«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία» δήλωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο για τη δασκάλα Carolyn Burjoski, που απολύθηκε από το σχολείο επειδή επέκρινε ως προπαγανδιστικά τα βιβλία για μετάβαση φύλου.
«Νίκη στο δικαστήριο για μια φιμωμένη δασκάλα επειδή άσκησε κριτική σε ένα βιβλίο για τρανς άτομα»: την είδηση δημοσιοποίησε η National Post επισημαίνοντας ότι αυτή η υπόθεση είχε περάσει απαρατήρητη στο Κεμπέκ. Θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο, καθώς αυτή η ιστορία είναι τόσο αποκαλυπτική για την εποχή μας.
Στις 17 Ιανουαρίου 2022, η δασκάλα Carolyn Burjoski αποβλήθηκε από μια συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής λόγω των σχολίων της για βιβλία που ήταν διαθέσιμα στα δημοτικά σχολεία . Επέκρινε το γεγονός ότι ορισμένα βιβλία έκαναν να φαίνεται «πολύ απλή» και «πολύ ωραία» η μετάβαση από κορίτσι σε αγόρι ή από αγόρι σε κορίτσι. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής της απαγόρευσε να μιλήσει. Αποκλείστηκε από τη συνάντηση. Την αποκάλεσαν «τρανσφοβική» στα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια της είπαν να μην εμφανιστεί ξανά στο μάθημα και να μείνει σπίτι, καθώς είναι αντικείμενο έρευνας. Της απαγόρευσαν να επικοινωνεί με τους μαθητές και τους συναδέλφους της δασκάλους. Συνταξιοδοτήθηκε αμέσως μετά και νοσηλεύτηκε για υπερβολικό άγχος.
«Αυτό που συνέβη εδώ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία», είπε ο δικαστής Τζέιμς Ράμσεϊ του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο σχετικά με τη στάση της Σχολικής Επιτροπής. «Ο κώδικας ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο των διεμφυλικών ή με τρανς ανηλίκων. Δεν απαγορεύει καμία συζήτηση, για κανένα θέμα».
Σε ένα από τα βιβλία που ανησύχησε τη δασκάλα Burjoski, υπάρχει μια σκηνή όπου ο Shane, ένα διεμφυλικό αγόρι (που γεννήθηκε κορίτσι) ενθουσιάζεται με την ιδέα να πάρει τεστοστερόνη. Όταν ο γιατρός του λέει ότι με τη λήψη ορμονών, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά, το παιδί απαντά: “Αυτό είναι ωραίο!”
Η κα Busjoski θεώρησε ότι το βιβλίο προκαλούσε σύγχυση, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Shane, καθώς μεγάλωνε, μπορεί να μετανιώσει που ήταν στείρος. «Αυτό το βιβλίο κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι αυτές οι σοβαρές ιατρικές παρεμβάσεις είναι εύκολες λύσεις στη συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία».
Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει ότι «Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πήρε μια αυθαίρετη και τρομερά εσφαλμένη απόφαση να φιμώσει τη νόμιμη έκφραση γνώμης».
Δικαίωμα λόγου
Όταν έμαθε για την απόφαση του δικαστή, η δασκάλα είπε: «Αυτή είναι μια σημαντική νίκη, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους όσους τολμούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημόσια».
Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ένας δάσκαλος έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανησυχίες χωρίς να χάνει το δικαίωμά του να μιλάει, χωρίς να απολύεται, χωρίς να είναι θύμα δυσφήμισης.
Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για τη μετάβαση των φύλων, δεν πρόκειται να κάνουμε μια λογική και διαφωτιστική συζήτηση με το να φιμώνουμε όσους δεν σκέφτονται όπως εμείς.
Πηγή: Journal de Montréal μέσω https://lesobservateurs.ch/2023/11/29/victoire-en-cour-pour-une-prof-reduite-au-silence-pour-avoir-critique-un-livre-sur-les-transgenres/
Ευχάριστό αυτό, δυσάρεστο το ότι όλα τα λεγόμενα “δημοκρατικά-φιλελεύθερα” κράτη έχουν υποκύψει στον πολιτικώς ορθό λόγο (μάλλον λόγο τού ορθού), ο οποίος πηγάζει από την ΝΤΠ και, μεταξύ άλλων, πασχίζει για την κατάργηση και των φύλων. Ένα τέτοιο είναι και η Ελλάδα, όπου ανώμαλοι διαβάζουν παραμύθια σε νηπιαγωγεία και το σούργελο που έχομε για ΠτΔ μιλά σε παιδάκια για … άφυλα αρκουδάκια. Κατάντια, όχι παίξε-γέλασε.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν, και αν ναί πως, τιμωρήθηκαν αυτοί που της τα προκάλεσαν αυτά, καθώς άμεση συνέπεια της απόφασης του δικαστή είναι πως αυτοί δεν διέπονται από τις δημοκρατικές αρχές. Αν δεν υπέστησαν κυρώσεις, τέτοιες που να τους αποτρέψει από το να το επαναλάβουν, τότε η αδικία δεν απεκατεστάθη.