Αναγνώρισε την ανάγκη για ανεξαρτησία της Κύπρου ο Τζο Μπάιντεν – Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή, διαπίστωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος – Ιστορικής σημασίας η τοποθέτηση που διασυνδέει το Κυπριακό με τη γεωπολιτική σταθερότητα
Με τις περιφερειακές εξελίξεις συνέδεσε το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος και η αναφορά του άφησε απόλυτα ικανοποιημένη την Κυβέρνηση. Η χθεσινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη για να διατηρήσει το ρόλο που έχει στην περιοχή ως πυλώνας ασφαλείας. Συμπλήρωσε πως η στήριξη από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει με την ίδια ένταση.
Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η Κυβέρνηση κατάφερε να αναδείξει στην πράξη τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού. Στη βάση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Χωρίς εξαρτήσεις, εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.
Αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αναγκαίο για τη συνέχιση της ύπαρξης ενός πραγματικά στρατηγικού εταίρου τους στην περιοχή. Κάτι που τους τελευταίους μήνες φάνηκε με έργα.
Εξάλλου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η χθεσινή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο επικεντρώθηκε σε αυτά τα θέματα, τα οποία η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί στενά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράδειγμα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού μέσα από το σχέδιο «Εστία».
Η αναγνώριση έφερε τη διαπίστωση για την «ανεξάρτητη» Κύπρο. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να εμμένει στις αξιώσεις της για δύο κράτη, εμποδίζοντας κάθε πρόοδο στο Κυπριακό. Παρά τη μη αποδοχή της πρότασης από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, που σταθερά εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, η αντίδραση της οποίας αναμένεται σύντομα. Έτσι κι αλλιώς από την ανακοίνωση της συνάντησης υπήρξε έντονη ενόχληση, πόσο μάλλον μετά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικάνου Προέδρου κατά το καλωσόρισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Έξω πάνε πολύ καλά τα πράγματα και στην Κύπρο ,- έστω προς το παρόν- και αυτό αρκεί γιατί ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα.
Είναι και εκείνοι οι τυφλοπόντικες της Ιστορίας , που βγαίνουν ξαφνικά στη γη μας.
Λόγια, λόγια, λόγια και μετά από 50 χρόνια, το 38% τής νήσου εξακολουθεί να παραμένει υπό τουρκική κατοχή, με ορατό πλέον τον κίνδυνο τα κατεχόμενα να αποσχισθούν και να αποτελέσουν την “ΤΔΒΚ”. Τόσα χρόνια, αντί να μιλάνε, θα μπορούσαν να είχαν ελευθερώσει το νησί, όπως έκαμαν το 1991 με το Κουβέιτ. Πρέπει να είναι κανείς μάλλον μέχρι ηλιθιότητας αφελής, για να μην αντιλαμβάνεται τον εμπαιγμό.