Ανάλυση CT: Ένα χελιδόνι θα φέρει την άνοιξη στο Κυπριακό; Αρχίζει συζήτηση για διευρυμένες

- Advertisement -
16/10/2024, 06:40

Σημαντικό βήμα η συμφωνία για διευρυμένη συνάντηση – Μπαίνουν στη συζήτηση οι εγγυήτριες – Η Ντι Κάρλο αναλαμβάνει να προετοιμάσει το έδαφος – Σε νέα φάση η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών

Το σημαντικό βήμα προέκυψε μετά την έκθεση της Ολγκίν και τις διαπιστώσεις ότι παρά τις μεγάλες διάφορες, υπάρχουν σημεία επαφής. Το εγχείρημα αφορά πρωτίστως τα κεφαλαία της ασφαλείας, των εγγυήσεων και της διακυβέρνησης.

Για τα πρώτα δυο ο Τατάρ αρνείται πεισματικά πως πρέπει να τερματιστούν, σε αντίθεση τόσο με τις προσεγγίσεις τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα. Σε ο,τι αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο Ταταρ επιμένει για κυριαρχική ισότητα. Κάτι που απορρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως ο στόχος της λύσης δεν πρέπει να ξεφύγει από το πλαίσιο της μιας ιθαγένειας, μιας κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

«Έγινε μια ανοικτή συζήτηση. Σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν άκουσα κάτι το καινούργιο από τον κύριο Τατάρ, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ΓΓ αποφάσισε να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μάλιστα μορφή όπως έγινε και στο παρελθόν και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για ΜΟΕ, εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κύριο Τατάρ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης» είπε ο Πρόεδρος μιλώντας αμέσως μετά το δείπνο.

Το συντονισμό της προσπάθειας αναλαμβάνει η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο, μετά την επιμονή του Ερσίν Τατάρ να τερματιστεί οριστικά ο ρόλος της Ολγκίν στο Κυπριακό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε και για τη μορφή του 4+1, η οποία απορρίφθηκε.

Ο κατοχικός ηγέτης φάνηκε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αναμένοντας και ο ίδιος να δει τη στάση της Τουρκίας στην προσπάθεια. Άλλωστε αν είχε επιλογή να μην παραστεί στο δείπνο, αυτό θα έπραττε. Ωστόσο η απόφαση της Άγκυρας για τη συμμετοχή του Ταταρ, άρα και τη διεξαγωγή της συνάντησης αφήνει ελπίδες για αλλαγή της τουρκικής στάσης στη διαδικασία της διευρυμένης συζήτησης.

Σε δεύτερο επίπεδο, σημαντική θεωρείται η συζήτηση που θα ανοίξει στη Λευκωσια για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη ακόμη και μετά το δείπνο να ανακοινώσει συγκεκριμένη συμφωνία ωστόσο αρνήθηκε ο Τατάρ. Η πρόταση που θα συζητηθεί αφορά το άνοιγμα οδοφράγματος στα Κόκκινα ή την Αθηένου, με αντάλλαγμα το τουρκοκυπριακό αίτημα για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα