Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ομολογία αποτυχίας – ενδοτισμού

- Advertisement -

Ο Ν. Δένδιας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ίσως η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, η οποία τα δίνει όλα στις ΗΠΑ, έναντι μηδενικών ανταλλαγμάτων. Μάλιστα, τώρα ο υπουργός Αμυνας ομολογεί ότι η αμυντική συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε ως υπουργός Εξωτερικών με τις ΗΠΑ, είναι άνευ αντικρύσματος για την Ελλάδα, αφού η «επιστολή Μπλίνκεν», με την οποία θα εδίδετο «δωρεάν» αμερικανικός οπλισμός στη χώρα μας, είναι κουρελόχαρτο. Ερωτηματικά έθεσε και ως προς το σοβαρό ενδεχόμενο να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα του F-35, με τον Τράμπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, είναι ικανή να κάνει το μαύρο άσπρο. Ενίοτε, όμως, όταν στριμώχνονται από την ίδια την πραγματικότητα και τις παταγώδεις αποτυχίες τους, προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους, τις ρίχνουν σε όλους τους άλλους, περιερχόμενοι σε … κρίση ειλικρίνειας.

Τι είπε, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ ό,τι ζητούσε η Ουάσιγκτον με τις Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), γνωστές ως συμφωνίες για τις βάσεις, αλλά … έμεινε μπουκάλα. Δεν πήρε τίποτε απ’ ό,τι της είχε υποσχεθεί η Ουάσιγκτον σαν αντάλλαγμα σε αμερικανικά μεταχειρισμένα όπλα.

Οι συμφωνίες

Ουσιαστικά, η δήλωση Δένδια, αποτελεί παραδοχή της προσωπικής αποτυχίας του και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι’ ας υποστηρίζει ότι «για αυτό δεν έχει ευθύνη ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ούτε η χώρα μας». Ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, είναι εκείνος που προώθησε και υπέγραψε δύο αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Το πρώτο ήταν το πρωτόκολλο που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2019 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (της πρώτης κυβέρνησης Τράμπ), Μάικ Πομπέο. Η δεύτερη ήταν η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τον Οκτώβριο του 2021, με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάϊντεν, του Άντονι Μπλίνκεν. Τουλάχιστον, ο Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα για την υπογραφή. Ο Μπλίνκεν φαίνεται σνόμπαρε τα … ταξίδια στην Αθήνα, και ήταν άκρως φειδωλός στις επισκέψεις του και στις συναντήσεις με τον Ν. Δένδια. Ετσι, που ο δεύτερος αναγκάστηκε να του την πάει … πεσκέσι στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Δένδιας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν

Με τη δεύτερη συμφωνία, εκτός του ότι η Ελλάδα μετατρεπόταν σε μια απέραντη αμερικανική βάση, η Αθήνα έδιδε στις ΗΠΑ αυτό που μονίμως ζητούσε η Ουάσιγκτον. Επ’ αόριστον παράταση της παραμονής των βάσεων. Αντίθετα, προηγουμένως οι συμφωνίες για τις βάσεις προβλεπόταν να ανανεώνονται ανά έτος. Κάτι που αποτελούσε σημαντικό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Ελλάδας.

Οι άλλοι φταίνε

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, έδωσε ό,τι ήθελαν οι ΗΠΑ, χωρίς να διασφαλίζει ότι η Ουάσιγκτον θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα έρχεται ο Ν. Δένδιας και κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα. Διαμαρτύρεται, δε, επειδή οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει την «επιστολή Μπλίνκεν» … κουρελόχαρτο. Κοντολογίς, ο ίδιος που υπέγραψε τις συμφωνίες, τώρα βγαίνει παραπονούμενος στον …εαυτό του. Αυτό κι’ αν είναι ομολογία αποτυχίας.

Κι’όλα αυτά, παρ’ ότι άπαντες γνώριζαν ότι η «επιστολή Μπλίνκεν» είναι μια φούσκα. Πολύ περισσότερο, τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ήξεραν ότι τα περισσότερα από τα προτεινόμενα «δωρεάν καλούδια» ήταν άχρηστα σαπάκια. Ομως, ακόμα και εκείνα που θα μπορούσαν κάπως να χρησιμεύσουν στις ελληνικές ΕΔ, τελικά οι ΗΠΑ τα έδωσαν στην Ουκρανία. Οπως τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), Bradley.

Παρ’ ότι, λοιπόν, ο Ν.Δένδιας δηλώνει «περήφανος για τις δυο στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ που φέρνουν την υπογραφή μου», πολύ περισσότερο που «οι συμφωνίες έβαλαν την Αλεξανδρούπολη στο χάρτη (σ.σ. η Αλεξανδρούπολη ήταν στον χάρτη ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν ρωτάει να του το θυμίσει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Παιατ;), ο ίδιος αυτοαναιρείται.

Με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Παϊατ

Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτά που προέβλεπαν αυτές οι συμφωνίες τα τήρησαν. Ξέρετε τι δεν τήρησαν; Αυτά που προβλέπει η επιστολή Μπλίνκεν. Αυτά που έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στον πρωθυπουργό δεν τηρήθηκαν από τις ΗΠΑ και το είπα ευθέως. Και για αυτό δεν έχει ευθύνη ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ούτε η χώρα μας».

Ο Ν. Δένδιας νομίζει ότι απευθύνεται σε αδαείς και υποτιμά χοντροκομμένα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού που ακριβοπληρώνει από το υστέρημά του τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πως είναι δυνατόν, δηλαδή, οι ΗΠΑ να «τήρησαν» την υπογραφή τους και την ίδια στιγμή να μην υλοποιούν μια από τις βασικότερες υποσχέσεις τους, την παραχώρηση «δωρεάν» οπλισμού προς τη χώρα μας; Καλό είναι να γνωρίζει ο υπουργός Αμυνας ότι, με τέτοιες κυβιστήσεις, ουδείς ανεβαίνει στην «εκτίμηση» της πρεσβείας και πολύ περισσότερο παίρνει το υπερατλαντικό χρήσμα για πρωθυπουργός στο μέλλον.

«Μας χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάζουμε στα δόντια;»

Τι άλλο παραδέχτηκε ο Ν. Δένδιας; Οτι το αποτυχημένο πρόγραμμα των δήθεν «φρεγατών», LCS, που το απέρριψε ακόμα και το αμερικανικό Πεντάγωνο, ήταν άχρηστο για την Ελλάδα. Κάτι που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, είχαν εξαρχής επισημάνει τα αρμόδια Επιτελεία.

Ενδεικτικά, είπε ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή: «Έγραφαν (σ.σ. στην «επιστολή Μπλίνκεν) LCS και μας πρότειναν LCS χωρίς διορθωμένο το σύστημα πρόωσης. Αυτό έλειπε και να τις πάρουμε! Και με ανάγκη να πληρώσουμε 50 εκατομμύρια για την καθεμία, όχι. Χίλιες φορές όχι». Αν για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Δένδιας, δεν φταίει «ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός», θα μας πει ποιος ευθύνεται; Ο γείτονας; Ξεχνάει, μήπως, ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την «επιστολή Μπλίνκεν», υπερθεμάτιζε του συγκεκριμένου πλοίου, λέγοντας … «μας χαρίζουν έναν γάιδαρο και τον κοιτάζουμε στα δόντια;» Είπαμε να κάνουν κωλοτούμπες και ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Δένδιας, προκειμένου να φανούν «χρήσιμοι» στους Αμερικανούς, αλλά όχι και να προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας!

Τα F-35 και τα F-16 Viper

Ενα εξίσου ενδιαφέρον ενσταντανέ από την ομιλία Δένδια στη Βουλή ήταν η αναφορά του στα τεχνολογικά προωθημένα, πλην όμως με πάρα πολλά προβλήματα, μαχητικά αεροσκάφη, F-35, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο του «υπερυπουργού» του Τράμπ, μεγιστάνα, Ελον Μάσκ. Ο υπουργός Αμυνας κάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν τι τους είχε πει σε κλειστή ενημέρωση που τους είχε κάνει. «Είπα ότι προχωράμε τώρα (σ.σ. στην αγορά από την Ελλάδα) γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις εκλογές στις ΗΠΑ. Και δεν ξέρουμε αν μία διαφορετική κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα διατηρήσει την απόφαση αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Και δεν μπορεί η Ελλάδα να αναλάβει το ρίσκο η Τουρκία να έχει F – 35 και η Ελλάδα να μην έχει F- 35».

Ξέρει, μήπως, κάτι περισσότερο ο Ν. Δένδιας για τις προθέσεις των ΗΠΑ και δεν μας το λέει; Ο ιδιος, βέβαια, μπορεί να παίζει κρυφτούλι, αλλά οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι να κρατήσουν δια παντός την Τουρκία εκτός προγράμματος F-35. Το έχει πει άλλωστε, σχεδόν ανοικτά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νουλαντ, όταν είχε βρεθεί στην Τουρκία προτού «παραιτηθεί». Κάτι πάντως που εξαρτάται από το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε -ακροθιγώς, ευτυχώς- για τα εξοπλιστικά. Είπε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα ήταν «αποδυναμωμένη σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καν να έχει μπει στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F-16. Σήμερα που μιλάμε, η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα των F-16, αναβαθμίζονται σε Viper τα μαχητικά μας».

Είναι κατανοητό ότι ο υπουργός, στον οποίον καταλογίσουν ενδεχόμενη «άγνοια» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο Α. Σαμαράς ζητάει να … πάει σπίτι του, δεν είναι γνώστης των εξοπλιστικών, αλλά δεν μπορεί να μην ξέρει ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 κλείστηκε με υπογραφή Τσίπρα – Τράμπ (2017), και η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τότε. Μάλιστα, σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων που η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί στην ΕΑΒ, το πρόγραμμα καθυστερεί σε σχέση με την προηγούμενη εξαετία.

neostrategy.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα