Ανάλυση CNN: Ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη βρήκαν τόσο ανησυχητικές τις επιδόσεις του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ
30/06/2024  19:30
Για τη σημασία της σταθερότητας που επιζητά η Δύση, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι και κατά πόσο αυτή διακυβεύεται όσο ο Μπάιντεν παραμένει επικεφαλής των Δημοκρατικών μιλά το CNN.

O αρθογράφος Λιου ΜακΓκι εξηγεί ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που η Δύση βρήκε τόσο ανυσηχητικό σε σχέση με την εικόνα του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης.

Γράφει το CNN:

«Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό ντιμπέιτ του CNN απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες στους συμμάχους των ΗΠΑ – ιδίως στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Οι ανησυχίες αυτές, για να είμαστε σαφείς, δεν αφορούν το κατά πόσον ο Μπάιντεν είναι ή όχι κατάλληλος να λαμβάνει αποφάσεις. Δεν ανησυχούν οι σύμμαχοι ότι θα εφαρμόσει επικίνδυνες πολιτικές ή θα αναλάβει δραματικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο – πράγματα το οποία είναι σημαντικός παράγοντας όταν μιλάμε για το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις, το πυρηνικό οπλοστάσιο και τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κοινή άποψη μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ είναι ότι ο Μπάιντεν είναι ένας λογικός άνθρωπος που περιβάλλεται από λογικούς ανθρώπους και ό,τι και αν συμβεί, αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ορθολογικές, λογικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η παραπαίουσα, ενίοτε ακατανόητη, επίδοση του Μπάιντεν εξασφαλίζει αυτόματα μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Η προοπτική επιστροφής του Τραμπ είναι μια ανησυχία, αλλά έχει ήδη ενσωματωθεί στη σκέψη των συμμάχων.

Η Ευρώπη, ειδικότερα, δεν έχει ποτέ πραγματικά διώξει τη σκέψη της επιστροφής το Τραμπ πιστεύοντας ότι αν κάτι μπορούσε να συμβεί μια φορά, θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής σκέψης από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ το 2016 και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν.

Και συνεχίζει το CNN εξηγώντας ποια είναι η βασική ανησυχία της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ: Οτι οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν σταθερότητα.

«Οι ανησυχίες που έχουν οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι ότι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που θέλουν περισσότερο: σταθερότητα», γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Η απομάκρυνση ενός υποψηφίου τόσο αργά στον εκλογικό κύκλο, φοβούνται οι διπλωμάτες, θα μπορούσε να υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία. Θα μπορούσε να επιτρέψει σε αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία να επιτεθούν στο δημοκρατικό σύστημα των ΗΠΑ, κάνοντάς το να φαίνεται αδύναμο σε σύγκριση με τις απολυταρχίες τους, όπου οι ισχυροί κρατούν σφιχτά την εξουσία.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά έτσι σκέφτονται οι διπλωμάτες: Κάτι κακό ή ενοχλητικό για τη Δύση, ιδίως για τις πανίσχυρες ΗΠΑ, είναι καλό για τους εχθρούς της.

Αυτές οι ενδείξεις υποτιθέμενης αδυναμίας δίνουν την ευκαιρία στους αντιπάλους των ΗΠΑ να διαδώσουν προπαγάνδα και να σπείρουν τη διχόνοια στην Αμερική και στην Δύση γενικότερα μέσω της παραπληροφόρησης.

Αυτοί οι κίνδυνοι θα ήταν σημαντικοί στην περίπτωση της απομάκρυνσης ενός υποψηφίου, αλλά φανταστείτε αν αυτές οι συζητήσεις γίνονταν όταν ο Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Οι συνεχείς εικασίες σχετικά με την ικανότητά του να κυβερνήσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπορεί να είναι αβάσιμες σε πολιτικό επίπεδο, αλλά αναμφίβολα θα δημιουργούσαν διχασμό, δυσπιστία και πανικό καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό ουσιαστικά; Θα μπορούσε ο Μπάιντεν να προωθήσει πράγματα όπως η βοήθεια για την Ουκρανία μέσω της Βουλής; Θα είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να αναλάβει δυνητικά αντιδημοφιλείς δράσεις στη Μέση Ανατολή ή στον Ινδο-Ειρηνικό, αν οι περιοχές αυτές αποσταθεροποιηθούν περαιτέρω; Και θα μπορούσε ένα ερωτηματικό σχετικά με τη δύναμη του Λευκού Οίκου να ενθαρρύνει τους παγκόσμιους αντιπάλους της Αμερικής να δράσουν πιο επιθετικά στις δικές τους αυλές; Η αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων απαιτεί σταθερότητα.

Αυτό μας φέρνει πίσω στο βράδυ της Πέμπτης. Ο κόσμος είδε έναν ηλικιωμένο άνδρα να αγωνίζεται να μιλήσει εύγλωττα ή συνεκτικά. Είτε είστε υποστηρικτής είτε αντίπαλος, αυτή η εικόνα εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν είναι απλώς πολύ μεγάλος για τη δουλειά που θέλει να συνεχίσει να κάνει.

Η σταθερότητα σημαίνει κάτι περισσότερο από πολιτική σταθερότητα ή συνέπεια. Αν ο θόρυβος και τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Μπάιντεν να κυβερνήσει συνεχίζονται, οι σύμμαχοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσει – δίκαια ή άδικα – να προσφέρει τη σταθερότητα που χρειάζεται απεγνωσμένα η Δύση σε μια αβέβαιη εποχή.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα