Ανάλυση CT: Οι «σημειώσεις» Χριστοδουλίδη ενόψει δείπνου  

- Advertisement -
4/10/2024, 06:29

Προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο ο Πρόεδρος ενόψει του δείπνου των ηγετών με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη – Τα όρια και οι κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακης πλευράς – Καμία υποχώρηση για τη μορφή λύσης και το συμφωνημένο πλαίσιο.

Με διάθεση να ξεπεραστούν τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια και να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, προσέρχεται στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του ώστε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το βράδυ της επόμενης Τρίτης. Μια μέρα μετά την επίσκεψη του στο Λονδίνο για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Στάρμερ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη προετοιμάζεται καλά ώστε αφενός να είναι σε θέση να διαχειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη και αφετέρου για να αντικρούσει όλα τα παράλογα επιχειρήματα που σκοπεύει να θέσει ο Ερσίν Τατάρ. Τα περιθώρια μέσα στα οποία θα κινηθεί είναι ακριβώς καθορισμένα από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφού ακούσει όσα έχει να πει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, το πρώτο πράγμα που θα ξεκαθαρίσει ο Προεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχτεί αλλαγή της μορφής λύσης. Δεν θα συζητήσει για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη. Αντιθέτως θα επικεντρωθεί στο όριο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Τίποτα πέραν αυτής της γραμμής δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πτυχές ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει την Δευτέρα με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συγκεκριμένα σενάρια για την παροχή κινήτρων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να προσέλθει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί επί του συμφωνημένου πλαισίου. Υπάρχει μια λίστα με ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία κινούνται στη λογική του πακετοποιημένου δούναι και λαβείν.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα απαντούν στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων όπως εκφράζονται στην επιχειρηματολογία υπέρ της εφαρμογής των τριών απευθείας. Απευθείας εμπόριο, πτήσεις και διπλωματικές επαφές με τα κατεχόμενα. Επί τούτου υπάρχουν δύο σχολές σκέψης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η πρώτη απορρίπτει χωρίς δεύτερη κουβέντα την αξίωση, θεωρώντας ότι θα οδηγήσει στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η δεύτερη υποστηρίζει πως κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε να παραχωρηθεί κάποιο από τα τρία, υπό την εποπτεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη σχολή θεωρεί πως εφόσον απαιτείται η έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί χωριστή κυριαρχία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πολύ πιθανόν να αποδεχθεί τη φόρμουλα επανέναρξης που θα προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτό επειδή αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας να μπει στη διαδικασία να προτείνει κάτι εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο λογοδοτεί. Με επικρατέστερο σενάριο μια κλιμακωτή συζήτηση των εκκρεμοτήτων που έμειναν από το Κραν Μοντανά.

Επί της διαδικασίας η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει μόνο την τουρκική πρόταση για Σύνοδο 4+1. Δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας, τα δύο μέρη στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Το εν λόγω σχήμα θα δημιουργούσε μια λάθος εντύπωση για δύο κοινότητες υπό κηδεμονία και ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα