Οδηγεί τη διαδικασία σε γκρεμό ο Τατάρ – Επιμένει για κυριαρχική ισότητα, προαναγγέλοντας εξελίξεις τον Ιούνιο – Απογοητευτικές οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ – «Θα δείτε τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε απειλητικά – Τα δίνουν όλα για αναγνώριση του ψευδοκράτους
Η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε μετά τη χθεσινοβραδινή (05/04) συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε αποφασισμένος να γκρεμίσει τις γέφυρες που είχε προσπαθήσει να χτίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την πρόταση τους προς του δύο ηγέτες. Την πρόταση την οποία αποδέχθηκε στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να υπάρξει κινητικότητα.
Πιστός σε όσα έλεγε πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε επόμενο βήμα δεν θα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις δικές του προτάσεις. Μάλιστα ζήτησε εκ νέου ψες δημοσίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει το περιεχόμενο ψηφισμάτων και από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει στάση. Δεν θέλει να ακούει ούτε κουβέντα για το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και τη συνέχιση από το σημείο όπου διεκόπη η διαδικασία στο Κραν Μοντανά.
Αντιθέτως επιμένει πως για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να κατανοήσουν τις ανάγκες του και να αποδεχθούν την προϋπόθεση που θέτει για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Αυτά, είπε, απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960. Είναι από τις περιπτώσεις που ο ένας θέλει να συμπαρασύρει στην παράνοια τους πολλούς, για να πάρει αυτό που θέλει. Δηλαδή μια συμφωνία για δύο κράτη.
Τι κι αν ξέρει πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, επιμένει και εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους. Έξυπνος, πονηρός ή ανόητος; Οι απόψεις διίστανται και συνδέονται με τις διαφορετικές ερμηνείες που έχουν δοθεί στην πεισματική στάση του.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Ερσίν Τατάρ να επιμένει σ’ αυτή τη θέση μόνο και μόνο για να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και χρόνια για επανέναρξη συνομιλιών. Πιστεύει πως το έργο που ανέλαβε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν είναι η ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ, θεωρώντας πως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος ως κράτος. Ο ίδιος είπε «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα δείτε τι θα συμβεί στο μέλλον».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει πως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της Ολγκίν. Μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε πως μένουν άλλοι τρεις μήνες και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ αυτή την περίοδο. Τι θα γίνει όμως μετά;
Δυστυχώς αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί από σήμερα. Παρά την ασφάλεια που παρέχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο ψευδοκράτος. Στην πράξη η αναγνώριση παραμένει άπιαστο όνειρο για τα κατεχόμενα, ωστόσο η επιμονή του Τατάρ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Στην «καλύτερη» περίπτωση, αυτό το σχήμα μπορεί να καταλήξει στη διατήρηση ή/και παγίωση του παρόντος απαράδεκτου στάτους κβο. Μόνο που η μη λύση, δεν μπορεί να είναι λύση για την Κύπρο, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Ποιος Τατάρ ;;;.
Αν θέλει ο γαμπρός κ. Ερντογάν και η νύφη Αμερική ο κ. Τατάρ θα ντυθεί παρανυφάκι .
Υπάρχουν Έλληνες που αμφιβάλλουν γιαυτό;;;