΠΑ δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή ενοίκου στο Λευκό Οίκο. Ούτε ο στρατηγικός διάλογος που άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, ούτε η αμυντική συνεργασία που προωθείται μέσα από τον Οδικό Χάρτη που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο.
Παρά την έντονη ενόχληση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που διαμαρτύρονται για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και μιλούν για αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων.