Αλλάζουν όλα στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Νασράλα -Οι πιθανοί διάδοχοι

- Advertisement -

 

Οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα στην Χεζμπολάχ
29/09/2024  17:33
Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από Ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο αποτελεί καμπή στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, περιοχή που οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά, υπό τον φόβο μια ολοκληρωτικής σύγκρουσης.

Οι πρώτες πληροφορίες από την ισραηλινή εναέρια επίθεση στην Βηρυτό για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ, την στιγμή που ξετυλίγονταν ένα σκληρό διπλωματικό παιχνίδι για να αποτραπεί μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης.
Και ενώ όλοι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ήταν κοντά, ο θάνατος του Νασράλα άλλαξε τα πάντα, θέτοντας μοιραία το ερώτημα πώς θα απαντήσει η καλά οπλισμένη οργάνωση, στηριζόμενη από το Ιράν και ποια θα είναι η πορεία των εξελίξεων στον Λίβανο και την Μέση Ανατολή, κατ’ επέκταση.

 

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την Μέση Ανατολή
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, ενώ το μέλλον της Χεζμπολάχ, καθώς το Ισραήλ ξεκληρίζει την ηγεσία της, παραμένει αβέβαιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού SkyNews, tο Ιράν θα στείλει ανώτερο διοικητή για την ανασυγκρότηση της Χεζμπολάχ και σύμφωνα με μια αναφορά που επικαλούνται οι New York Times, τα αντίποινα δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα του Ιράν

Η ανοικοδόμηση της Χεζμπολάχ, η ανάδειξη ενός διαδόχου του Χασάν Νασράλα, η δημιουργία μιας δομής διοίκησης καθώς και η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών είναι σε προτεραιότητα δήλωσαν στο αμερικανικό μέσο δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Το Ιράν σχεδιάζει να στείλει έναν ανώτερο διοικητή των δυνάμεων Quds στη Βηρυτό μέσω της Συρίας για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της ανάκαμψης της οργάνωσης, είπαν οι πηγές ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκλονίστηκε βαθιά από τον θάνατο του Νασράλα, τον οποίο θεωρούσε φίλο, δήλωσαν τέσσερις Ιρανοί αξιωματούχοι που τον γνώριζαν προσωπικά.

 

Οι πιθανοί διάδοχοι του Νασράλα
Η Χεζμπολάχ πρέπει να επιλέξει νέο ηγέτη αλλά δεν είναι σαφές ποιος έχει επιζήσει από τα σφοδρά χτυπήματα ακριβείας του Ισραήλ, δήλωσε ένας ανταποκριτής του SkyNews. Η οργάνωση έχει επιβεβαιώσει το θάνατο δέκα ανώτερων στελεχών, αλλά το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε το αρχηγείο της κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ανώτερης διοίκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

Ο ξάδελφος του Νασράλα, Χασίμ Σαφιεντίν, «θεωρείται από πολλούς ως το φαβορί» αλλά η ηγεσία του είναι απίθανο να αλλάξει τη στάση της Χεζμπολάχ. Χθες, η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ. «Ο Νασράλα αποτελούσε ένα καταξιωμένο πρόσωπο στο Λίβανο. Έλεγχε ένα μερίδιο του κοινοβουλίου. Έλεγχε βασικά υπουργεία. Ήταν μια ενοποιητική δύναμη που κρατούσε τη Χεζμπολάχ ενωμένη», επισημαίνει ο ανταποκριτής του SkyNews.

Όπως σημειώνουν οι Times of Israel, ο Σαφιεντίν βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και «έχει εκφράσει απόψεις που συμφωνούν με αυτές των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων».

 

Η δολοφονία του Νασράλα έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο που θεωρείται ευρέως διάδοχός του, τον Σαφιεντίν. Η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο Νασράλα, ο οποίος ηγείτο επί 32 χρόνια, σκοτώθηκε στην επίθεση της Παρασκευής. και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επιλέξει έναν νέο ηγέτη μετά το βαρύτερο σφυροκόπημα που έχει αντιμετωπίσει στην 42χρονη ιστορία της.

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσεις. Ο Σαφιεντίν, όπως και ο Νασράλα, είναι κληρικός. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017. Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν αντικατοπτρίζουν συχνά την ευθυγράμμιση της Χεζμπολάχ με την παλαιστινιακή υπόθεση. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσε: «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας» σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Οι οικογενειακοί δεσμοί του Σαφιεντίν (σ.σ. ξάδερφος του Νασράλα), η φυσική ομοιότητα με τον Νασράλα, καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως κληρικός, θα μπορούσαν να μετρήσουν υπέρ του.

Με τη σειρά του και ο Economist επισημαίνει ως πιθανό διάδοχο, του Νασράλα, πέρα από τον Σαφιεντίν, το Ναΐμ Κασίμ, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσης. Ωστόσο ο 71χρονος Κασίμ αποτελεί μια λιγότερο ιδανική επιλογή, σημειώνεται και ο Σαφιεντίν φαίνεται πιο πιθανός. Είναι μια δεκαετία νεότερος από τον Κασίμ, ξάδελφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με το Ιράν -ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασίμ Σουλεϊμανί ενός ιστορικού Ιρανού στρατηγού που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ το 2020, σημειώνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Από αριστερά ο Χασίμ Σαφιεντίν και ο Ναΐμ Κασίμ

Ο θάνατος του Νασράλα θα αναδιαμορφώσει τον Λίβανο και την περιοχή

Όποιος και αν αναλάβει τα ηνία θα αντιμετωπίσει την πιο επισφαλή στιγμή στην ιστορία τεσσάρων δεκαετιών της Χεζμπολάχ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το Ισραήλ αφάνισε σχεδόν ολόκληρη τη στρατιωτική της ηγεσία, ξεκληρίζοντας μια συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων μέσα σε δύο μήνες. Είναι επίσης ότι η ομάδα βρίσκεται ταπεινωμένη μπροστά στον λαό του Λιβάνου που είχε ήδη αρχίσει να δυσανασχετεί με τη Χεζμπολάχ για την άγρια κυριαρχία της στην ταραγμένη πολιτική ζωή της χώρας.

Για χρόνια η Χεζμπολάχ ήταν πιστός υπηρέτης του Ιράν. Η ομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αιματηρού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση σε άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη. Τα κράτη του Κόλπου κράτησαν σιγή ιχθύος για την είδηση του θανάτου του , αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρξαν χαμόγελα στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το «τέλος» του Νασράλα.

Το Ισραήλ αποκεφάλισε την πιο ισχυρή οργάνωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ το Ιράν καθόταν άπραγο. Η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μονομιάς. Έχει χιλιάδες ένοπλους αντάρτες, ένα οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μια βάση λαϊκής υποστήριξης. Αλλά η οργάνωση που θα βγει από αυτόν τον πόλεμο θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που ήταν όταν έμπαινε σε αυτόν, υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τον Economist, ο θάνατος του Νασράλα θα αναδιαμορφώσει τον Λίβανο και την περιοχή με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι πριν από ένα χρόνο. Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, ο Νασράλα πίστευε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια ανοιχτή αλλά περιορισμένη συνοριακή σύγκρουση. Οι άγραφοι κανόνες εμπλοκής διήρκεσαν μέχρι τις 27 Ιουλίου, όταν μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ, με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, πέρασε τον στόχο της και σκότωσε 12 παιδιά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει τους κανόνες με τη Χεζμπολάχ. Ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων με προφανή στόχο να εξουδετερώσει βήμα βήμα την οργάνωση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα