Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2 ετών δράσης του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το ιδρυτικό μέλος Θεόδωρος Λάμπρος παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή «ΕΡΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» και στον Ανδρέα Νικολόπουλο.
Ο Θεόδωρος Λάμπρος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συλλόγου, τις εκδηλώσεις – δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει στα δύο χρόνια ζωής του αλλά και στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ερ. «Αυτές τις ημέρες συμπληρώνετε 2 χρόνια ζωής. Πότε ακριβώς και τι σας ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση»;
Απ. «Στις 14 Σεπτεμβρίου πριν δυο περίπου χρόνια μια παρέα πέντε φίλων με κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για την ιστορία και ειδικά για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης που είναι κατ’ εμέ η σημαντικότερη περίοδος της Ελληνικής μας ιστορίας χωρίς να υποτιμώ τις άλλες αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι οργανωμένο ώστε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους αγωνιστές – αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας. Αυτό μας το εγχείρημα είχε θετική κατάληξη και μετουσιώθηκε στον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» – τιμής ένεκεν στον Πύργιο αγωνιστή του 1821 που έπεσε μόλις σε ηλικία 40 ετών υπερασπιζόμενος την πατρίδα και τα ιδανικά του.
Κάποια πράγματα αγαπητέ Ανδρέα είναι σημαδιακά στη ζωή μας. Η ημερομηνία ίδρυσης του Συλλόγου μας συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας το 1814 στην Οδησσό της τότε Ρωσίας αλλά και Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Της Εταιρείας που συνετέλεσε στην προπαρασκευή του αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην οποία είχαν μυηθεί όλοι σχεδόν οι αγωνιστές του 1821.
Η αγάπη μας λοιπόν για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του 1821 μέσα από την δημιουργία του πρώτου Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης στην Ηλεία μας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερ. «Γνωρίζω πως σε αυτά τα 2 χρόνια, έχετε να δείξετε πλούσιο έργο. Περιγράψτε συνοπτικά τις έως τώρα δράσεις σας».
Απ. «Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια ζωής που έχουμε ως Σύλλογος και σε συνδυασμό με αυτή την τρομερή πανδημία που λέγεται Κορωνοϊός, ο Σύλλογός μας έχει καταφέρει μια σειρά σημαντικών δράσεων.
Μέσα στις πιο σημαντικές θα αναφέρω την ταινία – ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι για την Πολιορκία του Λάλα (Μαϊος – Ιούνιος 1821) – μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε με την συμμετοχή και άλλων Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης όπως του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας με τον οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί, την ταινία – ντοκιμαντέρ για την Μάχη στα Στενά του Αγίου Αθανασίου (Μάρτιος 1821) που πραγματοποιήθηκε στην Καρύταινα, Χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς, η Επανάσταση του 1821 στον Μοριά (διοργάνωση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών), Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – η ζωή και η μορφή του. Τα σενάρια και οι διάλογοι των ταινιών αυτών δημιουργήθηκαν από τον Σύλλογό μας και «ψυχή» όλων αυτών των προσπαθειών υπήρξε ο καλός μας φίλος και κινηματογραφιστής Γιάννης Μουτσούλας από την Καλαμάτα τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς.. Εν εξελίξει είναι και άλλες παρόμοιες προσπάθειες.
Επίσης ο Σύλλογος μας έχει συμμετέχει σε εκδηλώσεις μνήμης όπως η θυσία του Πύργιου αγωνιστή Χαράλαμπου Βιλαέτη όπου γυρίσαμε και το πρώτο εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ για τον ήρωα, εκδηλώσεις για την Μάχη στο Λάλα, στα Στενά του Κατσαρού για τον Καπετάν Γιώργο Γιαννιά, στην επέτειο για την Ναυμαχία του Κατακόλου και άλλες όπου ο Σύλλογός μας έδωσε και συνεχίζει να δίνει δυναμικό παρόν τιμώντας τους αγωνιστές – αγωνίστριες του 1821».
Ερ. «Τι να περιμένουμε στο κοντινό μέλλον;»
Απ. «Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλάμπος Βιλαέτης» έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το επόμενο έτος. Μέσα στις τρέχουσες δράσεις μας είναι η συμμετοχή μας στο ντοκιμαντέρ που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821 στην Δυτική Ελλάδα όπου θα έχουμε την τιμή να μιλήσουμε για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και να συμμετέχουμε ως Σύλλογος στα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ στην Ηλεία. Επίσης Ετοιμάζουμε μια πρόταση σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου για να πραγματοποιήσουμε μια ωραία εκδήλωση με θέμα το 1821 μέσα στον Δεκέμβριο ενώ ετοιμάζουμε παράλληλα και μια ημερίδα – εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ του Πύργου με θέμα το 1821.
Βεβαίως όνειρο όλων των μελών του Συλλόγου είναι να γυρίσουμε μια ταινία μεγάλου μήκους με θέμα το 1821 στην Ηλεία για να αναδείξουμε τόσο το 1821 όσο και τον τόπο μας στον οποίο αγωνίστηκαν και έπεσαν αρκετοί αγωνιστές».
Ερ. «Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, που το όνομα του κοσμεί το Σύλλογό σας;»
Απ. «Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε στον Πύργο το 1780 και η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τα Ιωάννινα.
Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την Επανάσταση στην Ηλεία και αυτός που συνέλαβε πρώτος το σχέδιο για την εξουδετέρωση των Τουρκαλβανών του Λάλα – του φόβου και του τρόμου των Ηλείων την περίοδο εκείνη. Θήτευσε στα Επτάνησα ως Λοχαγός δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία και κατόπιν πέρασε στην Ηλεία όπου οργάνωσε τον ένοπλο αγώνα κατά των Τουρκαλβανών του Λάλα. Σήκωσε την σημαία του αγώνα στον Πύργο τον Μάρτιο του 1821 ενώ συμμετείχε σε πολλές μάχες με σημαντικότερη αυτή του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 και κατόπιν αυτής στο Λαντζόι τον Μάιο του 1821 όπου έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος με λίγα παλικάρια στις 10 Μαϊου.
Το μεγαλείο του Χαράλαμπου Βιαλέτη έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορούσε να φύγει και να μην πολεμήσει τους Τουρκαλβανούς στο Λαντζόι τον Μαάιο 1821. Αυτός όμως ενώ ήξερε ότι πήγαινε σε βέβαιο θάνατο έμεινε, πολέμησε ηρωϊκά και έπεσε δίνοντας το παράδειγμα μετά στους αγωνιζόμενους Έλληνες να νικήσουν τους Τουρκαλβανούς στο Λάλα στην θέση Πούσι τον Ιούνιο του 1821 και να τους εκδιώξουν δια παντός από την περιοχή.
Αυτός ήταν ο αγνός αγωνιστής Χαράλαμπος Βιλαέτης του οποίου ο Σύλλογος φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του και τον οποίο τιμούμε με τις εκδηλώσεις και δράσεις μας».